Apa, ja tenim tió de Nadal! El tió de Nadal o tronc de Nadal no és una tradició gastronòmica catalana, però sí que ho és el Cagatió, el tronc que es pica fort perquè, durant la nit de Nadal, ens cagui força coses, si l'hem alimentat bé. Doncs perquè últimament n'hi ha per cagar-s'hi amb les notícies que sentim cada dia i també perquè cal anar ben alimentats com el tió, aquí teniu el meu!
Ingredients per al pa de pessic vienès:
120 g de rovells d'ou (3 u.)
320 g d'ous sencercs (5 u.)
200 g de clares d'ou (3)
80 g de sucre
250 g de sucre
160 g de farina
Preparar la massa de pa de pessic és més fàcil del que sembla. Si us hi animeu tan sols cal que tingueu present seguir els passos corresponents. També he de dir que la recepta que us explico és la de PA DE PESSIC VIENÈS, NO GENOVÈS. La massa genovesa, emprada sovint per fer pastissos plans, i també de vegades per a fer braç de gitano, no és tan flexible, i en aquest cas ens interessa que ho sigui molt, perquè haurem d'enrotllar-la força.
D'entrada, batem els ous sencers (5) i els tres rovells amb els 250 g de sucre, amb l'ajut d'una batedora de muntar o una batedora normal o unes barilles. A continuació, en un altre bol, batem les clares (3) i el sucre (80 g) a punt de neu. I després les incorporem a la massa anterior d'ou i sucre. Ho seguim remenant, però aquest cop amb una llengua i amb compte. Finalment, incorporem la farina tamisada i anem remenant a poc a poc, fins que tot quedi ben homogeni.
Seguidament, estenem la crema en una safata per anar al forn folrada amb paper vegetal.
L'enfornem durant 5 minuts a 220 ºC. La traiem i tallem els marges, que aprofitarem més tard per a fer les branques del tronc.
Si la massa us ha quedat massa gruixuda i és difícil d'enrotllar, com em va passar a mi, no cal que patiu. La talleu en compte de través amb un ganivet de serra i en tindrem dos, de troncs! Un amb la massa que tenim a sobre i l'altre, a sota. Ja ho veureu ara.
Mentrestant, comencem a preparar la crema de taronja amb la que farcirem el pa de pessic. Per això necessitem:
Ingredients per a la crema de taronja i l'embolcall de xocolata:
Taronges
2 c.de maizena
xocolata fondant
1/2 got de llet
50 g de mantega pomada
Crocant d'ametlla per a decorar
Comencen fent la crema de taronja, molt similar a la que us vaig explicar aquí, però sense llet. Espremem les taronges, les barregem en fred amb la maizena i el sucre i ho posem a escalfar. Anem fent la cocció a foc baix, fins que se'ns espessi i es torni translúcida.
Quan ja la tenim, la deixem refredar una mica, i comencem a farcir el pa de pessic amb l'ajut d'una espàtula per a pastissos.
També posem a escalfar al bany maria la xocolata, la mantega i la llet.
Després, enrotllem el pa de pessic. Recordeu que, en aquest cas, en tenim dos perquè l'hem dividit per la meitat, de través. Així que ho fem dues vegades, això de farcir la pasta vienesa de crema de taronja. Després, enrotllem amb compte i comencem a untar per fora amb la xocolata ja fosa.
Ara fem les branques que aniran adjuntes al tronc principal. Ho fem amb els retalls que havíem guardat de quan hem tret la massa vienesa del forn, recordeu? I, finalment, pintem les branques i també incorporem l'ametlla crocant, afegida només en un dels costats com si fos l'escorça.
El deixem reposar una horeta a la nevera i... ja el tenim a punt!! Aquest pastís és el que vaig fer servir per a celebrar l'aniversari de la meva mare. Li va agradar molt!!
I recordeu que havíem fet dos troncs de Nadal, oi...? L'altre el vaig decorar així!
Nyam,nyam!!! Un tió delicios!!!!! Quina pena de caixalar-lo! Amb aquest tió et desitjo
ResponEliminaque pasis molt bones festes de Nadal.
