dijous, 5 de juny del 2014

Verdures fresques a la campanya 'Sabors de l'horta' del Baix Llobregat

El Consorci de Turisme del Baix Llobregat i el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat va convidar un total de 25 mitjans, entre bloggers gastronòmics, premsa general i especialitzada, el passat 3 de juny de 2014, a un Presstrip per viure en pròpia pell les activitats incloses a la campanya "Sabors de l'horta 2014. Cuina local i de temporada amb productes de Km0". La convocatòria ens va arribar també a través de Gastroblocaires i un sorteig, un cop llegit el programa previst per a la jornada vaig tenir claríssim que diria: És clar que hi vull anar!

Amb el Consorci ja vaig tenir l'oportunitat d'assistir, l'any passat, a les jornades al voltant de la cirera que van tenir lloc a Can Colomer i que podreu consultar aquí. I també vam assistir a la campanya que es va dur a terme al voltant de la carxofa i el pollastre de pota blava del Prat, l'any 2012. Certament, sempre que hem estat convidats a les jornades del Baix Llobregat, el consorci ens ha ofert unes activitats molt atractives, que van més enllà del fet gastronòmic i que ens permeten trepitjar de ben a prop el territori que ens donen a conèixer, el Delta del Baix Llobregat, a més de degustar l'oferta gastronòmica que els restauradors de la zona ofereixen al públic. És, sobretot, per aquests motius que m'agrada molt assitir, quan en tinc ocasió, a la invitació que ens proposen del #baixllobregat. 


En aquesta ocasió, vam conèixer de més a prop i tastar la verdura fresca que es cultiva al Baix Llobregat. Ens va rebre, a la Masia Can Comas, seu del Parc Agrari, la Maria Miranda, consellera del Consell Comarcal del Baix Llobregat, i el Raimon Roda, gerent del Parc Agrari del Baix Llobregat. ambdós ens van presentar el programa i ens van parlar, a grosso modo, de les funcions que porten a terme al Parc Agrari.

Masia Can Comas

La dinamització de productors, restauradors, espai natural, el turisme, la descoberta, la conservació, l'economia, la sostenibilitat, la qualitat de producte, l'esforç, l'actualització amb les noves tecnologies... van ser conceptes que van apareixer a l'explicació de la Maria i el Raimon. 

Maria Miranda i Raimon Roda ens parlen del Parc Agrari.

A continuació, ens vam dirigir a la part del darrere de la Masia Can Comas on ens esperaven, ja quasi a punt, unes bicicletes! PASSEJADA EN BICICLETA. En aquesta ocasió, vam tenir el plaer de passejar pel Parc Agrari pedalant, guiats pel Raimon, que entre parada i parada va aprofitar per explicar-nos les característiques del Parc, aquest territori tan vast i, sovint, desconegut pels qui hi vivim a prop.


Aquesta sóc jo, fent fotos del Parc Agrari mentre pedalàvem.

Després d'haver vist de prop les carxoferes, els enciams, i altres hortalisses, vam tornar a la masia de Can Comas, on ens esperava un aperitiu a base de LIQUATS DE FRUITA I VERDURA. Allí vam retrobar-nos amb la CRISTINA ROIG, experta assessora i col·laboradora gastronòmica que ja havíem conegut a les jornades de la cirera. També ens hi esperaven els restauradors del Baix Llobregat, que ja anomenaré més tard. Vam poder tastar liquats ben curiosos... com aquests:

1. Liquat d'espàrrecs verds, oli d'oliva d'Olesa i aigua de mar
2. Liquat d'espinacs, poma àcida, bròquil i llima
3. Liquat de xirivia i cirera.

Allí també ens esperava un dels pagesos productors del Baix, Pere Tugas, que ens va explicar que la gran estrella de l'horta del Baix Llobregat és la carxofa, però que també es cultiven altres hortalisses, així com els espàrrecs a Gavà Mar. L'agricultura que promouen i practiquen és ecològica. I ara també tenen un terreny d'una hectàrea on han començat a practicar amb la homeopatia, just al costat de la Masia Can Comas.


Vam continuar la jornada a l'interior de la masia, on ens esperava (o poc ho esperàvem!) un CONCURS D'AMANIDES. Com si del concurs de Masterchef es tractés, els restauradors ens tenien preparat un joc prou divertit. Ens van dividir en grups de cinc persones. Cada grup havia d'elaborar la seva amanida, que posteriorment tastarien i jutjarien els restauradors.Només teníem mitja hora per a l'elaboració i compra de productes, per la qual cosa ens van facilitar 50 euros (de monopoli) per a comprar-ne a la parada improvisada que havien instal·lat allí mateix. Cada producte valia 5 euros. Vam utilitzar Oli verge extra d'Olesa  elaborat amb la varietat Palomar, poc habitual. Vam comptar amb la presència dels seus productors.



