dimarts, 4 de febrer del 2014

Pasta fresca. Com fer-ne?


Com ja vaig explicar-vos ahir aquí, la setmana passada vaig fer pasta, tota aquesta pasta que veieu aquí! Si us hi animeu, us serà de gran ajut disposar d'una màquina de fer pasta perquè la prodreu premsar i estirar amb facilitat, tot i que depèn de quina pasta voleu fer, per exemple, els ravioli, la màquina tampoc no és necessària, ja que amb l'ajut d'un corró i un motlle de tallar esferes en tindreu més que suficient. 

Per fer pasta cal, d'entrada i sobretot, fer la massa. Podeu fer-la amb ingredients diversos: integral, sense ou, amb ou, amb colorant, amb aromatitzant natural, etc. Però és important que la massa us quedi elàstica. Jo vaig fer aquesta, que he tret de les mateixes instruccions que anaven incloses a la màquina de fer pasta:

Ingredients per la pasta fresca:
150 g de farina de força
150 g de farina fluixa
3 ous
1/2 got d'aigua
1 pessic de sal

  
D'entrada, agafarem un bol gros, hi tirarem la farina i la sal. Al centre, hi posarem els ous i començarem a remenar amb les mans. Quan la farina s'hagi begut l'ou continuarem pastant afegint-hi l'aigua. Si veieu que amb mig got d'aigua no en teniu prou, afegiu-n'hi una mica més. El que és important és que us quedi una massa elàstica i ben homogènia, sense cap grumoll.


Un cop se'ns han integrat tots els ingredients, seguirem pastant fora del bol, sobre una superfície llisa, i en farem petites porcions.


El que farem primer serà dividir en porcions la massa que haguem fet perquè ens serà molt més fàcil de treballar, si ho fem en petites parts. Si teniu màquina ja ho sabeu, però sinó, us explico com bàsicament funciona. Hi ha una rodeta amb diverses posisions, que ens marquen el gruix que tindrà la pasta un cop la passem per la minipremsa. S'ha de començar per la primera posició, la 1, i passar la bola de pasta 4-5 vegades. Així:


Cada bola de massa tindrà el seu gruix. Per exemple, si fem uns linguini (les conegudes tallarines) i volem que ens quedin fines, ho passarem per la màquina fins la posició número 6 o 7. Si ho volem més gruixut, per exemple, pels ravioli que s'han de farcir, només ho passarem fins al número 5. Això ja ho anirem veient sobre la marxa...


Un cop tenim la massa estirada, farem primer els tortellini i els ravioli, que com us vaig explicar, farcirem de carbassa i parmesà.


Hem triturat la carbassa, un cop escaldada, i hi hem afegit comí i parmesà en pols. Ho barregem bé i ho deixem refredar. Agafem un motlle per tallar la pasta en esferes (pot ser un got de vidre del revés) i farcim amb una mica de carbassa i parmesà. 


Un cop tenim els farcits col·locats damunt les esferes, les passem a tancar i segellar, intentant formar una anella petita, així:


Un cop tinguem els tortellini fets, els empolsinarem amb farina i els reservarem.


Ara farem els ravioli, similars als tortellini, però sense fer l'anella. Farem servir com a motlle un got de vidre més gros, i aquesta vegada, els farcirem de formatge rul·lo de cabra i orellanes.


Un cop fets, també els empolsinarem i reservarem.


Tornem a la massa. Estirem un troç petit per fer spagheti. Ho estirem fins al número 7 perquè, en aquest cas, els vull ben i ben fins. La mateixa màquina ens permet tallar els spagheti de llarg, o bé fer linguine. Farem de tot. Primer, els espagheti, després els linguini.



Un cop tallada, la penjarem perquè no se'ns enganxi i s'assequi una mica.


Al cap d'una estona, els posem en un plat i també els empolsinem.




Encara em queda massa per fer plaques de lasagna i plaques de canelons. Doncs som-hi. En aquest cas, estirem la massa amb la màquina però l'acabem de tallar a sobre una taula, amb l'ajut d'un ganivet. En fem tants trossos com poguem en funció de la llargada a la pasta. Primer, fem la lasagna:


Abans de posar-les en un plat, estendrem les plaques perquè se'ns eixuguin una mica.


Després, les deixem reposar en una safata, empolsinada amb una mica de farina.


En el cas de les plaques de canelons, les tallarem quadrades, i les punxarem als marges amb una forquilla.


