No he sabut que arribaria a fer una mona de Pasqua fins que, per primera vegada, m'hi he posat. I la que he fet no és pas la que més recordo de petita però com que aquests dies no he pogut veure la tele ni sentir la ràdio no en sabia res del fenomen sobre les mones tradicionals, que ha causat furor a tot arreu. En fi, de les que en diuen d'ous o tradicionals són les que a casa anomenàvem de forner i he optat per aquesta opció perquè m'ha semblat més fàcil de fer que un pa de pessic de pastisseria. A més, té un gran avantatge pel que a mi m'interessava essent fora de casa, que no necessita nevera!
Com que no n'havia fet mai no m'atrevia a inventar-me la recepta i he fet servir la de la Mercè de Cuina per a llaminers, que m'ha semblat molt assequible, ben explicada i molt de fiar, venint d'ella. He modificat una mica les quantitats i preparació al meu gust:
Com que no n'havia fet mai no m'atrevia a inventar-me la recepta i he fet servir la de la Mercè de Cuina per a llaminers, que m'ha semblat molt assequible, ben explicada i molt de fiar, venint d'ella. He modificat una mica les quantitats i preparació al meu gust:
Per a la massa mare:
100 g de farina
90 g d'aigua tèvia
20 g de llevat de forner
massa mare
Per a la mona:
250 g de farina de força
2 ous
70 g de sucre
la pell d'una llimona
25 g d'oli d'oliva
la massa mare
1/2 got d'aigua
cabell d'àngel
2 ous durs per a decorar
1 ou per a barnissar la mona
Sucre per empolsar per sobre
+ 2 ous crus, dos ous dusos i la massa mare
El que he fet primer és bullir els ous per a fer-los dusos i deixar-los refredar a temperatura ambient. Després de deixar llevar la massa mare durant mitja hora comencem a pastar la massa de la mona, amb les mans o amb una batedora de barilles. Hi posarem tots els ingredients indicats més amunt i anirem amassant la barreja fins que ens quedi com un cotó fluix, a punt per adoptar qualsevol forma, molt esponjosa. Després, el que farem serà estirar-la amb un l'ajuda d'un curró i disposar-hi al mig i de llarg el cabell d'àngel que farcirà la mona. Si no ens hi agrada aquest farcit hi podem posar xocolata, fruits secs, fruita confitada, crema o qualsevol altre ingredient que se'ns acudeixi. La cosa queda així:
El següent pas serà enrotllar la massa, amb l'ajuda d'un drap, segellant els marges perquè no se'ns escapi el cabell d'àngel. Un cop fet això ajuntarem els dos extrems fent que quedi forma de cercle. Reservarem una mica de massa per a poder fer una creu als ous durs, com ja heu vist a la primera foto i com us ensenyo aquí:
I ja ho tindreu a punt per enfornar! Només cal que unteu amb una mica d'oli o mantega la safata per anar al forn i deixar-ho coure durant 30-40 minuts a 180 ºC sense obrir el forn. I llestos!
* Per cert, els pollets també els vaig fer a casa. Si us animeu és ben fàcil! Dues boles de cotó fluix banyades amb témpera, un escuradents pla pintat de color vermell i un escuradents rodó per enganxar les dues boles de cotó fluix. Amb aquest mateix escuradents podreu clavar el pollet a la mona i amb un rotulador podeu pintar els ulls a l'ocellet. Fàcil, no?
Amb aquesta mona participo al repte de l'Annie de Pastissets.
Crec que ja es la tercera que veig d'aquestes mones avui i l'altre dia per tv3 també les varen ensenyar. Ha de ser bonissima i els pollets una cucada.
ResponEliminapetons
Va quedar ben bona, quima! I l'avantatge és que aquesta no necessita nevera...! Espero que passessis bona pasqua també! Petons
EliminaJa tens els títol d'experta. D'aquestes tampoc n'he fet mai però fa molt bona cara!
ResponEliminaVa quedar prou bona, sí! Com un pa de brioix. Gràcies Núria!
