Aquesta setmana hem visitat la fàbrica Natursoy, situada a Castellterçol. Ha estat, sense dubte, una visita profitosa ja que hem pogut conèixer de primera mà com s'elaboren els productes anomenats bio, a més d'altres aliments elaborats amb productes ecològics al 100%. Avui, doncs, us en faig un petit resum.
Natursoy va tenir, des del seu naixement l'any 1988, l'objectiu d'oferir una alternativa sana i sostenible a l'alimentació convencional. Amb aquest objectiu, l'empresa s'ha mantingut i s'ha, fins i tot, ampliat. El 100 % dels aliments de Natursoy estan elaborats amb productes ecològics, demostrant un clar compromís amb els valors de respecte al medi ambient i a les persones. Actualment compta amb unes 1.400 referències de productes i 70 o 80 d'aquests s'elaboren des de l'inici al final a la fàbrica. El 40% de les vendes són a Catalunya, el 5 % s'exporta i el que queda es ven a la resta de l'Estat. El que elaboren a la fàbrica és el producte fresc, mentre que el sec l'importen d'altres països, sobretot, de França.
Més enllà del respecte a la natura, a Natursoy també treballen amb el respecte als drets dels seus treballadors. Avui hi treballen entre 70 i 80 treballadors, que poden conciliar la vida laboral i familiar gràcies al fet que l'empresa potencia les jornades intensises i l'ajustament d'horaris.
Quan hi vam anar, vam poder comprovar com els treballadors que ens van rebre ens van atendre la mar de contents, tot just creuar la porta. Entre els assistents, vam comptar amb la presència dels mediàtics Xavier Pellicer i Adam Martín, entre d'altres. Teníem a punt, a la recepció, unes pastetes i uns tes per començar a entrar en el tema...
Ens van agrupar en tres grups: el tofu, el seitán i les hamburgueses, de manera que vam tenir un professional per a cada 7-8 persones a l'hora de fer la visita. Perfecte. A nosaltres (el grup del tofu) ens va guiar l'Eva Roger, la responsable de vendes i una gran professional i persona, tot sigui dit de pas (i no per fer la rosca). Vam començar la visita al departament de vendes, vam seguir pel departament de qualitat i I+D, el magatzem, vam visitar la depuradora, i vam finalitzar al departament de producció i l'obrador on s'elaboren, sobretot, els seus productes estrella: el tofu i el seitán, però també les hamburgueses i els frankfurts.
Durant la visita als diversos departaments de Natursoy. L'Eva Roger és la de l'esquerra, a dalt de tot.
Al departament de qualitat ens esperaven la Mireia Torrent (qualitat) i la Cristina Castellanos (I+D). Ens van parlar de la seguretat alimentària. Ens van mostrar la cata que fan cada matí, ens van explicar que busquen uns ingredients nets i saludables, que no estiguin processats. Que tots els productes que els arriben compten amb el segell certificació de producte ecològic aprovat per a la Unió Europea. Els productes porten, com podem comprovar, el segell de la CCPAE. No s'utilitzen mai ni conservants ni colorants. I la Cristina va afegir que a nivell d'innovació intenten crear 8 o 9 productes nous cada any. Aquest 2012 han fet les croquetes de mill i el tofu de sèsam.
D'altra banda, Natursoy va crear, ja fa 25 anys, la primera hamburguesa de tofu. Les verdures que utilitzen provenen d'horts de proximitat. La soja els arriba de França, tot i que abans l'importaven del Brasil. Han anat incorporant més productes per oferir servei a uns consumidors que volen consumir tot tipus de producte, no necessàriament productes per a vegetarians i específics.
La Mireia ens parla de la qualitat dels aliments i ens mostra la cata que han fet aquell matí.
Seguim la visita sortint a l'exterior. A la paret lateral esquerre, a fora, hi tenim la planta depuradora. Es tracta d'una planta depuradora biològica, és a dir, que no utilitza productes químics per a depurar els residus, sinó microorganismes presents a la naturalesa. Allí ens espera la Lourdes "Cotxarreres?", biòloga experta en tractaments de residus que ens va rebre també amb molta alegria i disposició a resoldre tota mena de dubtes. Es nota que la feina amb els "bitxos" li agrada molt, he he.
La Lourdes ens explica tot això sobre el reciclatge:
I després, ens n'anem a veure la depuradora. Mmmm, quina pudoreta! Els microorganismes fan l'àpat...!
Aquesta depuradora assumeix 80 m3 d'aigua al dia.
La visita ens resulta del tot interessant. L'Eva no ens ha deixat en cap moment sols, i ens ha resolt totes les preguntes que teníem. Només ens avisa que no podem fer fotos a l'obrador. No perquè no els agradi ensenyar-nos-el, sinó perquè la maquinària és tan única i moderna que tenen por de ser plagiats. Així que deixem les càmeres i ens vestim amb els típics gorrets, bates, peücs i demés...