Val a dir que no vam guanyar. Dels cinc grups que hi havia, el que va quedar primer va ser el Grup 1. Nosaltres érem el nº 3. Tot i això, vam trebre una paperina de cireres com a premi de consolació. 

Finalment, la jornada es va allargar amb una nova activitat gastronòmica al jardi de la Masia de Can Comas, una degustació de la verdura fresca del Baix Llobregat, transformada gràcies les tapes que els restauradors van elaborar. Vam comptar amb la presència de 17 restaurants: FOLLIA, EL PALAU VELL, MAJOR TRENTA-SIS, EL MIRADOR DE SANT JUST, PLATS, EL DIVÁN DE LOS SENTIDOS, MARIMORENA, SINFONIA, EL PETIT BONET (HOTEL SALLÉS CIUTAT DEL PRAT), LA LLUNA EN UN COVE, CAL MINGO, PÚBLIC, L'ÀPAT, HOTEL CAN RAFEL, LA MASIA - ACADÈMIA SÁNCHEZ CASAL, SAGRISTÀ i  EL PETIT BONET.


Aquí teniu un petit resum del que vam tastar:

Esquerra: Truita deconstruïda de carbassó, boles d'ou macerades amb moscatell, pa torrat i taronja deshidratada. Dreta: truita de carbassó i fulles de figuera

Crêppe de salicòrnia, carbassó i salsa especiada

Tartar de coliflor amb verdures variades i mirabel

Biquini de patata i bleda
La bleda de tronc vermell (recordem que és família de la remolatxa)

Torradetes amb formatges d'ovella, cabra i vaca Montbrú i chutneys de cirera, nespre, mirabel.

Els formatges Sant Roc Cendral, Montbrú, entre d'altres...

Truita d'ortigues

Espàrrecs amb salsa bearnesa i salsa tàrtara, adornada amb cítric

Gelatina de maria lluïsa amb fruites i escuma de maria lluïsa.

Ganache de xocolata amb galeta, taronja, farcida de trossets cirera i decorada amb menta.

Farcellet farcit de crema anglesa i cirera.

I acabo amb un parell de fotografies, la primera, de la foto de família dels restauradors. La segona, la dels restauradors i tots nosaltres. Agraeixo molt la bona acollida que un cop més van tenir. I esperem retrobar-nos a la propera... fins aviat!




Més informació a:


















13 comentaris:

  1. Otro evento magnifico y del KmO que es lo mas importante.Muy bien organizado y un delicioso menu incluido el concurso de ensaladas.
    Una gran cronica
    Gracias por compartirlo

    ResponElimina
  2. Una jornades súper interessants i intenses eh?? i sembla que molt ben organitzades, us va donar temps a moltes coses, inclosa excursioneta amb bicicleta i cata! Fa tot molt goig, segur que estava boníssim! un petó!

    ResponElimina
  3. Me encantan estas iniciativas en las que se combinan tantas actividades y todas tan apetecibles. ¡Que pena estar tan lejos!

    B7ssss

    ResponElimina
  4. Quin gran dia que vas passar! Tot estava super ben organtizat, que bé. Un petó guapa!

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  5. Mil gracias por difundir la jornada, es importante cuidar a los productores locales y a los artesanos que promovemos el consumo de producto local y tempirada.
    Sólo un pero a tu magnífica redacción, somos El Diván de los Sentidos, nos has cambiado el nombre, por lo demás, un placer poder colaborar a cambiar un poco los hábitos de consumo al menos en nuestra comarca.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Error de picatge, ho sento Ja està arreglat. Gràcies pel comentari i la visita!!

      Elimina
  6. quin estil tuu!!
    m'encanten tooots els plats! si hagués vingut hagués marxat rodolant! fantastica trobada! petons

    ResponElimina
  7. Has fet un bon post Marina no vaig poder anar, però quasi tinc la sensació de estar-hi llegin aquesta entrada, només em falten els sabors. Segur que va ser una bona tarda.
    Petons.

    ResponElimina
  8. No te'n perds una, Marina, quin dia tan agradable I ben aprofitat. Amb el que m'agraden les fruites I verdures, m'ho hauria passat genial. Enveja sana, he he. Petons.

    ResponElimina
  9. Aquest cop m'has guanyat eh!!! Un dia fantàstic, ens ho van organitzar molt bè!!!! jo a veure si ho publico auqest findi! Encantada de tornar-te a veure!
    Petons mil!!!!!!

    ResponElimina
  10. caram, quina jornada més completa! La passejada em bicicleta m'hauria encantat....
    I tots els plats que vau tastar, quina pinta més bona...

    ResponElimina
  11. Veo que os hacen sudar la camiseta, pero luego os compensan con una opípara y apetitosa comida. Qué excursión más chula. Un besote.

    ResponElimina
  12. Amazing issues here. I'm very happy to see your post. Thank you a lot and
    I am looking ahead to touch you. Will you kindly drop me a
    e-mail?

    Feel free to visit my page ... Nike Air Max 90 Hyperfuse

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...