dilluns, 6 de gener del 2014

Tortell de Reis


Foto: Manel Bonafacia

Potser alguns de vosaltres avui us heu llevat amb aquelles pessigolles a l'estómac, sabent que estava passant alguna cosa màgica a casa. Avui és dia de Reis i, ja de bon matí, els infants i els grans també matinen per comrpovar que els Reis no s'hagin oblidat de nosaltres. A casa ja hem obert regals i ens hi hem trobat un equip de música fantàstic, amb el que encara podrem cuinar amb més alegria els plats que us aniré explicant aquí, també aquest 2014. 

Les postres típiques del dia de Reis no són els bombons, ni la macedònia... és el Tortell de Reis. A Catalunya, és tradicional que el Tortell porti amagats el Rei i la Fava. Qui té la sort de rebre el troç que porta el rei amagat podrà posar-se la corona. Qui, en canvi, troba la fava, haurà de pagar el tortell.

En aquest cas, com que el tortell no l'hem comprat perdonaré al pobre que rebi la fava... he he. Ara us explico el tortell (bé, els dos tortells) que vaig elaborar ahir seguint les instruccions de la videorecepta de la Su de Webos fritos. Gràcies, Su, m'ha anat estupendament bé la recepta!

Ingredients per a la massa mare:
40 g de llet
10 g de llevat fresc
1 c. de sucre
130 g de farina de força


És important fer servir massa mare perquè dóna el gust caractarístic del tortell. Per preparar la massa mare escalfem un xic la llet. Hi desfem el llevat, hi afegim la cullerada de sucre i, finalment, incorporem la farina. Ho remenem bé amb les mans i formem una bola de massa. Aquesta bola, ja formada, la introduïm en un bol d'aigua tèbia durant 10 minuts, fins que veiem que la bola ja sura. Després, la traiem i la reservem. Aquí teniu els passos:


Ingredients per la massa principal:
60 g de llet tèbia
70 g de mantega pomada
2 ous
20 g de llevat fresc
25 g d'aigua tèbia
450 g de farina de força
1 pessic de sal
La bola de massa mare
Sucre llustre aromatitzat amb llimona i taronja

+
El sucre llustre aromatitzat amb llimona i taronja.
Simplement, ratllem les pells al sucre.

Per fer la massa desfem el llevat dins la llet tèbia. En un altre bol, tamisem la farina i formem un volcà. A l'interior hi posem els dos ous, la llet tèbia amb el llevat, 120 g de sucre llustre aromatitzat amb llimona i taronja, la mantega pomada, un pessic de sal, l'aigua i la bola de massa mare. Ho barregem bé amb l'ajut d'una eina, sempre de fora cap a fins. Anem amassant amb les mans, fins que la bola estigui ben formada.


Un cop tenim la bola ben feta, ho acabem d'amassar a sobre l'encimera, sempre arreplegant la bola de fora cap al centre, i finalment introduïm la bola de massa dins un bol, tapada amb paper film. És recomanable untar el paper film amb oli, per si la massa pugés tant que toques al paper. Ho deixem reposar 3 hores.

 

Mentrestant, agafem dos aros (perquè farem dos tortells) i els untem amb oli per fora. Ens serviran després per a mantenir la forma de cercle interior del tortell.


Passades les tres hores, aboquem la massa a l'encimera i la porcionem amb dos troços. Amb cada troç formem una bola, fent moviments perquè la massa vagi cap endins. La deixem descansar cinc minuts, perquè la massa s'estabilitzi. A continuació comencem a donar-li forma, pressionant amb els dits el centre de la massa. Hi fem el forat, i anem girant la massa a poc a poc perquè s'engrandeixi el forat. Ho podem fer alçant la massa, perquè sigui el propi pes qui vagi formant el forat. Mirem que tots els costats siguin igual de gruixuts. A continuació, la presentem en una safata per anar al forn i hi amaguem el Rei i la Fava. Després, hi col·loquem l'aro central que hem untat abans amb oli. I ho deixem fermentar, sense tocar-ho gens!, durant dues hores més, tapat amb un drap de cuina perquè no se'ns assequi. (2 hores fermenant).


Ja ens acostem al final. Passades dues hores, ja podem pintar el tortell en cru perquè ens quedi brillant un cop cuit. Jo ho faig amb un rovell d'ou i una cullerada de sucre, ben batut. Després, hi posarem les fruites. En aquest cas, una taronja confitada feta a casa del dia abans i unes cireres vermelles. També hi posarem un barreja de sucre llustre, desfet amb unes gotes d'aigua perquè hi faci un efecte com de neu.



*** Elaboració de la taronja confitada: Per fer la taronja confitada, la talleu a rodanxes fines, les poseu en una safata per anar al forn i hi empolseu el sucre per sobre. Coeu durant una hora a 60 ºC. 


Courem el tortell durant 15-18 minuts. Els 10 primers minuts, a 200 ºC, dalt i baix. Els últims cinc minuts, amb el tortell tapat amb paper de plata perquè no se'ns cremi massa per sobre, i a 180 ºC. Passats aquests 15 minuts, traiem el tortell del forn i el deixem refredar a temperatura ambient. Quan ja sigui fred, i no abans, traurem l'aro amb l'ajut d'un ganivet.

Tortell 1

Tortell 2

I ja el tenim a punt. El podem farcir del que volgueu: nata, xocolata, massapà, cabell d'àngel o... crema pastissera, com hem fet nosaltres. Aquesta crema l'ha fet el Manel, que m'ha ajudat aquest matí a finalitzar el tortell. Aquí teniu la recepta: crema pastissera

Foto: Manel Bonafacia


Bons Reis!!






Pel dinar a casa la mare, a punt de marxa!! 






9 comentaris:

  1. fantastic Marina!! que passis un molt bon dia de reis!! petons

    ResponElimina
  2. Us ha quedat molt bé aquest tortell, Marina. Aquest any a casa nostra el tortell l'ha fet la Sandra, també molt bo. Petons

    ResponElimina
  3. Marina t'han quedat uns tortells fantàstics . Jo també n'he fet i quan ja l'haviem menjat he recordat que no i havia fet fot ........... imposible d'anar enrera.
    Petons

    ResponElimina
  4. Un parell de tortells de primera!!! Aquestes postres han d'haver sigut un èxit total! Petons Marina! I felicitats per l'equip de música!

    ResponElimina
  5. Guaita quins tortells... i quines fotos, sense ombres :-)

    Ja em vist que us heu portat molt bé i els reis s'han portat molt bé amb vosaltres també .

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  6. Seguríssim que heu tingut una bona diada de Reis amb aquests tortells!!! Preciosos!!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  7. T'ha quedat sensacional!
    A casa sempre faig el de massapà, però aquest de crema també tindria mooooooolt èxit!

    ResponElimina
  8. que bueno que te unieras conmigo!! asi te aseguro que me tendrás siempre!! gracias por seguirme wapa! mas que wapa!

    ResponElimina
  9. AQUESTES EXPLICACIONS PAS A PAS I LES FOTOGRAFÍES SON UNA JOIA MARINA!, MILLOR IMPOSSIBLE!. A MI EM FA FORÇA MANDRA EL TEMA BRIOIX, TORTELL....BÀSICAMENT PERQUÈ NO M'AGRADA LA DOLÇOR DEL BRIOIX, PERÒ COM QUE M'ENCANTA TOT EL QUE ÉS TRADICIONAL I A LA FAMILIA JA L'ESPEREN, EM MIRARÉ BEN BÉ TOTS ELS PASSOS!. Una abraçada i feliç 2015!!!

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...