divendres, 20 de desembre del 2013

Tió de Nadal de xocolata farcit amb crema de taronja


Apa, ja tenim tió de Nadal! El tió de Nadal o tronc de Nadal no és una tradició gastronòmica catalana, però sí que ho és el Cagatió, el tronc que es pica fort perquè, durant la nit de Nadal, ens cagui força coses, si l'hem alimentat bé. Doncs perquè últimament n'hi ha per cagar-s'hi amb les notícies que sentim cada dia i també perquè cal anar ben alimentats com el tió, aquí teniu el meu!

Ingredients per al pa de pessic vienès:
120 g de rovells d'ou (3 u.)
320 g d'ous sencercs (5 u.)
200 g de clares d'ou (3)
80 g de sucre 
250 g de sucre
160 g de farina


Preparar la massa de pa de pessic és més fàcil del que sembla. Si us hi animeu tan sols cal que tingueu present seguir els passos corresponents. També he de dir que la recepta que us explico és la de PA DE PESSIC VIENÈS, NO GENOVÈS. La massa genovesa, emprada sovint per fer pastissos plans, i també de vegades per a fer braç de gitano, no és tan flexible, i en aquest cas ens interessa que ho sigui molt, perquè haurem d'enrotllar-la força. 

D'entrada, batem els ous sencers (5) i els tres rovells amb els 250 g de sucre, amb l'ajut d'una batedora de muntar o una batedora normal o unes barilles. A continuació, en un altre bol, batem les clares (3) i el sucre (80 g) a punt de neu. I després les incorporem a la massa anterior d'ou i sucre. Ho seguim remenant, però aquest cop amb una llengua i amb compte. Finalment, incorporem la farina tamisada i anem remenant a poc a poc, fins que tot quedi ben homogeni.


Seguidament, estenem la crema en una safata per anar al forn folrada amb paper vegetal. 



L'enfornem durant 5 minuts a 220 ºC. La traiem i tallem els marges, que aprofitarem més tard per a fer les branques del tronc. 


Si la massa us ha quedat massa gruixuda i és difícil d'enrotllar, com em va passar a mi, no cal que patiu. La talleu en compte de través amb un ganivet de serra i en tindrem dos, de troncs! Un amb la massa  que tenim a sobre i l'altre, a sota. Ja ho veureu ara. 

Mentrestant, comencem a preparar la crema de taronja amb la que farcirem el pa de pessic. Per això necessitem:

Ingredients per a la crema de taronja i l'embolcall de xocolata: 
Taronges
2 c.de maizena
xocolata fondant
1/2 got de llet
50 g de mantega pomada
Crocant d'ametlla per a decorar



Comencen fent la crema de taronja, molt similar a la que us vaig explicar aquí, però sense llet. Espremem les taronges, les barregem en fred amb la maizena i el sucre i ho posem a escalfar. Anem fent la cocció a foc baix, fins que se'ns espessi i es torni translúcida.


Quan ja la tenim, la deixem refredar una mica, i comencem a farcir el pa de pessic amb l'ajut d'una espàtula per a pastissos. 


També posem  a escalfar al bany maria la xocolata, la mantega i la llet.


Després, enrotllem el pa de pessic. Recordeu que, en aquest cas, en tenim dos perquè l'hem dividit per la meitat, de través. Així que ho fem dues vegades, això de farcir la pasta vienesa de crema de taronja. Després, enrotllem amb compte i comencem a untar per fora amb la xocolata ja fosa.



Ara fem les branques que aniran adjuntes al tronc principal. Ho fem amb els retalls que havíem guardat de quan hem tret la massa vienesa del forn, recordeu? I, finalment, pintem les branques i també incorporem l'ametlla crocant, afegida només en un dels costats com si fos l'escorça.


El deixem reposar una horeta a la nevera i... ja el tenim a punt!! Aquest pastís és el que vaig fer servir per a celebrar l'aniversari de la meva mare. Li va agradar molt!!




I recordeu que havíem fet dos troncs de Nadal, oi...? L'altre el vaig decorar així!  


