Un petó
Oh Marina quin tió més deliciós. MOl bona transformaciò del tronc de Nadal.
ResponEliminaPetons
Aquest tió si que no té trampa!!! t'ha quedat molt maco!!! Bones Festes. petó
ResponEliminaCom ja et dec haver dit en alguna altra ocasió, la combinació xocolata i taronja és de les meves preferides, no m'hi puc resistir, cosa que veig feta amb aquests dos ingredients i ho he de provar! M'agrada tant... i què et puc dir? Doncs que t'ha quedat un tió de Nadal fabulós, molt bonic i amb una pinta que bueno... tinc ganes de menjar-ne un tros ara mateix!!! hehehe :P
ResponEliminaUna abraçada bonica i que passis un bon cap de setmana!
T'ha quedat un tió espectacular!!!! M'ha encantat i el farcit que bo!!! petons
ResponEliminaMare meva quins dolcesa!, venen ganes d'agafar-lo d'amagat!, jajaja... BONES FESTES MARINA!
ResponEliminaHola maca
ResponEliminaPrimer dir te que estas guapisima, m'agrada molr el teu nou perfil
Després que t'ha quedat un tronc maquisim...
i voldria desitjar te unes felices festes!!
Un petonet i gràcies per totes les teves visites i comentaris.
Xocolata i taronja m'encanta, i aquest tronc, a més, queda molt divertit, perfecte per a un berenar amb nens, en prenc nota!
ResponEliminaun tronco fantastico Marina¡
ResponEliminaBonas festes¡¡
Peto
Rico, bonito y muy bien explicado Marina, besos
ResponEliminaHola!!!! Quin tronc mes bo!!! fa una pinta molt bona!
ResponEliminaSi que estas guapa, l´altre dia vaig pensar mirala ella!!!! Petonets i Bones Festes!
Bona idea la de la crema de taronja, Marina. Queda molt bé amb la xocolata i se surt del farcit típic de nata. Un tronc deliciós. Petons.
ResponEliminaUnmmmm, el farciment amb crema de taronja m'ha agradat, amb la xocolata de la cobertura, fa una combinació perfecta. Petons !!
ResponEliminaTrobo que els tions fan caliu per aquestes festes. Marina que tinguis un Bon Nadal. Petons,
ResponEliminaPilar
T'ha quedat un tió espectacular!!! M'encanta la catalanització del tronc de Nadal!!! I això de farcir-lo de crema de taronja....mmmmm!!! Petons!
ResponEliminaAquesta crema de taronja ha de ser fascinant!!! Un tronc molt xulo!!!Jo encara no m'he atrevit a fer-ne un.....
ResponEliminaPetons,
Olga
!! Que rico !!. Me tomaba un trozo ahora mismo, cielo.
ResponEliminaBesitos y Feliz Navidad
Apa!!! quin tió mes bó
ResponEliminat'ha quedat monisim Marina!!! ara nomes qeuda cruspir-se'l!! un petonàs i bones festes!!!
ResponEliminaOhhh quina bona pinta!!
ResponEliminaEm quedo amb tots dos.
Petons
Aquest tió és un regal en si mateix ! :) Petonets!
ResponEliminacaram Marina quina bona idea m'acabes de donar, el dia de st Esteve tinc un munt de nebots a dinar... amb els meus germans i cunyats i cunyades ( és clar) i aquest tronc/tió poden ser unes bones postres.
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Quin tió més bo!! Gairebé millor que el que caga! :D
ResponEliminaBones Festes, Marina!
Petons
T'ha quedat xulíssim i segur que d'allò més bo.
ResponEliminaQue tinguis molt bones festes!!!
Petonets
Amb aquest farcit de crema de taronja ha de saber deliciós!!! molt bon proposta. Et destijo Bon Nadal Marina!! petons, i una abraçada.
ResponEliminaTot un clàssic del Nadal.
ResponEliminaI la combinació xocolata i taronja té l'èxit assegurat!
Bon Nadal i bones festes!