dijous, 13 de març de 2014

Receptes de bacallà per Quaresma

La tradició ens avisa que per Quaresma hem d'abandonar la carn i menjar peix els diumenges, sobretot, bacallà. Avui em preguntava si hi ha tradicions que siguin difícils de complir, i sí, segons quines (sobretot, si són de caràcter religiós) em costaria seguir fidelment. Però no pas aquesta, ja que menjar bacallà, per a mi i a casa, no és mai cap sacrifici. 

La Vella Quaresma és, als Països Catalans, la representació gràfica de la Quaresma. Té la forma d'una vella arrugada i xaruga, amb set cames que va perdent d'una en una a mesura que van passant les setmanes de Quaresma. Va vestida com una pagesa mallorquina (Jaia Serrada) o menorquina  o com una vella catalana. Fins i tot era tradició a itàlia. A les mans duu o bé dos bacallans, o bé un bacallà i una graella. Es deia que era l'encarregada de procurar que els infants mengessin peix per Quaresma; se'ls amenaçava dient-los: "Si menges carn, sa Jaia Serrada vindrà i se t'endurà".

Durant els dies de carnaval, el rei Carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una lluita; la vella Quaresma acaba guanyant i s'abandonen les lleis del rei Carnestoltes; els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, l'ordre i la calma. Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua. Només els diumenges es podia menjar peix.


Receptes de bacallà


Faves amb bacallà i tomàquet sec confitat (veure aquí)

Bacallà amb verdures i festucs gratinat amb allioli (veure aquí)

Bacallà confitat amb alls, bledes i tomàquet, coronat amb kikos (veure aquí)

Tapa de melmelada de carxofa i bacallà (veure aquí)

Cassoleta de brandada de bacallà amb melmelada de tomàquet i pell torrada de bacallà (aquí)

Paccheri farcits de bacallà, panses i pinyons amb salsa de sàlvia (aquí)

Bacallà i figues confitats sobre purè de moniato amb oli de julivert (aquí)

Timbal de bacallà esqueixat, olivada negra i albercocs cuits (aquí)

Bacallà amb trompetes de la mort i festucs (aquí)

Bunyols de bacallà amb maionesa lleugera (aquí)

Esqueixada de bacallà amb magrana i anet (aquí)

Bacallà amb mel i sobrassada amb salsa d'alls tendres (aquí)

Tapa de bacallà amb mango amb salsa de menta (aquí)

Croquetes de bacallà amb panses i pinyons (aquí)










22 comentaris:

  1. Jolin,¡ Marina, me lo has puesto dificil, no sé con cual quedarme!! Nos encanta el bacalao. Besos.

    ResponElimina
  2. Ostres, fins i tot a mi que no sóc de bacallà, m'has impresionat amb aquest recull de receptes...
    Hi algunes combinacions sorprenents que han de quedar boníssimes!
    Ara ja no tenim excusa per no complir la tradició de quaresma, eh? :)

    ResponElimina
  3. no se con cual de todas quedarme marina... bufff q delicia!!! se ve rica a mas no poder!!!

    ResponElimina
  4. Marina, quantes receptes tan macàs i tan ben fetes.

    ResponElimina
  5. M'encanta el bacallà i aquesta recopilación em sembla perfecta!! Un munt d'idees interessants ;)
    petons

    ResponElimina
  6. Marina, no se pas amb quina quedar-me.. ens has fet una bona recopilació!! gràcies. Petó

    ResponElimina
  7. El bacallà de totes maneres és boníssssim!!!!
    I aquesta és de les millors tradicions que tenim!
    Petons

    ResponElimina
  8. Tinc molt bon records de la imatge que associo a la vella Quaresma... de l'escola. En aquestes èpoques no puc evitar sentir certa nostàlgia...
    Les receptes que proposes són impressionants! Realment, el bacallà és molt més versatil del que em pensava!
    Marta

    ResponElimina
  9. Totes les receptes me les emportaria posades!! no sé per on començar ;)

    ResponElimina
  10. Ostres Marina, amb el que m'agrada el bacallà, aquestes propostes són la bomba, no sé quina triar! Bé, me les quedo totes, jeje!

    Petons!

    ResponElimina
  11. Per nosaltres el fet de menjar bacallà tampoc suposa cap problema, així que ja em miro amb atenció totes aquestes propostes que ens has dut, perquè realment fan totes una pinta espectacular Marina!

    Petonets!

    ResponElimina
  12. Ostres, Marina, quin repertori! Ja tenim tota la Quaresma coberta! Són totes una delícia. Jo, que m'encanta el bacallà, no me'n cansaria mai de menjar-ne i més si és en propostes com aquestes. Petons.

    ResponElimina
  13. Caramb, aquí hi ha bacallà, per escollir i no sabria amb quin quedar-me.
    Tots, tots m'agraden.

    ResponElimina
  14. Si les nostres avies hauguessin tingut aquests plats de bacallà a la seva època harién disfrutat molt dels àpats. Difícil escollir un de sol Marina.
    Petons,

    ResponElimina
  15. Espectacular receptari quaresmal! Quina passada de receptes i presentacions! Petons!

    ResponElimina
  16. Ostres Marina quin post més bo!!
    Per a mi el millor de la quaresma és el costum de menjar bacallà i tu aquí ofereixes un amplíssim ventall de possibilitats fantàstic. A primer cop d'ull n'hi ha unes quantes que ja m'han picat l'ullet. T'asseguro que aquesta proposta queda marcada amb una estrella groga, o tres si són d'estrella de pneumàtics.

    ResponElimina
  17. Ostres Marina!!!! Aquí ni ha per tots els gustos. Genial!!!

    ResponElimina
  18. Aii no ha estat una bona idea veure aquesta entrada just a les 14h i sense haver dinat! quina salivera... el bacallà m'encanta, i no sabria quedar-me amb només una proposta!! me les emporto totes! un petó!

    ResponElimina
  19. Quina pasada de bones propostes per aquets días i totes boníssimas....agafo totes !!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  20. Marina muy buenas propuestas y para todos los gustos
    peto

    ResponElimina
  21. Quin recull més bo!! No falta res. Si no en mengen, és per què no volem perquè idees ens has donat unes quantes!


    Per a la teva info, el Magazine de Primavera ja està publicat. Et deixo l'enllaç
    http://issuu.com/recetasdemon/docs/recetas_de_mon_magazine_n__8_primav

    Petons!!

    ResponElimina
  22. Pues yo me quedo con todas las ire haciendo poco a poco,nos gusta mucho el bacalao. Besos Marina.

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...