dijous, 8 de maig de 2014

Carxofes i ous farcits i gratinats


Abans no se'ns acabin les carxofes, fa pocs dies vaig fer aquest gratinat d'ous i carxofes per dinar. Aquest és un plat que em recorda els plats que ens feia ma mare quan érem petits, als meus germans i a mi. M'encantaven, les carxofes farcides i aquells ous que, amb el rovell trinxat (que és la part de l'ou dur que menys m'agrada) quedaven amorosos i molt gustosos. L'altre dia, com us deia, en vaig fer altre cop, però adaptant-los al meu gust. En comptes de carn picada, ja que no en tenia a casa, vaig fer servir tonyina i van quedar ben bons. També vaig estrenar el pot de sofregit que des de fa poc elabora la casa Aneto. Ens el van regalar a uns quants blocaires a Alimentària, juntament amb aquest davantal, ganivet gros i un drap de cuina. Aprofito per donar-los les gràcies.


Doncs bé, per fer aquests ous i carxofes necessiteu...

Ingredients (per a dues persones):
2 carxofes
2 ous
tonyina de llauna al natural
sofregit de tomàquet (Aneto)
ceba morada

Per la beixamel:
llet, farina, mantega, sal, nou moscada 
Formatge ratllat per gratinar


Comencem a preparar el plat pelant les carxofes, les tallem per la meitat i les posem a bullir. També posem a bullir els ous, com a mínim, durant 6 minuts, perquè ens quedin durs.



Un cop ho tenim bullit, buidem els cors de la carxofa, els trinxem i en guardem la carn, que farem servir més tard. També pelem i tallem per la meitat els ous. També en reservem els rovells, que farem servir pel farcit.



Ara, preparem el farcit. D'entrada, tallem la ceba i la sofregim. La reservem.


Agafem una bol i hi posem la tonyina, el sofregit de tomàquet, els cors de carxofa trinxats...


... la ceba i l'ou dur. Remenem bé. 


Col·loquem les meitats de carxofa i ou que havíem reservat en una safata per anar al forn. En aquest cas, una cassola de fang. Els salem una mica i els farcim. 


Fem la beixamel, d'entrada, desfent la mantega en una paella, afegim una cullerada o dues de farina, un pessic de sal, i hi anem incorporant la llet. També hi ratllem una mica de nou moscada. Ens ha de quedar una beixamel espessa, que després no ens regalimi per sobre dels ous i carxofes cap a terra de la cassola, sinó que es mantingui ferma a sobre el farcit. 


Hi posem el formatge ratllat i ho gratinem, durant uns 5-7 minuts, posició de dalt, a 180 ºC. 


I ja els tindrem a punt! Si els acompanyem amb una generosa amanida ja tindrem un plat ben complert!



Una ració (dues meitats d'ou, dues meitats de carxofa)
















13 comentaris:

  1. Per favor quina delícia de plat, amb aquest farciment i la sorpresa de no saber si és ou o carxofa, jajaj, Boníssim

    ResponElimina
  2. Marina, quina bona idea!!!! això ho haig de fer abans que s'acabi el temps de les bones carxofes!
    Petonets!!!!

    ResponElimina
  3. Ummmm! Això ha de ser deliciós! Em sembla que ho faria nomès amb carxofes, m'encanten i la temporada dura tan poc... Gràcies per descubrir-nos una nova manera de cuinar-les!

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  4. Bona idea!!!! Llàstima que no vaig poder anar a Alimentària. Ho hauré de fer amb sofregit casolà.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  5. Ja m'agradaria arribar a casa i trobar-me un plat com aquest...! ha d'estar molt bo! petó

    ResponElimina
  6. Molt complert i boníssim!!! Petons!

    ResponElimina
  7. Oh, què bons, Marina, mirava les fotografies i començava a ensalivar, de veritat! Un plat deliciós. Petons.

    ResponElimina
  8. A mi també m'agraden les carxoffes, estic aprofitant que ja els hi queda poc temps.
    El tomàquet d'Aneto ens ha agradat molt a casa, molt cassolà.
    Petons.

    ResponElimina
  9. ohhh, Marina ¡quina bona pinta!!!

    ResponElimina
  10. Habiendo alcachofas, mi marido ya se apunta, aunque los gratinados le den pereza. Un besote.

    ResponElimina
  11. Uf!!! Que bo, això ho hauré de provar, Marina!! Quina gana que m'has fet venir!! hehehe

    Petons i bon cap de setmana guapa!

    ResponElimina
  12. Mnnnnn què bons!!!!! Un plat super

    ResponElimina
  13. Muy buena combinacion,me encanta todo lo que lleva
    peto

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...