El títol d'avui va en dos sentits. D'entrada, per la memòria de les garapinyades que tothom té al cap, de ben segur, des de ben petit, ja que les garapinyades han acompanyat sempre algun moment o altre de la nostra vida gustativa. I memòria de garapinyades, sobretot, perquè aquest és el repte del mes d'octubre de Memòres d'una cuinera.
I déu n'hi dó, quin repte! Amb altres bloguers ho hem comentat, hem troat que el repte era ben complicat, aquesta vegada. A la garapinyada hi ha dos ingredients imprescindibles: el sucre i el fruit sec. I això fa més difícil fer volar la imaginació per a crear alguna recepta ben diferent de la que és estrictament la garapinyada.
Tot i aquests entrebancs, ja ho sabeu que m'encanta fer conserves i fer garapinyades és, també, una forma de fer conserva, ja que el sucre que embolcalla el fruit allarga la vida al fruit, el conserva més temps.
Sobre la recepta que he triat de garapinyada, de seguida vaig tenir clar el què, però no tant el com. És a dir, vaig tenir clar que triaria el cigró sec, perquè és el fruit sec que més m'agrada de la barreja, juntament amb les faves (al contrari que molta gent, que prefereix cacauets i xurruques). Sobre el com, vaig furgar entre diverses receptes de cuina tradicional. Això és el que n'ha sortit, uns cigrons garapinyats que són molt bons (si t'agraden els cigrons secs) però que potser la propera vegada compraré, perquè porten molta feina i embrutes molt de caramel, sobretot si no tens aquells perols d'aram que tots tenim al cap. Som-hi:
Ingredients:
Cigrons secs torrats (no són els crus)
1/2 got d'aigua mineral
Sucre blanc
Comencem a escalfar el sucre amb els cigrons i hi afegim l'aigua. Ho coem a foc fort. Observarem que el sucre experimenta dos processos: el primer és que passa de sòlid a líquid (sembla aigua), després torna al punt de fil i, finalment, s'agrumolla. És en aquest moment quan traiem la cassola del foc i remenem per desenganxar el fruit del cul del cassó.
A continuació, ho tornem a posar a escalfar, a foc fort, i observem com el sucre grumollós es torna altre cop líquid, i s'enfosqueix. Agafa el color de caramel. Ho anem remenant contínuament fins que creiem que el sucre ja està prou torrat. Aneu en compte de no cremar el sucre, ja que se us tornaria amargant. Em sembla que jo, per prudent, l'he tret massa aviat, ja que més torradet encara seria més bo.
Un cop ho hem tret del foc, i ja fred, separem els fruits amb l'ajut d'una eina. O bé, encara calents, els escampem sobre una superfície llisa.
I com que el cap de setmana passat vam poder visitar una fira medieval molt xula (que ja us explicaré on) vaig poder fotografiar unes garapinyades que realment feien goig. Aquí us les deixo!
Garapinyats: de sèsam, d'avellana, de coco i de pipes de carbassa.
Garapinyats de pipes de carbassa, de macadàmia, d'ametlla, de pipes de girasol, vista general.
Ostres, es un gran repte aquest, però crec que te n'has sortit, sobretot per la originalitat de fer uns cigrons garrapinyats!! No m'ho hagués imaginat mai!!
ResponEliminaCuina d'emergencia
http://cuinadeemergencia.blogspot.com
Marina qué bueno. Nunca había pensado en los garbanzos,. Por cierto los garbanzos los pones crudos no?? No se quedan duros?. Ya me dirás. besos.
ResponEliminaHola Conchi! No, no, els crus no. Agafo els que ja venen torrats, saps aquells que trobem a la barreja on també hi ha kikos, cacauets, etc? Els que ja estan a punt per menjar tal qual.
EliminaQue originals els teus garapinyats i com sempre molt interessants els teus comentaris. Petons
ResponEliminaNo havia vist mai cigrons garrapinyats! Molt original! A mi també m'agraden secs, per anar picant... però amb sucre no m'imagino el gust!
ResponEliminaFelicitats!
Pues no no tenía ni idea de cómo se hacía! Me encanta todo lo garrapiñado! (Que fino...) Te lo copio!
