dimecres, 25 de maig del 2016

Flors de saüc arrebossades


Ara estan en el seu millor moment. Les flors de saüc són esplèndides al mes de maig i encara en podrem trobar entrat el mes de juny. No us les deixeu perdre perquè, potser no per la potència de sabor, que no la té, però sí per les seves múltiples propietats, la flor de saüc s'ha convertit ja fa molt de temps en un remei natural que, podria ser, que ens estalviés més d'un constipat.

S'afirma que el saüc té propietats diaforètiques i anticatarrals. S'utilitza per tractar els estats gripals, bronquitis, tos seca i el catarro nasal crònic acompanyat de sordesa i sinusitis. Això és degut al fet que afavoreix la sudoració i facilita l'expulsió de mucositat, reduint la inflamació i la congestió de les vies respiratòries. També s'ha provat el seu ús com a remei per a la febre.



La flor de saüc és, d'entrada, una planta molt bonica. Creix en forma de pàmpol, de manera que és fàcil de distingir des de la distància. A la fotografia podreu observar com és la fulla d'aquest arbust, estès per tot Europa però també en altres punts de la resta de continents del planeta. Aquest arbus es diu Sabuc, Saüc, Saüquer o Sabuquer, segons he pogut trobar, Com que és caducifoli, és lògic pensar que a l'hivern no ens hi fixem tant, perquè no mostra la seva espectacular presència. És ara, quan la primavera està espatarrant, que el Saüc deixa anar tot el seu potencial. És un arbre imprescindible a pagès. Ara que tornem a tenir hort a casa ho sé prou bé, he he he...

La flor de saüc pot ser un ingredient per fer ratafia o per elaborar un altre licor molt típic a Itàlia. També se'n pot fer infusió per desenlleganyar els ulls, vi, xarops, gelees, melmelades i pastissos. Però com són també molt i molt bones és com us presento avui aquestes flors, arrebossades. I és que sóc dona d'herbes, ja ho sabeu els qui em seguiu, i avui també de flors! (també podreu trobar una gelea de pètals de rosa que tinc al blog, aquí)

D'arrebossats n'hi ha un de nou a cada casa, això ja se sap, així que us proposo el meu, el que m'he inventat a mesura que l'he anat fent. A veure si us agrada!

Ingredients:
flors fresques de saüc
3-4 c. de farina normal
1 ou
1 c. de suc de llimona
1 c. de sucre
1/2 c. de sal
2-3 c. de llet semi
2-3 c. de mel


Separem les flors de saüc per les diferents tiges que tenen. Preparem l'arrebossat: l'ou, la farina, la sal i el sucre, el suc de llimona... remenem. I després hi afegim la llet, i tornem a remenar. Posem un cassó al foc amb oli i deixem que agafi el punt d'ebullició. Subjectem la flor de saüc per la tija i banyem les flors a l'oli, fins que quedin rosses. Després, les retirem i les deixem assecar en paper absorbent. Les servim de postres, acompanyades amb una mica de mel per sobre. Bon profit!









4 comentaris:

  1. Que bones fetes així per postres. Jo les faig amb tempura per vermut. Queden anotades
    Petons

    ResponElimina
  2. De flors arrebossades només havia vist les del carbassó...mooolt original!

    ResponElimina
  3. Quins records... saps on ho vaig menjar, a Les Cols, a Olot, com a aperitiu. La veritat em va sorprendre gratament i no era la primera vegada que prenia flors i fulles arrebossats... Tant de bo les trobi a algun lloc, suposo que són del teu hort jeje, quina sort!!

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...