Ja els tenim aquí!!! Els primers calçots del Vallès ja han arribat als mercats, després que ho fes (la setmana passada) la vila reina, la ciutat de Valls. Comença una temporada gastronòmica que, curiosament, sempre associo amb la disbauxa. Jo crec que deu ser perquè coincideix durant uns dies amb el Carnaval, on tot s'hi val. I amb els calçots també s'hi val tot. Es deixen les formes, no calen estovalles, ni coberts, ni anar ben nets. Al contrari, com més brutes tinguis les mans i pitet (s'acostuma a posar un pitet o tovalló al pit, per parar el cop de les gotes de salsa), més en gaudeixes. Els calçots et condueixen a la unió, comparteixes converses i rius força al costat dels teus amics o familiars. De les trobades amb calçots en diem calçotades i tenen una dilatada tradició a tot Catalunya, tot i que la zona de Tarragona sigui la més reconeguda arreu del món. Per tot això, el calçot (pel seu fantàstic gust i econòmic preu), m'encanta! De fet, a casa ja hem començat a fer-ne!
El calçot és una hortalissa més bulbosa i dolça que la ceba tendra de primera collita. Quan n'he plantat a l'hort, he tingut en compte que m'he d'esperar un any per tenir-ne. És a dir, la temporada comença plantant les cebes tendres, que no collirem i que es deixen assecar un cop ja han grillat. Quan s'apropa el fred es tornen a plantar, fent un clot a terra. A mesura que la tija va creixent, anem colgant les parts que estan en contacte amb l'aire i el sol. Aquest procés de colgar es diu calçar... i d'aquí, el nom de calçot, la ceba que es calça. La temporada comença entre desembre i gener, en funció de la zona on es plantin i de com s'hagi arrelat la tradició. Al Vallès, comença al gener i s'allarga fins a finals de març.
El que no pot faltar mai al costat del calçot és la salsa de romesco, un acompanyant de luxe per un calçot de luxe. Hi ha mil i una maneres de preparar-lo. El meu, el faig així:
Ingredients:
1 nyora
3 tomàquets escalivats
1 cabeça d'all escalivada
100 g d'avellanes
100 g d'ametlles
1 llesca de pa torrat
1 raig de vinagre
oli d'oliva verge extra
Sal i un xic de pebre
El procés d'engolir el calçot, prou conegut arreu, consisteix en agafar amb una mà el calçot i sucar-lo a la salsa. Alcem el cap, talment com si volguessim beure amb porró, i tot cap a dins! Normalment, se'n fan una dotzena per persona, però jo he arribat a veure competicions maratonianes on en cauen uns quants més... tot depèn de la gana que tingueu i de si us agraden molt o poc. Tingueu en compte, però, que el calçot és laxant...
Aquí podreu veure el pas a pas per fer la salsa, una bona salsa.
Els que no tenen ganes d'embrutar-se les mans, també tenen una altra opció que cada cop més es posa de moda als restaurants. Es tracta de fer una tempura de calçot o bé, com en el meu cas, un bunyol de calçot. Aquest que us ensenyo es menja a taula, amb els calçots que us hagin sobrat de la calçotada. En talleu les tiges més dures, traieu la primera pell, feu una salsa amb ou batut, farina i sal i els arrebosseu. Els fregiu amb oli i aquest és el resultat:
Els calçots, a més del romesco, també acostumen a tenir un altre acompanyant. Aprofitant el caliu de les brases de la cuita del calçot, es couen botifarres i costelles de xai a la brasa, que serviran de segon plat i que també es poden acompanyar amb romesco o bé amb un allioli ben bo!!!
Sigui com sigui, crec que podem dir que si el Carnaval és la disbauxa, la calçotada és la bacanal!
Calçots i romesco ... ummm un bon tiberi, bona companyioa i un diumenge perfecte...
ResponEliminapetons
Amb lo bons que están amb la salsa que crec que es el més important, la que has fet te una pinta boníssima. No els he provat mai en tempura el toc cruixent segur que li queda molt bé.
ResponEliminaUna abraçada
M'encanten els calçots!! Avere si ens hi posem amb la famili i fem una calçotada que ja es plena temporada! La tempura m'ha encantat és una alternativa molt bona!
ResponEliminaPetons
Ja???? Visca les calçotades! I res de seure a taula, eh? A embrutar-se les mans :)
ResponEliminaLa salsa de romesco m'encanta.
Vaja...sí que en teniu de ganes!! Jo l'espero per febrer que s´arrodoneix amb un bon pastís de formatge...je, je, je
ResponEliminaNeus: tens raó, el més important és la companyia!
ResponEliminaCris: en tempura són molt i molt bons també. Per variar-los una mica...!
Roser: Gràcies pel comentari de tempura. Era el primer cop que ho feia i ban quedar exquisits!!!
Gemma: Visca! Ben bruts i tips, amb els calçots... he he.
Cristina: nosaltres en tenim ganes al gener, febrer i març... tan com poguem!!! Amb un pastís, encara millor!
Petons
A mi m'agraden les calçotades a peu dret, amb les mans ben brutes i el vinet que no hi falti!!
ResponEliminaPerò si vols una recepta de calçots per quan fa mal temps, et deixo la nostra:
http://eltallerdecuina.blogspot.com/2012/01/crema-de-calcots-amb-carxofes-i-romesco.htm
petonets
Bueno ,bueno...com ens posarem!!!tinc el pitet apunt..ja,ja..perque aquesta salsa ....petons.
ResponEliminaMe enloquecen els calçots i su salsa.
ResponEliminaTENGO UN PREMIO PARA TI EN MI BLOG, PASA A RECOGERLO.
Oi tant, a peu dret i a embrutar-se!! Quines ganes de fer-ne una!!
ResponEliminaPetonets
Sandra
La calçotada és disbauxa, tacar-se en companyia, treure la llengua, riures, dits negres... FAN-TAS-TIC!, VISCA LA CALÇOTADA!, hem fet d'un vegetal bo i una salsa 10 un plat de festa. La versió que proposes és una meravella! Una abraçada!
ResponEliminaque bons que son, no puedo pasar la temporada sin probarlos al menos un par de veces,precisamente el domingo toca
ResponEliminaUmmmmm que bons uns calçots amb la seva salsa, me nas fet venir ganes, aquet any encara no els he provat.
ResponEliminaPetons
Ostres que bons!! A casa en feien, però ara aquí a Vitoria es quelcom més complicat (n'arriben molt pocs, i de la zona de Tarragona cap!!!). Petons Marina!!
ResponEliminaMercè: Visca la disbauxa, oi? he he
ResponEliminaMiquel: no passis sense provar-los si t'agraden!
Sión: Ja em diràs què tal amb la salsa!
Cocina de emergencia: Quina llàstima que no us arribin a Vitoria! Haureu de fer una visita a Catalunya, doncs!!!
Petons
Jo no havia fet mai cap calçotada. Aquest any ha estat el primer, i repetiré segur!!! Quina "embrutamenta" més deliciosa!!!
ResponElimina