Després de la visita a l'obrador, on hem pogut veure com s'amassa la farina per a l'elaboració del seitán, del qual extreuen TOT el midó, on també hem vist com bullia un cop les boles ja estaven fets, i on hem gaudit de l'elaboració del tofu, des de la llet, fins al quall, el tall en porcions, i on també hem vist les hamburgueses passant per les cintes transportadores, i la màquina de fer frankfurts... ens apropem al tast.
Els responsables de Natursoy ens han ofert un dinar - degustació dels seus productes. Que bons! I on també el Tomàs, el pare de Natursoy ja fa 25 anys, ens explica com se li va acudir que aquesta manera de consumir aliments que ell ja practicava per convicció es podia convertir en negoci.
En Tomàs ens parla de la història de Natursoy. Va néixer a casa seva, després es va traslladar a una antiga fàbrica tèxtil i des del 2007 estan ubicats en aquesta moderna fàbrica, a la sortida de Castellterçol en direcció Moià.
I ara sí, el tast. Us resumeixo algunes de les tapes que vam poder tastar. Algunes d'elles, realment bones i sorprenents:
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Bifàssic de llenties vermelles amb melmelada de ceba i cruixent d'algues. torradeta amb no vaig saber-ho endevinar, quiche de ceba, porros i xampinxons, torradeta amb mongetes, nugets de tofu amb salsa suau de bolets i bolets confitats, makis amb arròs integral ecològic, tortellinis de verdures amb crema de col-i-flor, oli de cibulet i caviar de salmó, quinoa amb verduretes i canelons de seitán amb escuma d'ametlla i pastanaga amb cruixent de verdura.
I abans d'acomiadar-nos, a tots els qui vam visitar aquell dia la fàbrica, ens van regalar un lot de productes Natursoy. incloent-hi algunes de les novetats d'enguany com el tofu de sèsam. Moltes gràcies!!
I, és clar, amb aquests productes elaboraré alguna coseta, oi? he he... però això serà... en un altre capítol!!!
Un reportatge molt interessant. Gràcies per compartir-ho!
ResponEliminaDe res! Encantada. Ara ja en sabem una mica més, oi? Petons
EliminaOh! M'hauria encantat venir!!!! Sóc gran consumidora de productes Natursoy i poder veure la fàbrica ha de ser super interessant!!!!
ResponEliminaI el tast també... un altre cop aviseu ;)
Haurem de fer una visita gastroblocaire aviat!
EliminaQuina visita tant interesant, sempre es bo veure com fan els productes. Son productes que moltes vegades desconeixem com fer-los servir i va bé tenir idees.
ResponEliminaJa ens possaràs receptes.
Petons.
I tant! Ja aniré fent receptes, per això no cal patir! Petons
EliminaOstras Marina! no ho sabía, jo estiueijo a Moià fa mes de 40 anys, i conec Natursoy de sempre, el meu marit treballa a Moià i te la nau al costat de la d´ells. Que guapa la visita no? Segur que ho vau passar de maravella!! Petonets
ResponEliminaCarai, Sílvia! Així hi passes tot sovint...! Si mai pots fer-hi una visita, és molt recomanable! Petons
Eliminapero que guai!! quina enveja (sana) que em dones!!! es una bona marca Natursoy!! amunt amb els productes ecologics i de qualitat!! petons
ResponEliminaHem de tendir cap aquí, oi Roser? Gràcies guapa.
EliminaMarina,
ResponEliminaQuina visita més interesant.
Gràcies per compartir-ho.
Salutacions i bona setmana.
Kui_Netes.
Gràcies a tu per passar per aquí! Petonets
EliminaQuina visita tant interesant, segur que ho vau gaudir molt
ResponEliminaBona setmana
Ho vam gaudir! amb una mica de fred, això sí, però ja se sap que la frescor conserva més bé els aliments! ;-)
EliminaEs sorprenent la potència de Castellterçol com a pol d'iniciatives alimentaries i gastronòmiques. Jo al.lucino :))
ResponEliminaSí, un poble petit però eixerit! Oi?
EliminaNo sóc consumidora dels seus productes, però m'agrada descobrir que són de casa, i que pensen en els seus treballadors. D'això s'en diu coherència.
ResponEliminaAixò sí que ho tenen, sí. Coherents i compromesos amb el que fan.
EliminaQué visita más interesante!
ResponEliminaSí que ho va ser!
Eliminamuy interesante el post Marina y siempre es bueno saber lo que comemos como lo hacen.
ResponEliminapeto
M'encanta!!! Sóc consumidora de NAtursoy des de fa uns anyets i realment està molt bé! :D
ResponEliminaQuina sort, nena... Fer una visita així... :P
Sí, són productes ben bons. I sabem amb seguretat que són sans, oi? Petonets, guapa!
EliminaQuina visita més interessant!! alguna cosa he comprat però no massa.. ens hi harem d'acostumar!
ResponElimina