dilluns, 4 de novembre de 2013

Pastís de moniato amb xips de moniato


Hem deixat enrere la castanyada i, al forn o a la brasa, encara ens queden uns moniatos que ningú s'ha pogut acabar. Voleu treure'n profit abans que se us faci malvé? Aquesta és la meva proposta, una idea que vaig tunejar d'una recepta de Cuines de Tv3, transformant-la en un pastís sense farina:

Ingredients:
600 g de moniato cuit
2 ous
60 g de sucre
100 ml de nata líquida (35% m.g.)
sucre cremat líquid
1 c. petita de canyella en pols
1 llimona
1 moniato cru per fer-ne xips
Sucre llustre per a decorar


El que hem fet primer és coure dos moniatos al forn durant dues hores a 200 ºC. Potser encara en teniu fets dels dies anteriors, de moniatos, d'aquí que l'hagi batejat com una recepta d'aprofitament.


Després, pelem i aixafem els dos moniatos en un bol. En  un altre bol, batem el sucre, la canyella i els dos rovells d'ou (només els rovells). A continuació, afegim el moniato aixafat a la barreja d'ou i sucre. Hi ratllem també la pell de mitja llimona i ho remenem tot. 


Mentrestant, batem les clares a punt de neu. I quan ja tenim la barreja de moniato, rovells i sucre ben homogènia, hi afegim les clares d'ou amb l'ajut d'una llengua de pastisseria, removent lentament perquè no ens desaparegui l'efecte d'esponjositat. En últim lloc, també hi incorporem la crema de llet, tornem a remenar suaument. Agafem un motlle circular i de paret baixa i l'untem amb el caramel líquid a la base. 


Un cop hem untat el motlle amb el caramel líquid, hi aboquem la massa de moniato, que posarem al forn a 200 ºC durant uns 25 minuts. Punxem amb un escuradents abans de treure'l del forn, per a comprovar que sigui cuit. L'escuradents ha de sortir net. 


Mentre el pastís es refreda fora el forn, nosaltres prepararem unes xips de moniato. El pelem i el tallem amb una mandolina, fent-ne talls ben fins. Els fregim amb oli abundant i els escorrem quan siguin rossets damunt d'un paper absorvent. 


Ara, els repartim per sobre del pastís de moniato, disposats com si fossin fulles de tardor. I els empolsinem de sucre llustre.



I ja el tindrem a punt per menjar! Si voleu, el podeu acompanyar d'unes castanyes o bé fer-lo més golafre amb una mica de xocolata desfeta per sobre. Bon profit i bon dilluns.
















29 comentaris:

  1. Una magnífica proposta rebostera d'aprofitament...i els xips li donen un toc innovador!!! Una abraçada Marina!

    ResponElimina
  2. Amb aquestes chips dolces li dona un aire festiu a quest pastis tan bo....quina idea mes bona!!!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  3. Molt bona idea per aprofitar els moniatos que ens han quedat per casa! M'encanten les xips que has posat sobre del pastís, és el toc perfecte! La textura que es veu fa venir una gana...no tindràs un trosset? Petons

    ResponElimina
  4. Que bó que ha de ser aquest pastis. M'encanta el detall dels xips.
    petons

    ResponElimina
  5. Marina muy buena idea añadirle los chips crujientes por encima,asi queda treemndo¡¡
    Bss

    ResponElimina
  6. No han sobrat moniatos però segur que em farem coure altres per preparar aquesta meravella! El toc cruixent deu estar boníssim!
    Petonets i bona setmana,
    palmira

    ResponElimina
  7. mmmmm, com s'han de fer malbé els moniatos si ens proposes aprofitar-los així!!!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  8. Quina currada, i quina pinta Marina!

    Doble ració de moniatos en dues versions diferents, m'ha encantat!

    Petons!

    ResponElimina
  9. Aquest any he pogut tornar a menjar moniatos (a Vitoria no arriben amb massa facilitat) a casa, y la veritat, no ens els vam poder acabar. Vam optar per posar-los d'acompanyament a unes butifarres, pero aquest pastis hagués estat una millor alternativa :)

    Per cert, a veure quin dia et veiem a 'Cuines' ;) (prometo seguir-te per TV3 a la carta :P)

    Cuina d'emergencia
    http://cuinademergencia.blogspot.com

    ResponElimina
  10. Boníssim i d'allò més original amb les xips de moniatooo
    Petonets

    ResponElimina
  11. Quina bona idea, Marina!!! M'agradat això de substituir la farina pel moniato... i tot el que sigui aprofitar, perfecte!!! Petonets.

    ResponElimina
  12. Amb la farina que tu t'has estalviat I els ous que m'he estalviat jo, ja en tenim per un altre pastís. Quina gràcia! I aquest de moniato amb les xips pel damunt ha d'estar deliciós. Molt bona idea, Marina! Petons.

    ResponElimina
  13. aqui si que te presencia el moniato!! fa una pinta fabulosa tot el conjunt Marina! petons

    ResponElimina
  14. Buena pinta si que tiene y con esos colores!!!! Los boniatos que yo he utilizado no son tan de color naranja, los tuyos tienen pinta de ser superdulces ¡que rico debe estar!

    b7sss

    ResponElimina
  15. Un color precioso y seguro que estaba bien rico, me gustan los chips que has preparado. Bss.

    ResponElimina
  16. Es molt original aquest pastís i el contrast de textures es perfecte,
    Petons.

    ResponElimina
  17. M'encanten aquests xips de moniato, molt original!!

    ResponElimina
  18. Ostres, quina gran idea!!!! Ets una artista!!! Les xips de moniato....ens agraden molt a casa!!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  19. Je,je, jo l'any opassat també vaig fer un Brownie amb moniatos que m'havien sobrat! això és cuina d'aprofitament. Ha d'estar molt bo el pastís, jo agafe l'opció de menjar-me'l amb xocolata!! :-) Marta

    ResponElimina
  20. M'encanta el moniato a la cuina i a les postres!
    I l'acabat amb les xips, molt orginal i molt vistós!

    ResponElimina
  21. No m'he pogut esperar al cap de setmana!!! Quina recepta més original, no? És un invent?! M'encanta Marina! I a més a més és molt vistós!! Un pto

    ResponElimina
  22. Oh, nena, que bonic, que vistós! M'encanta el moniato, i una vegada vaig fer bunyols, però lo del pastís encara no se m'havia passat pel cap. En faré! o perquè no, magdalenes!
    Gràcies, guapa!

    ResponElimina
  23. M'encanta!!! que original!! Ets una artista! petons

    ResponElimina
  24. Moniatos!!!! Que bons!!!
    Aviam quan inventen d'una vegada els blogs on poguem tastar també les receptes de les que parleu. Quina gana ens entra amb les teves receptes, Marina

    Manel i Cristina

    ResponElimina
  25. Te molt bona pinta aquest pastís i això que a mi els moniatos...no em diuen res!!!
    Ptns

    ResponElimina
  26. Les xips han de quedar perfectes amb la textura interior!!! Els moniatos m'agraden molt, però no els hi trec tan profit com tu. Molts petonets

    ResponElimina
  27. un dels més bons que has fet, si no el millor!

    ResponElimina
  28. Marina, semblen fulles caigudes. Li donen un toc tan tardorenc al pastís que tanta sort que no el tenc al davant i no he de rompre la dieta. Quina mengera!!!

    ResponElimina
  29. M'encanten les receptes d'aprofitament, perquè si ho mirem bé,girebé tot es pot aprofitar !!
    A mes aquesta proposta ès genial!!
    Un petonas.

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...