dijous, 19 de desembre del 2013

Pa de figues - dolços nadalencs


'Què li darem en el noi de la mare,
què li darem que li sàpiga bo,
panses i figues i nous i olives, 
panses i figues i mel i mató'

D'aquesta cançó popular, que segur que alguns de nosaltres cantarem aquest Nadal, n'ha sortit una recepta. A Catalunya ens encanta, això de relacionar festivitats amb gastronomia, i és per això que sempre trobem una recepta per a cada una de les festes assenyalades. Aquesta d'avui, però, no és un d'aquelles receptes conegudes arreu, que això seria parlar de torrons o neules o polvorons, fins i tot. I, més enllà, del tortell de reis. Els dolços d'avui (o com diuen a Palamós, les dolces) són menys conegudes perquè.. .bé, bàsicament, perquè me les he inventat, tot i que no parteixen de zero.

Si aquest Nadal, quan hagueu acabat amb els plats principals, voleu presentar a taula uns dolços bons de debò i fets a casa, d'aquells que no porten feina ni són complicats d'elaborar, aquesta recepta us agradarà.La idea me la va donar la Mavi de Saboreando con Mavi, que proposava el pa de figues a la seva manera. Feia uns mesos, també havia vist uns pastissets de figa a les paradetes de Monistrol de Montserrat i em van agradar força. Així que, amb tot plegat, he adaptat el pa de figues als gustos de casa i l'he enxiquit, que ja que el blog va de tapes, doncs que sigui perquè hi podeu trobar coses petites... no?

Ingredients:
Figues seques (del tipus 'pajareras')
1/2 c. de canyella en pols
1/2 c. de nou moscada
Nous del país o de carlifòrnia
Sucre llustre


Comencem la recepta trinxant les nous, però no del tot, i deixem les que siguin més senceres a part, perquè les farem servir al final, per a decorar. 


Agafem les figues, els tallem la cua, les partim i les introduïm a la picadora. Les trinxem fins que ens quedi una pasta homogènia. Després, hi afegim la canyella, la nou moscada i les nous, i tornem a trinxar però no gaire! (perquè les nous no ens quedin purè)





Després, formem boles, ho que aixafarem una mica, hi col·loquem la nou sencera al mig, i les emboliquem amb paper film. Les deixem reposar un dia perquè la pasta se'ns compacti bé. 




Ja les tenim quasi a punt. Abans de servir, els traurem el paper film i les empolsinarem amb sucre llustre.


I llestos! 





















14 comentaris:

  1. M'encanten Marina!! Ben de casa, ben de Nadal i no semblen difícils de fer! M'apunto la recepta!! :)
    Petons

    ResponElimina
  2. Hola guapi, me ha encantado esta versión del pan de higos!! Lo veo muy practico así en pociones y con las nueces un toque distinto!! Muchas gracias por nombrar mi blog en tu receta. Un besote

    ResponElimina
  3. con tus explicacones parecen faciles de hacer y el resultado es impresionante, tienen que estar de vicio, bicos

    ResponElimina
  4. Me gusta la idea de estas porciones individuales del pan de higos, son originales y además yo díria que hasta más apetecible en bocaditos asi chiquitines.

    Besosss

    ResponElimina
  5. Que fácil parece... me encantan los dulces navideños!

    ResponElimina
  6. Però quina llepolia més bona... i que facileta de fer!!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  7. Això ho presentes a taula després d'un bon dinar i queden espaterrats!!! Són un petit pecat!!!

    ResponElimina
  8. Em sembla que no he provat mai el pa de figues, tenen una pinta espectacular! petons

    ResponElimina
  9. Marina, m'encanten.

    són uns dolços pecats de Nadal.

    ResponElimina
  10. ohhh quin goig Marina! Saps que els meus àvis sempre en feien i jo penso cada any en posar-m'hi i mai ho acabo fent?? Gràcies per recordar-m'ho! Un abraçada!

    ResponElimina
  11. Que bo que t'he de ser i tant ben explicat,una entrada fantàstica...

    ResponElimina
  12. Qué bufons queden en plan individual i que bons estàn!
    Marina quan puguis recorda de passar-me el mail pel sorteig, per poder possar-me en contacte amb tu en el cas que siguis la guanyadora.
    Petons.

    ResponElimina
  13. Molt gustós, segur que boníssim... I fàcils de fer, oi?
    Bones festes!

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...