En aquesta publicació continuo instal·lada a la Garrotxa. Ja tenim el pastís de mousse de maduixa i plàtan fet amb iogurts grecs de la Fageda paït i l'aniversari passat, i cal tornar a la normalitat. Però amb il·lusíó, com deia algú que ara no recordo... he he he.
Avui us proposo un aliment que pot combinar-se de mil i una maneres: els FESOLS DE SANTA PAU, un llegum menut, de forma arronyonada i de pell molt prima. Un cop cuits, els fesols en la boca són saborosos, amb una textura molt fina, gens farinosa i molt tova. Se sol sembrar de la primera setmana de juny a la segona quinzena de juliol, i la collita és al setembre.
Aquests fesols els tenia al rebost des de feia un mes, esperant el seu destí, el de ser cuits i menjats. Però sempre amb cura, sempre pacients a la seva justa cocció, d'una hora i mitja (així ho faig jo..) , amb aigua abundant i un parell de grans d'all, sal i dues fulles de llorer. Així, de ben segur que us assegureu que quedin ben cuits i tous. A més, a mig camí de la cocció, espanto els llegums. No sé si ho heu sentit mai, però recordo que m'ho van explicar ja fa temps, que els llegums, perquè no provoquin tantes flatulències, cal sorprendre'ls. En castellar dirien " asustar a las habichuelas??", que no sé si serveix per tot tipus de llegums però que amb mongetes seques i fesols funciona, us ho assegura. I això és fa incorporant dos gots d'aigua ben freda a mitja cocció. Simplement això!
Com us he dit, es poden acompanyar de moltes maneres, fent-ne un plat més o menys consistent, que bé depèn del gust del tastador o de l'època de l'any. A mi m'agraden molt en amanida quan arriba la calor. Trobo que els acompanyo amb botifarra, cansalada, o amb gaire salsa se'm fan feixucs. Així que avui, amanideta de llegums, AMANIDETA DE FESOLS!
L'acompanyament:
Pebrot verd, pastanaga, blat de moro i pebrot vermell
Només cal barrejar els fesols amb aquests ingredients i afegir-hi un bon raig d'oli d'oliva verge extra i una mica de julivert picat. Sense adonar-nos-en estarem barrejant el fesol i el blat de moro (llegum + cereal) i, vaja, a nivell nutricional ens dirien que això és bona cosa, ens aprofitarem del matrimoni de conveniència per a menjar-nos una proteïna d'alta qualitat!
Bé, després de tot plegat, qui diu que les amanides són insípides i avorrides?
ohhhhhh, no saps com m'arriben a agradar els fesolets. Mira que els cigrons em xiflen però els fesolets passen pel damunt! Quin plat més bo...
ResponEliminaSón boníssims, cert
EliminaDons per ser la llegum que menys m'agrada, fa una pinta que fins i tot crec que en menjaria un platet...
ResponEliminaPetonets.
A mi les mongetes tampoc no em tiren gaire, però les fesoletes he de confessar que... m'agraden molt!
EliminaGairebé un empedrat! Les llagums m'agraden més en format amanida que no pas guisades...
ResponEliminaSí, gairebé! Fins divendres!
EliminaHola guapa tu
ResponEliminaun empedrat, al menys així s´en diu per la meva zona, deliciós, a casa agrada molt i ara de cada al bon temps encara més
mil petonets Susanna
S'hi assembla molt, susanna, no és ben bé un empedrat a la meva terra, però hi té l'ingredient principal, els fesols o mongetes! Petons
EliminaFantàstica entrada Marina! A més, tenen una pinta estupenda. M'encanta! M'has fet entrar gana de cop... Que tinguis un dimecres ben deliciós. Una abraçada.
ResponEliminaGràcies Joel! Tu també!
EliminaMarina! Avui em copiaré el plat. Deliciós
ResponEliminaGuai! Ja em diràs el què, Núria! Un petonàs.
EliminaQuin color que te aquest plat!!!, els fesols de Santa Pau son tan gustosos i tendres.
ResponEliminaPetons
Una primavera al plat, Neus!
EliminaOHHHHHHHHH, La garrotxa quina maravella!!!!!!!
ResponEliminai Santa Pau i els seis fesols!!!!!
Sí!!!!
EliminaYa empiezan los días de calor y con ellos las ensaladas. Además de rica, es una propuesta colorida que también alimenta a simple vista!!!
ResponEliminaGràcies Patricia!
EliminaAcabo de descubrir tu blog, me he dado una vuelta por él, me gusta lo que publicas, con tu permiso me quedo de seguidor.
ResponEliminaYo soy Catalano-parlante, Menorquin por mas señas,
Un saludo
http://xoriguer48-lasrecetasdelabuelo.bl...
Benvingut! Només he anat un cop a Menorca però em va encantar... una bona illa per viure, sense dubte! Fins la propera
EliminaNo saps com m'agraden aquests fesols aixo si de courel's ni pensar-hi que no em surt massa be...
ResponEliminaUn plat ideal per aquests dies i per la carmanyola.
Petons.
este plato de hoy Marina es unos de mis preferidos para comer legumbres en verano,me encanta
ResponEliminapeto
una amanida boníssima! a casa la fem molt semblant!!! petonets
ResponEliminaQuina amanida mes maca... com Santa Pau i el parc que l'envolta...
ResponEliminaSalut!!
Te ha quedado una ensalada muy apetitosa y con color como a mi me gusta. Besitos.
ResponEliminaAquests fesols son molt fins i la teva amanida té molt de color Marina. Aquesta setmana ja he fet les llegums amb amanida també.
ResponEliminaPetons.
L'any passat a l'Octubre, tot visitant la Garrotxa, vam anar a Santa Pau, i vam menjar els famosos fesols! Fa molt de temps que no fem amanida de llegums, a casa ens agrada molt! aprofitant la teva recepta plena de color! la farem un dia d'aquets, tot i que ens haurem de conformar amb fesols del super!!!
ResponEliminaaquestes amanides de llegums, i a més, llegums de la terra, m'encanten ara a l'estiu!!! ideals!! petons
ResponEliminaLlegums, llegums, n'hauríem menjar tot sovint. Aquest és un plat excel·lent!
ResponEliminaNani
Que buena pinta y que colorido!! Bss
ResponEliminaMarina m´agraden molt els fesolets, els hi compro als nens per què tinc la sort que el llegum els hi encanta!!! una molt bona recepta per aquest estiu!! Petonets
ResponEliminaOh! Quina bona pinta!! A mi també m'agrada més el llegum en amanida que no pas guisades. La teva amanida es veu boníssima i fa molt estiu! ;-)
ResponEliminaUna abraçada!
Eva
Aquestes amanides m'agraden molt per l'estiu. I són perfectes per endur a la feina al tuper!
ResponElimina