EliminaDons per ser la primera...t'ha quedat molt be !!!!
ResponEliminaPetonets.
Gràcies Gemma! I bona! petons
EliminaA la primera va la vençuda!! quina pintassa noia!!! mai he tastat la mona traddicional de tota la vida...sóc més de mantegues, nates...jejje aquesta la tinc pendent!! petons
ResponEliminaÉs força entretinguda de fer, Roser, però t'animo a provar-la!!! petonet guapa
EliminaSerà la primera, però t'ha quedat fantàstica i els pollets m'agraden molt.
ResponEliminaPetons.
Gràcies guapa! Petonet
EliminaTiene una pinta estupenda, nunca la he preparado, pero me la apunto a ver si el próximo año me animo. besos.
ResponEliminaVa quedar molt bona, Conchi! A veure si t'animes. Petons
EliminaQuina bona pinta, jo crec que sempre he menjat la de xocolata, tinc ganes de provar una com aquesta.
ResponEliminaUna abraçada
A mi m'empalega una mica, la de xocolata. Per això vaig tirar cap aquesta! ;-)
EliminaLa primera? dons no ho diria , t'ha quedat fantàstica!!!!
ResponEliminaPetons
Gràcies Dolors!! Tot un elogi de part teva. Petons!
EliminaHola! T'ha quedat fantàstica! Ara es torna a posar de moda la mona tradicional que jo tinc a pendents .Espero que hagis desconnectat i agafat forces.
ResponEliminaI tant! Desconected total! Sucada amb llet l'endemà era prou bona també! Contenta de tornar-te a saludar.
EliminaLa mona de tota la vida, la tradicional. Esta clar que als nens li agraden més les altres pero crec que aquesta no pot faltar mai a taula.
ResponEliminaT'ha quedat molt be.
Petons
Tens raó, els nens sempre tiren més cap a la xocolata... però bé, aquesta també es pot farcir de xoco, és clar! Petonet
EliminaM'encanta la mona de Pascua tradicional, amb una miqueta de chocolata desfeta és ideal!
ResponEliminaI tant! Aquest cop no vaig pensar en la xocolata desfeta però deu ser de vici! petonet i gràcies per la visita.
EliminaPer ser la teva primra mona t'has lluit!!! t'ha quedat maquíssima!! i els pollets perfectes!!! Segur que vas triomfar!
ResponEliminaGràcies Teresa!
Eliminaque rica esta mona de pascua, y la presentacion excelente, un besito y me quedo por aqui a ver que cocinas.
ResponEliminaContenta de tu primera visita, Vivi! Ya te sigo yo también ;-)
EliminaFantastica tu primera mona y hasta el pollito te ha quedado divino,Muy bien Marina,has triunfado con categoria.
ResponEliminapeto
Gràcies pels piropos, Miquel! Petons
EliminaPer ser la primera ta quedat fantàstica, i els pollets darrera les muntanyetes molt simpàtics. De ben segur que vas triomfar !!!!!
ResponEliminaPetons
A Mallorca no tenim tradició de fer mona, però mirant aquesta fa ganes de fer-ne una, ja serà per l'any que vé. Els pollets són molt divertits. Una abraçada.
ResponEliminaLa primera? Si t'ha quedat de luxe!! Nosaltres hem fet servir la mateixa recepta (sense farcir) i l'hem trobada boníssima! Enhorabona!
ResponEliminaPetonets
Sandra
doncs t'ha quedat molt bé Marina!!! enhorabona guapa!!! molts petonets
ResponEliminaes molt divertida aquesta mona...amb els ous ...m'agrada !!!!!
ResponEliminapetonets guapi !!!
Oi tant que hi ets a temps!!! I clar que la volem!!! De tradicional és la primera que rebem i ens fa molta il·lusió. Noia, per ser la primera vegada t'ha quedat fantàstica!!!
ResponEliminaMoltes gràcies per participar.
Petonets
Annie i Catieu