dilluns, 24 de març del 2014

Risotto de bacallà i carxofes


Si de desitjos va la cosa, aquesta recepta d'avui n'és un. Segurament també us ha passat, que un dia us ve un desig de menjar alguna cosa que teniu al cap, i costa resistir-s'hi, el meu desig va ser el de menjar... Risotto! I aquell mateix dia el vaig satisfer. Tenia tot el que calia per a fer realitat un bon risotto, fins i tot la varietat d'arròs carnaroli, i m'hi vaig posar. Aquí teniu el resultat, un deliciós risotto de bacallà amb carxofes, al dente i acabat de fer. Amb aquesta recepta participo al repte Memòries d'una cuinera.

Ingredients:
Arròs carnaroli
1 ceba tendra
2-3 carxofes mitjanes
bacallà dessalat
Brou vegetal
formatge parmesà
una nou de mantega
oli d'oliva verge extra


L'arròs carnaroli és ideal per cuinar risottos. És la varietat més famosa d'Itàlia i la més utilitzada pels cuiners a l'hora de preparar aquest famós plat. L'arròs no es cova, sempre queda homogeni, cremós i consistent. És el més apreciat. El temps de cocció que hem de calcular per aquest arròs, segons indicacions del paquet, és d'uns 12 a 18 minuts.

El que fem primer és tallar la ceba tendra a dauets petitits, també aprofitarem part de la tija verda, ja que és igualment bona i, a més, ens afegirà color al plat de risotto. La posem a sofregir en una cassola plana amb oli i la salem. Anem remenant de tant en tant, perquè vagi suant i enrossint-se.


Mentrestant, preparem les carxofes. Els repelem les tiges, els traiem les fullles externes, els tallem les parts superiors i les partim en tres trossos. Els traiem els pelets que hi ha a l'interior, que són molestos en boca. Introduïm els trossos de carxofa en un bol ple d'aigua i julivert perquè no s'ennegreixin.




Quan veiem que la ceba ja comença a ser rossa, hi afegim les carxofes. També les salem. Poc després, hi afegim l'arròs carnaroli, l'estrella d'aquest plat. Remenem bé amb un cullerot.


Ara, afegim el brou vegetal (ho podeu substituïr per aigua, si no el voleu tan gustós), però només n'afegim una mica. Perquè l'anirem incorporant a mesura que l'arròs se'l begui. Heus aquí el secret del risotto, no parar de remenar, afegir el brou a poc a poc a mesura que l'arròs se'l beu i escollir un arròs adequat. 

Quan ja només faltin cinc minuts perquè l'arròs sigui cuit, també hi afegirem una nou de mantega, que proporcionarà més cremositat a la recepta. Apagarem el foc, i ja havent aturat la cocció, hi afegirem també el bacallà, tallat a daus. NO hi poseu sal si feu servir brou, ja que aquest ja és un xic salat, i perquè després hi afegirem el bacallà que també n'és, de salade,t tot i que ja és dessalat. El més bo és trobar el contrast de la carxofa, de gust més suau i amorós, l'arròs cremós i un pel cruixent, i el bacallà, molt esponjós i de gust intens. 


També hi ratllarem el parmesà, i remenarem bé perquè s'integrin tots els ingredients. A continuació, començarem l'emplatat. Agafarem un motlle rodó i anirem disposant el risottto a l'interior, sense les carxofes. Premsarem amb una cullera.


Traurem el motlle amb compte i, al capdamunt del risotto, hi col·locarem les carxofes. I ja el tindrem a punt per consumir!






I si voleu gaudir d'un altre risotto, aquí en teniu algun més:








27 comentaris:

  1. Marina fantastico este risotto de bacalao y alcachofas,una combinacion de ingredientes que me encanta¡¡
    Bon setmana
    peto

    ResponElimina
  2. cuando dices q comemos este risotto???? xq la combinacion de ingredientes es espectacular!!!

    ResponElimina
  3. Quin arròs més bó! Senzill i complert!
    Peto,
    Palmira

    ResponElimina
  4. Quina bona pinta que té aquest arròs! Ho haig de fer, segur que està deliciós.

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  5. Un risotto diferent i ben bo! Que cremoset t'ha quedat! petons

    ResponElimina
  6. quin arros mes bo, i de ·"cuaresma"

    ResponElimina
  7. Un bon arròs, uns ingredients de categoria, i una bona técnica... sens dubte la millor combinació per aquest espectacular risotto. Genial!!

    Cuina d'emergencia
    http://cuinademergencia.blogspot.com

    ResponElimina
  8. Marina, ets la reina dels arrossos...ara ja puc començar a buscar aquest que fas servir en aquest fantàstic risotto! Petons!

    ResponElimina
  9. Marina, m'has fet entrar salivera! Quina bona pinta el teu rissotto, es veu súper cremós. Moltíssimes gràcies per participar. Mai falles! Un petonet

    ResponElimina
  10. Ostres, no l'he fet mai de carxofes, quina bona pinta fa aquest teu!

    Molt bona proposta pel Memòries, i amb quina presentació més xula!

    Petons!

    ResponElimina
  11. Una combinación exquisita, madre mía, cuantos arroces nuevos tengo que probar!!! Bss.

    ResponElimina
  12. El de carxofa és dels meus preferits!
    I ara que s'acaba la bona temporada de les carxofes, val la pena aprofitar-ho ;)

    ResponElimina
  13. Aprofitarem les carxofes abans no s'acabi la temporada, si faig arròs no hi pot faltar la carxofa! quin bon gust dona. Tinc ganes de fer risotto, m'apunto la recepta! petó

    ResponElimina
  14. Mmmmm l'arròs amb carxofa és dels meus preferits! Et vaig trobar a faltar el dissabte!! :-) Marta

    ResponElimina
  15. si el rissotto m'apassiona, amb productes de temporada ni t'explico! petons

    ResponElimina
  16. Acabant bé la temporada...i amb risotto... com us cuideu.

    ResponElimina
  17. Bo, bo i bo. El bacallà amb les carxofes queda perfecte i l'arròs li va pintat. Un risotto de luxe amb ingredients de temporada. M'hi apunto. Petons.

    ResponElimina
  18. Desitjos com aquest s'han de satisfer ... si o si!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  19. Una bona combinació, arròs, carxofa i bacallà! La presentació t'ha quedat preciosa!
    Marta

    ResponElimina
  20. Quin risotto més bo amb les carxofes i el bacallà i el emplatament queda de primera.
    Petons.

    ResponElimina
  21. mmm veig que tambè t'has inclinat pel risotto a Memòries... és que es tan bò!!! I jo et confesaré, que no li tinc el punt agafat als arroços tradicionals i en canvi al risotto es matemàtic...si cumpleixeis les normes son boníssims.
    El bacallà amb arrós es un plat bonísim així que en risotto encara ho ha d'estar mès. M'agrada!

    ResponElimina
  22. Quin goig de risotto!! Amb el bacallà quedarà molt saborós. Les explicacions fabuloses. Petonets!!

    ResponElimina
  23. Estic totalment d'acord amb tu, és un deliciós risotto, si senyora! i la presentació de luxe.
    Moltíssimes gràcies per participar. Petons.

    ResponElimina
  24. uaaaaaaaau pues no coneixía aquet arrós el buscare , te una pinta fantástica amb esl ingredients aque m com m'agrade !!

    ResponElimina
  25. Un risotto amb una pinta espectacular!! És fantàstic que gràcies al Memòries tinguem l'oportunitat de recopilar tantes idees interessants!
    Una abraçada,

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...