ResponEliminaHola Marina, pues si el reto se las trae pero me parece genial ehhh. Tus garbanzos garrapiñados deliciosos, mira que yo nunca los he comido... tomo nota ehhh. un besoteeeeeeeeeeeee
ResponEliminaOstras Marina, que idea más original, yo tampoco había visto nunca los garbanzos tostados y garrapiñados, pero me llevo la receta que me ha encantado.
ResponEliminaPetons.
Genial! Una manera fàcil perquè els més petits mengin llegums, fins i tot a les postres és poden menjar.
ResponEliminaUna abraçada
Molt original, marina. Jo encara no m'atreveixo amb garrapinyades..... petons!
ResponEliminaHas fet una proposta ben original!! Que bo!! I les de la fira...quina pinta també! pwtons
ResponEliminaTens tota la raó, aquest cop el repte era ben complicat, però la teva proposta la trovo molt creativa. Petons,
ResponEliminaPilar
Vaya reto!!!! muy original, pero tienen que estar muy buenos.
ResponEliminaBesos
Cocinando con Montse
Caram cigrons garrapinyats, quina sorpesa a mes de lo bons que deuen estar!!
ResponEliminaUn petó
Doncs una gran idea la de garapinyar cigrons secs, veig que, al final, et va arribar la inspiració! (Al teu comentari de les meves garapinyades et queixaves que encara no estaves inspirada). Petons.
ResponEliminaQuan he llegit el títol m'he pensat que eren els altres cigrons jejeje!! Ha de ser boníssim i molt més original que les ametlles o avellanes! Ha de ser un gust entre salat i dolç,no? Molt xulo! Petons
ResponEliminaAmb cigrons....qué original!!! Repte superat amb excel·lent! Una abraçada Marina!
ResponEliminaUna idea GENIAL!! Cigrons, ben fora del que és habitual: m'encanta!!
ResponEliminaUna abraçada
Marina sembla fantàstica la idea.
ResponEliminaSerà qüestió de fer-los.
Petons
Marina sembla fantàstica la idea.
ResponEliminaSerà qüestió de fer-los.
Petons
aquesta si que es bona! ma mare em comprava aquests cigrons de petita i m'encantaven! be, quan els veig a les bosses de barrejes de fruits secs encara els empaito!! pero garrapinyats??! molt bona idea Marina! m'ha encantat la pinta i l'elaboraicó ! a fer-los! petons
ResponEliminaQuè bons aquests cigrons garapinyats!!! Fan molta mengera!! Salutacions
ResponEliminaHola Marina! Sóc poc donat a deixar comentaris a altres blogs, però et debia i et dec, més d'una visita. Això dels cigrons, ho hauré de provar! Molts petons!
ResponEliminaHola Marina! Sóc poc donat a deixar comentaris als altres blogs, entre facebook, blog i altres coses, gairebé no em queda temps. Però et debia i et dec, més d'una visita. Haurem de provar aquests cigronets!
ResponEliminaMolts petons!
Totes aquestes garrapinyades de les Fires Medievals jo també las he vist i tastat, però amb cigrons no, la teva proposta em sembla molt original.
ResponEliminaPetons.
cigrons??? doncs no en teníem encara pel recull! Una opció ben original. Un milió de gràcies guapa!!! petonets (PD: hi havia l'opció de cuinar amb garrapinyades ja fetes, mentres apareixin al plat és suficient :P)
ResponEliminauau, sensacional, no se m'hauria acudit mai garapinyar cigrons secs. Ha de quedar boníssim!
ResponEliminaVal la pena embrutar les cassoles ;)
alaaaaa ¡¡ que cosa mas original y pensar que yo siempre los quito de los revueltos jajaajaj así estarán deliciosos. besicos
ResponEliminaOstres Marina, seria difícil però tela, quina sorpresa! Mai se m'hauria passat pel cap amb cigrons.
ResponEliminaA mi m'agradarien, els cigrons secs m'agraden.
Petons i moltíssimes gràcies per participar.
Quina idea més original!! Això l'hauré de fer molt aviat perque segur que soprendrà tothom!!!
ResponEliminaPetonets,
palmira
Uau, innovador! M'agrada la idea!
ResponEliminaUau, innovador! M'agrada la idea!
ResponEliminaMolt bona idea! m'agraden els cigrons torrats... i a sobre garrapinyats! La guardo per fer-la...
ResponEliminaUna abraçada
Anna