dimecres, 27 de juny del 2018

Taller de coques de Sant Joan al Casal Torreblanca

Bon dia! Divendres passat vaig impartir un taller de coques de Sant Joan al Casal Torreblanca de Sant Cugat que va ser tot un èxit. Aquesta és una nova proposta del programa Quins fogons i que pretén apropar la cuina a les persones cuinetes amateurs. Si no en vau fer per Sant Joan, podeu aprofitar per fer-ne per Sant Pere! Aquí teniu una mostra de les coques que els alumnes van elaborar:



Vam elaborar tres coques:


Coca de Sant Joan (de fruita confitada)

Ingredients:
Per la massa:
½ kg de farina de força
25 g de llevat fresc
1 ou + 1 ou per pintar
120 g de llet tèbia
180 g de mantega
100 g de sucre
1 pessic de sal
Taronja i llimona
Licor d’anís

Pel farcit:
fruita confitada variada
pinyons
sucre
 
Preparació:
Primer, desfem el llevat fresc amb llet tèbia. En un bol, posem la farina i hi afegim la llet amb el llevat. Hi afegim 1 ou, 100 g de sucre i un pessic de sal. Ratllem per sobre pell de llimona i pell de taronja i també hi afegim un rajolí de licor d’anís. Remenem. Quan estigui a mig amassar, hi afegim la mantega pomada. Seguim amassant fins que la massa sigui elàstica i homogènia. La deixem reposar 1 hora.
Quan hagi reposat, recuperem la massa i l’estirem sobre una safata de forn. La pintem amb ou batut i la decorem amb les fruites confitades, els pinyons i el sucre. La fiquem al forn durant 30 minuts a 180 ºC. Finalment, la traiem i ja la tindrem a punt!


Coquetes de Sant Joan (de crema i fruita fresca)

Ingredients:
Per la massa:

½ kg de farina de força
25 g de llevat fresc
1 ou + 1 ou per pintar
120 g de llet tèbia
180 g de mantega
100 g de sucre
1 pessic de sal
Taronja i llimona
Licor d’anís

Pel farcit:
750 ml de llet
250 g de sucre
1 pell de llimona
1 canó de canyella, 250 ml de llet
6 rovells d’ou
80 g de midó de blat de moro (maizena)
Cireres fresques
pinyons

Preparació:
Per fer la massa, desfem el llevat fresc amb llet tèbia. En un bol, posem la farina i hi afegim la llet amb el llevat. Hi afegim 1 ou, 100 g de sucre i un pessic de sal. Ratllem per sobre pell de llimona i pell de taronja i també hi afegim un rajolí de licor d’anís. Remenem. Quan estigui a mig amassar, hi afegim la mantega pomada. Seguim amassant fins que la massa sigui elàstica i homogènia. La deixem reposar 1 hora. Mentrestant, farem la crema pastissera. Com veieu, als ingredients se separen dues quantitats de llet. Respecteu-ho, perquè això vol dir que l'una la treballem al principi. L'altra, més tard. 
Bullim 750 ml de llet i deixem infusionar-hi la pell d'una llimona, un canó de canyella i el sucre. Quan arrenqui el bull apaguem el foc i ho deixem descansar un parell de minuts. Després, ho passem pel colador. En un altre bol, hi aboquem la llet que faltava (250 ml), la maizena i els rovells d'ou. Ho batem bé. 
Posem al foc la llet aromatitzada amb la llimona i la canyella. A poc a poc, hi afegim la barreja d'ous, llet i maizena que teníem a l'altre bol. Ho posem a foc baix i ho anem remenant fins que la crema espesseixi. Un cop espessida, apaguem el foc i la deixem refredar a temperatura ambient. La cobrim amb un paper film a pell, perquè no faci crosta.
Encara abans de recuperar la massa, traurem el pinyol de les cireres que decoraran la coca amb l’ajut d’un bolígraf (truc).
Quan hagi reposat la massa, la recuperem i la dividim en petites porcions per fer coques petites. Estirem les masses a sobre una safata de forn. Les pintem amb ou. Marquem unes línies a sobre les coquetes en diagonal: 2 de dreta a esquerra, 2 d’esquerra a dreta, fent la forma d’enreixat. Allà és on hi disposarem la crema, amb l’ajut d’una mànega pastissera. Al lloc on no hi hagi crema, hi posarem les cireres. També tirarem per sobre uns quants pinyons. Enfornarem la massa entre 25-30 minuts a 180 ºC. i ja les tindrem a punt!



Coca de Sant Joan (de llardons i pinyons) 

Ingredients:

150 g de llardons

150 g de sucre

Licor d’anís

1 làmina de pasta de full

Canyella en pols

Pinyons

1 ou per pintar

 
Preparació:
Primer, triturem fins els llardons. Agafem la làmina de pasta de full rectangular i l’estirem. La dividim mentalment en tres parts. Al mig, començarem a farcir. Primer, un rajolí d’anís, seguidament el sucre i un polsim de canyella. A Sobre, uns quants llardons trinxats. Tapem amb un costat de la làmina de pasta de full i, per sobre, hi rodem el corró, de manera que la coca quedi premsada. Ara, fem el mateix que abans, farcim la meitat que ens queda al mig amb sucre, anís, canyella i llardons. Tornem a tapar amb el tros que ens falta i tornem a planxar amb el corró. Pintem la coca amb ou i la decorem amb sucre i pinyons. L’enfornem a 180 ºC durant 30 minuts. I ja la tenim a punt!


Com sempre, el millor del curs? Les cares de felicitat dels alumnes, mireu, mireu! Moltes gràcies per ser-hi i per participar tan activament! Ens retrobem!




 

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...