També la deixarem reposar empolsinada amb farina.


I ara sí, ja les tenim a punt per utilitzar. Les deixarem tapades amb paper film i a la nevera abans del seu ús. Una de les receptes, ja us la vaig explicar ahir, els tortellini amb carbassa i parmesà. Les altres, aniran venint aquests propers dies!




















20 comentaris:

  1. Marina, perfecto!!!!! Hemos estrenado máquina al mismo tiempo, ja, ja. Yo todavía no me he atrevido con los rellenos, pero visto esto, caen inmediatamente!!! Bss.

    ResponElimina
  2. Pedazo de tutorial Marina! Jo tinc màquina i la vaig fent servir de tant en tant, i fins i tot tinc un accessori per fer raviollis, que va de conya!

    Petons!

    ResponElimina
  3. QUina feina però quin gust tenir pasta fresca feta a casa!
    A veure si trec el pols de la màquina de fer pasta que tenim!
    Petons,
    palmira

    ResponElimina
  4. Quina feinada, però que divertit!!!!
    petonets

    ResponElimina
  5. Té molta gràcia fer la pasta, oi? a mi m'agrada molt fer-la. Ara he de buscar un puesto per posar la màquina. grrrrr.
    T'ha quedat fantástica i de bona ni parlem!
    Petonets

    ResponElimina
  6. la pasta casolana és molt bona!!
    I tu has fet una gran diversitat de pasta, la farcida de carbassa i parmesà ha de quedar molt gustosa.

    ResponElimina
  7. Marina, ets una crack !!!! Quin bé de déu de pasta. Se'm posen les dents llargues. petons,

    ResponElimina
  8. Això és producció en cadena! Ja m'imagino tota aquesta deliciosa pasta cuinada per tu! Ets una artista! PEtons!

    ResponElimina
  9. A l'Ebre et diríem......"com has xalat"!!!!! Jo també tinc aquesta maquineta (que per cert, també me la van portar els Reis, però els de fa dos anys) i gaudeixo moltíssim fent la pasta fresca!!!
    Has fet una gran catàleg!!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  10. Déu n'hi do com dóna de sí aquesta massa! En tens per menjar-ne tota una setmana. La veritat és que menjar pasta feta a casa ha de ser tot un plaer. De moment no tinc màquina per fer-ne, però mai se sap...... Petons.

    ResponElimina
  11. Ben bona la pasta feta a casa, no s'et resisteix ningún tipus Marina.
    Els tortellini amb carabassa i parmesà es veuen molt bons, així la fas completament al teu gust.
    Petons.

    ResponElimina
  12. Una entrada molt interessant Marina!! No tinc màquina per fer pasta però la tinc a la llista!! ;) Merci per explicar-ho tan bé! Una abraçada!!

    ResponElimina
  13. Gràcies Marina pel tutorial!!! Tinc la màquina allà morta de fàstic!! Sempre hi penso...he de fer aquells raviolis...però em fa pal!!!! a veure si m'hi poso, ara no tinc excusa!Ptns

    ResponElimina
  14. També tinc la maquina morta de fàstic al armari, desprès de haver fet dus vagades pasta.
    Veien el teu tutorial, tindre que tornar a posar-me a fer-ne.
    Petons

    ResponElimina
  15. Ohhhhhh, fantàstic¡¡¡¡, jo tinc una màquina, que es del meu germà (que no l'ha fet servir mai), i tenia intenció de provar-ho....guardaré les teves explicacions pel dia que tingui temps, perque per fer tota aquesta feinada i tant ben feta, es encessita molt de temps. Preguntes: 1.- amb les quantitas que ens dones al començament , surt tot el que es veu a l'última foto? o més?. 2.- quan temps es pot guardar a la nevera?. petons. Leo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. 1. Sí!! Tota la pasta que veus al final està feta amb 300 g de farina. 2. A la nevera, jo no ho guardaria més de tres dies. Si tens previst fer-ne gaire et recomano congelar la que no gastis en aquests dies, t'aguantarà molt bé! Espero haver resol els teus dubtes! Petons

      Elimina
  16. Oh marina m'encanta aquesta explicació . Aquesta maquineta m'he l'apunto per quan m'hagin de fer un regal .........jejejejjejej
    Petons

    ResponElimina
  17. Apa quina varietat que vas fer-ne!! a quina millor!!

    ResponElimina
  18. Com he pogut perdre'm aquesta entrada???
    Tot té una pinta boníssima!!!

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...