Sóc boletaire. Els qui em coneixeu ja ho sabeu prou bé... des que era petita. La meva àvia em va ensenyar a reconèixer la gran varietat de fongs que creixen als nostres boscos i, des d'aleshores, sempre que puc m'hi escapo. Amb el temps cada cop puc anar-hi menys perquè en comptes de disminuir, la feina i obligacions augmenten. Però, en tot cas, continuo gaudint-ne com quan era petita, dels bolets. En aquest cas, la boletaire va ser la meva germana Clara, que va sortir a buscar-ne al matí i va tornar amb 15 quilos de bolets!! I me'n va donar uns quants, que bé! Amb ells en vaig fer dues preparacions: una truita i conserva en vinagre. Us les explico:
Per a la truita només he fet servir la llengua de bou. És un bolet de carn ferma, de color blanc, i amb el barreta boterut. En comptes de làmines té unes petits pèls a sota, on s'hi troben les espores. És ideal per a barrejar amb altres tipus de bolets i per fer amb estofats. Amb truita era la primera vegada que ho provava i va quedar molt bona! Els vaig acompanyar de pebrot verd.
Llengua de bou
Comencem el sofregit de llengua de bou i pebrot verd. Sense rentar els bolets! Si ho els netegeu amb un drap humit no xuclaran tant l'aigua.
Barregem els bolets i pebrot amb els ous deixatats. I fem la truita.
Acompanyem la truita de llengua de bou amb una canelle d'allioli (opcional)
Per dins us queda sucoseta, com a mi m'agrada!
I ara anem a preparar la resta de bolets en conserva. Tenim aquests bolets:
Rovellons, carlets, llengua de bou, llenega negra.
Els netegem, tallem a trossos i els posem en un pot amb una mica d'aigua i vinagre de xerès. Hi afegim un pessic de sal i 4 o 5 alls pelats. I una mica de pebre mòlt. Els posem a coure, fins que bullin. I els deixem dins el líquid durant uns 5-10 minuts. Mentrestant, haurem bullit un pot de vidre per esteril·litzar-lo.
L'últim pas serà introduir els bolets dins el pot de vidre, tapar-lo, i coure al bany maria durant 10 minuts més per assegurar-nos que la conserva fa el buit. I ja el tindrem a punt per a guardar en un lloc FOSC, FRESC, SEC durant un any!!
Conserva de bolets en vinagre
Marina me encantan las setas y este año tambien he probado la llengua de bou pero en tortilla no,me apunto la idea¡
ResponEliminay conserva siempre,va de coña para el resto del año
peto
i tant! Les conserves són genials. Petons, Miquel.
Eliminafelicita a la Clara, deu ni dó!!! jo no soc massa boletaire, potser perquè les vegades que hi he anat no n'he trobat gaires!! aquest no el conec, però segur que està bonissim dins aquesta truita que has preparat!! petons
ResponEliminaÉs una crack dels bolets, la clara!! ha ha ha
EliminaMoltes gràcies Roser!
Eliminaté molt bona pinta, encara que jo t'he de dir que la llengua de bou... mmm, per mi no. Els rovellons en vinagre són un clàssic, perfectes per l'aperitiu. petons!
ResponEliminaUna truita amb llengua de bou que es pot fer amb altres bolets, és clar! petons
EliminaOstres! No sabia aquesta vocació pels bolets. A mi, la veritat, m'agradaria saber-ne més!!! Per cert, el plat que ens has preparat més que bo, impressionant. Moltes gràcies per la recepta. Petonets.
ResponEliminaDoncs sí, Joel! A veure si aquest cap de setmana puc fer-hi una altra escapada... això dels bolets enganxa... he he he. petons!
EliminaMarina, guapa! No sabia que tenies aquest blog!
ResponEliminaQuina pinta té tot! Ja m'he apuntat la crema de pinya ;)
Petons
Irina
Doncs ja em diràs, Irina! Encantada de veure't per aquí! Petonets
EliminaMe gustan los bolets y conozco bastantes, yo por mi zona este año no he cogido casi nada. Algunos carlets, pinatells y llanegas.
ResponEliminaBuena la tortilla, me quedo de seguidora a ver si así me atrevo a escribir en catalán.
Si tienes tiempo te invito a que visites mi blog.
Un abrazo
I tant! Atreveix-te que no és difícil! Ara et vinc a visitar. Petons
Eliminaquina recepte mes bona
ResponEliminaYo no he probado la lengua de bou.. Aqui solo recogieron rovellones y más rovellones jejej.. Buena pinta la tortilla y la conserva.
ResponEliminaUn peto guapa!
Oh quin gust els bolets, que bons!
ResponEliminaMarta
Has dit 15 quilos?!?!?!?! Quina passada la teva germana!!!!!
ResponEliminaLa truita t'ha quedat maquíssima i la conserva és una bona opció perquè es conservin tot l'any!
Aquest cap de setmana hi vem anar nosaltres però amb els que vaig collir jo no dóna per gran cosa... :(
Sort dels mercats! ;) Petons!!!
Bona idea Marina!! Seguiré anant al bosc! :)
ResponEliminaL'aigua i el vinagre on bulls els bolets, li tiras al pot deconserva, o només els bolets escorreguts?
ResponElimina