26 comentaris:

  1. Nyam,nyam!!! Un tió delicios!!!!! Quina pena de caixalar-lo! Amb aquest tió et desitjo
    que pasis molt bones festes de Nadal.
    Un petó

    ResponElimina
  2. Oh Marina quin tió més deliciós. MOl bona transformaciò del tronc de Nadal.
    Petons

    ResponElimina
  3. Aquest tió si que no té trampa!!! t'ha quedat molt maco!!! Bones Festes. petó

    ResponElimina
  4. Com ja et dec haver dit en alguna altra ocasió, la combinació xocolata i taronja és de les meves preferides, no m'hi puc resistir, cosa que veig feta amb aquests dos ingredients i ho he de provar! M'agrada tant... i què et puc dir? Doncs que t'ha quedat un tió de Nadal fabulós, molt bonic i amb una pinta que bueno... tinc ganes de menjar-ne un tros ara mateix!!! hehehe :P

    Una abraçada bonica i que passis un bon cap de setmana!

    ResponElimina
  5. T'ha quedat un tió espectacular!!!! M'ha encantat i el farcit que bo!!! petons

    ResponElimina
  6. Mare meva quins dolcesa!, venen ganes d'agafar-lo d'amagat!, jajaja... BONES FESTES MARINA!

    ResponElimina
  7. Hola maca
    Primer dir te que estas guapisima, m'agrada molr el teu nou perfil

    Després que t'ha quedat un tronc maquisim...
    i voldria desitjar te unes felices festes!!

    Un petonet i gràcies per totes les teves visites i comentaris.

    ResponElimina
  8. Xocolata i taronja m'encanta, i aquest tronc, a més, queda molt divertit, perfecte per a un berenar amb nens, en prenc nota!

    ResponElimina
  9. un tronco fantastico Marina¡
    Bonas festes¡¡
    Peto

    ResponElimina
  10. Rico, bonito y muy bien explicado Marina, besos

    ResponElimina
  11. Hola!!!! Quin tronc mes bo!!! fa una pinta molt bona!
    Si que estas guapa, l´altre dia vaig pensar mirala ella!!!! Petonets i Bones Festes!

    ResponElimina
  12. Bona idea la de la crema de taronja, Marina. Queda molt bé amb la xocolata i se surt del farcit típic de nata. Un tronc deliciós. Petons.

    ResponElimina
  13. Unmmmm, el farciment amb crema de taronja m'ha agradat, amb la xocolata de la cobertura, fa una combinació perfecta. Petons !!

    ResponElimina
  14. Trobo que els tions fan caliu per aquestes festes. Marina que tinguis un Bon Nadal. Petons,
    Pilar

    ResponElimina
  15. T'ha quedat un tió espectacular!!! M'encanta la catalanització del tronc de Nadal!!! I això de farcir-lo de crema de taronja....mmmmm!!! Petons!

    ResponElimina
  16. Aquesta crema de taronja ha de ser fascinant!!! Un tronc molt xulo!!!Jo encara no m'he atrevit a fer-ne un.....
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  17. !! Que rico !!. Me tomaba un trozo ahora mismo, cielo.

    Besitos y Feliz Navidad

    ResponElimina
  18. t'ha quedat monisim Marina!!! ara nomes qeuda cruspir-se'l!! un petonàs i bones festes!!!

    ResponElimina
  19. Ohhh quina bona pinta!!
    Em quedo amb tots dos.
    Petons

    ResponElimina
  20. Aquest tió és un regal en si mateix ! :) Petonets!

    ResponElimina
  21. caram Marina quina bona idea m'acabes de donar, el dia de st Esteve tinc un munt de nebots a dinar... amb els meus germans i cunyats i cunyades ( és clar) i aquest tronc/tió poden ser unes bones postres.
    PTNTS
    Dolça



    ResponElimina
  22. Quin tió més bo!! Gairebé millor que el que caga! :D
    Bones Festes, Marina!
    Petons

    ResponElimina
  23. T'ha quedat xulíssim i segur que d'allò més bo.
    Que tinguis molt bones festes!!!

    Petonets

    ResponElimina
  24. Amb aquest farcit de crema de taronja ha de saber deliciós!!! molt bon proposta. Et destijo Bon Nadal Marina!! petons, i una abraçada.

    ResponElimina
  25. Tot un clàssic del Nadal.
    I la combinació xocolata i taronja té l'èxit assegurat!
    Bon Nadal i bones festes!

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...