Quan arriba la calor s'acaben les maduixes i maduixots. I sembla que, enguany, la calor ja ha tret el nas amb ganes, potser massa d'hora, i que hem de començar a dir adéu a un dels fruits vermells més primaverals que tenim al nostre país? Ara, de maduixes, encara en trobarem de tardanes, o vingudes d'altres països, això vol dir que en podem gaudir unes setmanes més.
Per aprofitar les maduixes que ja són madures, (si parlem amb propietat n'hauria de dir maduixots) o bé les que ja estan massa tocades per a ser menjades senceres, avui us proposo fer-ne melmelada, una melmelada ben fàcil, que us permetrà continuar gaudint d'aquestes dolces i sucoses fruites durant tot l'any!
Ingredients:
1 kg de maduixots (o més)
Sucre (1/4 del pes de les maduixes)
Suc d'una llimona
Per fer aquesta melmelada cal que trossegeu els fruits, els poseu en un bol i els cobriu amb el sucre. També hi afegiu el suc de la llimona. Heu de deixar macerar els maduixots tota la nit a temperatura ambient, heus aquí el secret perquè quedin ben tovets i a punt de conserva.
L'endemà veureu que els maduixots han anat deixant anar el suc. És amb ell, i també amb la fruita, que fareu la melmelada. Posarem els maduixots en una cassola estreta i alta i encendrem el foc. Anirem remenant constantment amb l'ajuda d'un cullerot de fusta. Veurem que, a poc a poc, es va desfent la fruita i el suc comença a gelificar. Normalment, s'ha de coure durant una hora, però dependrà de la quantitat de fructosa que porti la pròpia fruita.
* Un truquet: Per saber si ja la tenim a punt de melmelada podeu fer servir un truc. Agafeu una cullereta de melmelada i la col·loqueu en un plat. La poseu un segon al congelador. El traieu i feu córrer el dit per la gota de melmelada. Si aquesta s'arruga és que ja la teniu a punt. Si encara rellisca us haureu d'esperar una mica més.
Mentrestant, haurem esterilitzat uns pots de vidre, bullint durant 15 minuts. Quan tinguem la melmelada, encara tèvia, l'introduïrem dins els pots i taparem. Si us agrada més fina i sense trossos la podeu passar prèviament per la batedora. Heu de tenir present que s'ha de deixar un dit del pot sense omplir. Els courem amb aigua 10 minuts més perquè facin el buit. I així, tindrem la melmelada a punt per a ser consumida en el període d'un any. Si aprofiteu per fer força quantitat en tindreu de sobres!
La melmelada que no us càpiga als pots la podeu utilitzar per fer unes torradetes com aquestes, amb melmelada fresca, fesca, que és quan més propietats nutricionals té!
Mmmm!!! que pinta tiene!!!:P
ResponEliminaespero tu visita
El truc del dit tb el faig jo! :-)
ResponEliminahe llegit be? m'estas dient q ja s'acaben les maduixes????
Ja van de baixa, però no per sempre, eh? A més, ara tot s'allarga molt més que abans, el producte fresc també! Petons
EliminaJo també en tinc de feta i ara recordo que encara no la he publicat...Queda tant bona!!!!
ResponEliminaPetonets.
Molt més bona que la comprada, oi? El primer cop que la vaig fer ja en vaig quedar encantada. Petons!
ResponEliminai amb una mica de formatge blau entre les torrades i la melmelada? segur que el contrast entre la dolçor de la maduixa i el gust més esquerp del formatge és ben suggeridor.
ResponEliminaDoncs sí, el formatge sempre lliga bé amb les melmelades! Petons
EliminaSens dubte és culpa meva, però el truc del dit encara no l'he copsat.. agafo una culleradeta de melmelada i la poso dins el congelador? la gota de melmelada està al plat? En serio... no m'he enterat :-)
ResponEliminaHa ha! Difícil d'entendre i difícil d'explicar... Pas 1: amb una cullereta agafes una mica de melmelada. Pas 2: poses la melmelada en un platet. Pas 3: poses platet i melmelada al congelador un segon. Pas 4: fas el truc de l'ungla, i si s'arruga vol dir que ja està. Ara s'entén més bé...? ;-)
EliminaOuyeah :)
EliminaMe gusta hacer mermeladas en casa y poderlas degustar cuando nos venga en gana, todo un placer. Besos!
ResponEliminaAna de: 5 sentidos en la cocina
Ana, igualment! Bona Pàsqua!
EliminaM'encanta l'última foto!!!
ResponEliminaJustament... l'última foto? Per què??? Mua!
Eliminajo també la faig, pero ¡¡¡que bona !!! es la melmelada de maduixots
ResponEliminaUi sí! És boníssima i pot acompanyar molts ingredients oi? Sobretot, per un bon esmorzar! Petonet i bona Setmana Santa, Lolines!
EliminaDoncs moltes gràcies a tu per la teva visita!!! T'he enviat el que em demanes al correu que em poses. Fins aviat!!! Ara em miro el teu. Petons
ResponEliminaEncima de visitas, Beatriz! Petons
ResponEliminaDIVINA !!!! VAIG A COMPRAR MADUIXES !!!!!
ResponEliminaFa ganes de fer-ne! Una pregunta: amb la proporció de sucre que hi poses d'un 25% es conserva fins l'anys que ve? És que m'agraden les confitures i melmelades no tan dolces,i per això intent treure sucre a les receptes antigues, que en solen portar una proporció enorme. En vaig fer una amb un 35% i em va tornar agra al mes i mig.
ResponEliminaDoncs sí, sí, es conserva un any. Si vols assegurar-ho més hi pots posar el suc de 1/2 llimona. I el més important, que potser devia ser el que no va acabar de fer-se't bé, és esterilitzar bé els pots (ben nets bullint-los 10 minuts buits) i després tornant a esterilitzar amb la conserva dins durant 15 minuts. Ja em diràs si et surt! Petonet
EliminaGràcies.Ho provaré quan hi hagi maduixes bones pel mercat.
ResponElimina