dilluns, 14 de novembre del 2011

Chutney de ceba

El chutney és una conserva agredolça, originària de l'Índia, que a Europa cada vegada té més adeptes. Una de les característiques principals del chutney és que l'aliment està elaborat amb més d'un conservant natural. No hi falten el vinagre, el sucre, la sal i les espècies. D'aquí que tingui aquest gust agredolç i, de vegades, un xic picant. Avui us proposo un chutney de ceba, que reuneix totes aquestes característiques esmentades:

Mel, sucre, vinagre balsàmic i gingebre
(També ens farà falta oli i sal)

Ingredients:
150g  de sucre
1kg  de cebes
3  cullerades soperes de mel
3 cullerades de vinagre de mòdena
2 cullerades d'oli
1/2 cullerada de gingebre (opcional)
1 pessic de sal
Preparació:

En una cassola, posem l'oli i la ceba tallada en juliana. Hi afegim un pessic de sal i les 3 cullerades de vinagre de mòdena. Ho deixem coure 3/4 d'hora, a foc suau, amb l'olla tapada i remenant de tant en tant.
Després, incorporem el sucre i la mel i ho tornem a remenar. Anirem veient que la ceba es queda dauradeta i translúcida. Ho deixem coure 1/2 horeta més. Cinc minuts abans de finalitzar la cocció, afegim la cullerada de gingebre, que ens hi donarà el toc picant. L'agredolç ja el tenim aconseguit, amb la barreja del vinagre i el sucre.

I finalment, deixem que el chutney reposi un minut i ja ho podem empletar o guardar en pots de conserva per a consumir més endavant.


9 comentaris:

  1. M'encanten els chutneys, el de ceba i el de mango són dels meus preferits.

    ResponElimina
  2. ostres, quin ritme de publicció, no dono abast a llegir-te :-)
    saps que no he fet mai un chutney? i mira que m'agrada, però és una d'aquelles coses que em fan com mandra, i segur que quan m'hi posi, el faré servir per tot i em diran pesat.
    en aquesta preparació teva només hi veig un però: si ja porta sucre i mel, no seria millor posar un vinagre més àcid,per exemple de poma, per donar-li més contrast que amb el de mòdena? no queda massa dolcenc així?

    ResponElimina
  3. No queda dolcenc, Manel. El vinagre balsàmic té l'avantatge que li aporta el caramel i és més untuós. Amb vinagre de xerès no aconsegueix amorosir-se i amb el de poma o vi blanc no agafa color. Vaja, és el vinagre que sempre m'he trobat als llibres de chutneys que tinc per casa. Tranquil, te'n guardo un pot perquè el tastis ;-) Ara pararé una mica de publicar, aquest quedava pendent amb l'anterior! Petons

    ResponElimina
  4. Tingues en compte que per això si posa una quantitat més baixa de sucre del que és habitual. Proporció 70/100g en melmelades.

    ResponElimina
  5. Jo tampoc n'he fet mai, a casa l'agredolç no els xoca massa, serà qüestió de provar.

    ResponElimina
  6. Doncs jo m'enduc la teva recepta, no n'he fet mai de chutney i el trobo fantàstic amb el tc agredolç!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  7. Deliciosa la cebolla así. me encanta!!!.

    ResponElimina
  8. Ha de servir per acompanyar un munt de coses! Molt interessant!

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...