dimarts, 26 de febrer del 2013

Fòrum Gastronòmic 2013. Diumenge 24 de febrer


Aquest diumenge passat vam estar tot el dia al Fòrum Gastronòmic 2013 a Girona. I quan dic tot el dia és TOT EL DIA. Vam ser dins el recinte des de les 11 h del matí fins a les 21 h del vespre. Vaja, un intensiu de cuina i gastronomia... que ens va agradar molt! Tot i que reconec que això d'estar tot el dia sense sentir l'aire ni veure el sol em costa una mica. 

Només arribar, el Manel i jo ens vam trobar amb alguns blocaires fidels a les cites gastronòmiques: l'Òscar, la Sara Maria, el Manel, el Roger, la Nuni i el seu home, el Lluís (tiriti), i més tard també ens trobaríem amb la Gemma, la Dolors, la Carme i la Mercè. Vaja, que part de la gran família de gastroblocaires era per allí.

El primer tast va ser d'un Rías Baixas,molt afruitat i refrescant en boca:

També vam visitar l'stand de la cervesa gallega:

Vam començar de bon matí amb un taller de l'Isma Prados, que presentava el nou restaurant del qual n'és el xef, el NoNoNo. Ens va parlar de l'ecocuina radical, i el que més em va agradar és l'explicació que va fer sobre la cocció de verdures al buit.


La degustació va ser un gerret de xai al forn amb verdures cuites al buit:

Vam seguir passejant pel Fòrum, visitant estants i degustant alguns dels productes que s'oferien. 

Pecorino italià curat amb tres mesos de curació

Oli de l'Urgell

Vi negre, rosat i blanc de Can Sais (D.O. Empordà) Collita 2012

Peix i marisc (això no ho vam degustar...)

També vam assistir al taller d'Oriol Castro (ex Bulli i xef del Compartir)  i Albert Raurich (Dos Palillos) que presentaven el taller 'El Bulli, Cadaqués, el Raval'. Impressionant, sobretot, la demostració i explicació de Raurich. I força decepcionant la tria de receptes d'Oriol Castro:

Vam seguir passejant pels dos pavellons del fòrum i, al primer pis, vam descobrir el campionat de pastisseria, un espai on tres pastissers elaboren tres creacions i competeixen per a ser seleccionats al campionat d'Espanya. Aquestes elaboracions són: bombons, pastís de xocolata i obra d'autor. Així, durant tres dies de Fòrum, els pastissers s'esforcen a sorprendre públic i jutges. Dimarts, és a dir, avui, es farà públic el nom del guanyador. El jurat, format per 12 dels millors pastissers del moment, entre els que hi comptàvem Xano Saguer, Oriol Balaguer, Carles Mampel, Elies Miró i altres pastissers de solvència contrastada són els encarregats de valorar les creacions. 





El moment més esperat del dia va ser, precisament, l'últim acte al que vam assistir. La conferència de Joan, Jordi i Josep Roca (Celler de Can Roca). Com ja haureu sentit a la ràdio o bé llegit a la premsa, els germans Roca van presentar el seu nou projecte, una revolució emocional, com titulaven ells mateixos, que porta per nom El Somni.

Els que hi vau assistir no sé què en penseu. La meva opinió és que, si bé en un principi, quan parlaven dels plats que havien creat i que s'havien inspirat, sobretot, en records d'infantesa, el projecte del Somni el veig una mica desproporcionat, fins i tot un xic caòtic. 12 comensals, 12 plats, una unió de música, audiovisuals i cuina... al soterrani del Celler de Can Roca...? Vaja, no m'esperava que la sorpresa fos aquesta. Tenint en compte que ells són els qui porten la bandera de la cuina catalana al món potser m'esperava una aposta amb més projecció, més ambiciosa, que no pas un "divertimento" que no veig que tingui ni una idea inicial ni un final definit. No puc criticar-ho abans d'hora, caldrà esperar. De ben segur que n'anirem coneixent més coses i que l'aventura tindrà ressò. Però, d'entrada, hi veig molta despesa per a un convit de només 12 comensals... què en penseu, vosaltres? En tot cas, els germans Roca continuen essent els grans de la cuina catalana d'avui. I, realment, veure'ls en directe és una experiència increíble. Pel que diuen i pel que fan.


Us deixo amb alguns dels plats que els germans Roca ens van mostrar.
Ou cuit a baixa temperatura, suc de tòfona amb xantana, gelat d'espàrrecs blancs.

D'aquest plat no en recordo gaire els ingredients... 

Moluscs amb diferents textures (escumes, mousse,  gelees, etc...) El mar al plat, vaja.

Un bombó genial del Jordi Roca. Està fet amb caramel bufat, banyat de xocolata. A l'interior, hi ha un farcit de mousse de praliné lleugera. La base és un pa de pessic sense farina i les boletes són xocolates fetes boletes amb un líquid que no recordo. La part superior de l'ou és or.












16 comentaris:

  1. Una entrada muy intersante, me ha hecho mucha ilusion ver el stand de Estrella Galicia!! bicos

    ResponElimina
  2. Com m'agradaria haver-hi pogut anar! Deu ser tota una experiència. Gràcies per l'entrada, així he pogut veure una petita mostra del fòrum ;) Una abraçada!

    ResponElimina
  3. Ha de ser molt xulo anar-hi i dels germans Roca, ens haurem d'esperar.
    Petons.

    ResponElimina
  4. Es tota una experiència, quina sort.
    Petons

    ResponElimina
  5. No tinc perdó, no me n'he assabentat :-(
    Gràcies per la crònica!!!

    ResponElimina
  6. Jo no hi vaig poder anar perquè vaig estar ocupada, amb les nenes tot el finde! Però gràcies a tu, és quasi quasi com si hi hagués anat!!! Una abraçada

    ResponElimina
  7. La propera no me'l perdo- Gràcies de nou Marina.

    ResponElimina
  8. No vaig poguer anar, l´any que ve no me la perdo!. Gràcies per l´entrada! Petonets

    ResponElimina
  9. Gràcies pel teu reportatge, és com si hi hagués anat

    ResponElimina
  10. Quin recorregut mes maco!!!! no t´has deixat res. Els germans Roca, uns genis.. petons,

    ResponElimina
  11. Marina, de ben segur, que vas passar un dia "gastronòmic" perfecte.

    ResponElimina
  12. No vaig poder anar, moltes gràcies per descriurens ho que vas tenir temps de veure, a aquests llocs sempre falten hores.
    Petons.

    ResponElimina
  13. OH MARINA quin reportatge més bonic. Mira que ho tinc a prop de casa i no hi he anat mai.
    Petons

    ResponElimina
  14. Ostres, quina crònica tan ben feta i tan exhaustiva! Jo m'he limitat a posar les poques fotos que vaig fer, je je je...
    No vaig poder ser a la presentació dels germans Roca, així que m'ha semblat molt interessant la teva oponió sobre el tema.
    Va ser un dia esgotador, però va valdre la pena, oi? ;)

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...