Tornem a les receptes. Avui us proposo una tapa senzilla, que podeu tenir ja mig a punt i que només us reclamarà tres minuts de muntatge. El que més estona necessita, però, és l'elaboració de la moixama, tot i que ja veureu que val la pena, perquè el gust de la tonyina s'intensifica amb la conserva.
La moixama (de l'àrab clàssic mušamma‘, ‘assecat’) es una salaó molt apreciada de la tonyina. De tota la peça sencera en fem un tall gruixut que es fica en sal durant dos o tres dies. El dia que la volem fer servir es neteja amb aigua, sucant-la durant dues hores i renovant l'aigua cada mitja hora. Si volguéssim acabar d'assecar la tonyina caldria que la deixéssim a l'aire lliure durant dues setmanes. Així ho fan al marroc, tot i que en aquest cas jo només l'he deixat a estovar amb l'aigua abans de tallar-la i preparar-la.
La conserva es fa cobrint el llom de tonyina amb molta sal (salmorra) i afegint-hi uns grans de pebre. La podem posar a la nevera i deixar-la dins un bol de vidre el temps que ja us he indicat més amunt.
Després ja només ens caldrà filatejar la tonyina i servir-la com més ens agradi. En un platet com si fos embotit, a daus, acompanyada amb wasabi (que trobo que hi lliga força bé) o així com ho he fet jo en aquest cas, en format broqueta, combinant-la amb la taronja, que trobo que el contrast dolç-salat (si us agrada) hi queda prou reeixit! i ho podeu acompanyar amb arròs basmati, amb verdures, amb patates, o amb el que tingueu a mà en aquell moment. Fàcil, no?
Una tapa senzilla i fantàstica
ResponEliminaDoncs sí, i ben bona que surt! petons
EliminaQuina tapa mes bona, senzilla pero molt bona!:)
ResponEliminapetons
Gràcies Ainoa!
EliminaMarina, que buenas las indicaciones para hacer la mojama. A mí me encanta pero nunca pensé que se podía hacer en casa. Muy buena idea. Gracias.
ResponEliminaDoncs Cósima prova-ho! Només cal paciència però és ben fàcil.
Eliminauauu quin aperitiu més vistós!! i ha de ser molt bo també!! me lo llevo!! jejej ptons
ResponEliminaGràcies Roser! Tan entusiasta com sempre, he he!! Petonets
EliminaApa, quina xulada!! Aquest a casa els hi encantaria, que a mi la moixama no m'entusiasma massa!
ResponEliminaPetonets
Sandra
Doncs ja ho saps, Sandra! A cuinar pels de casa, oi^? he he
EliminaMarina quin aperitiu més bo i original.
ResponEliminapetons
Gràcies Quima!
EliminaPoques vegades menjem la moixama, però feta a casa deu estar molt bona, a més les broquetes quedan ben acolirides. A mi el contrast dolç-salat m'agrada.
ResponEliminaPetons.
És que sóc molt coloraines, ja ho vceus... he he. Petonet, guapa
Eliminabona tapa Marina tres ingredientes que casan perfectamente
ResponEliminabona setmana
Bona setmana, Miquel. Gràcies per la visita
EliminaUauu quina recepta! Mha encantat! petons
ResponEliminaGràcies roser!
EliminaPrimer de tot, moltissimes gràcies per el premi...ara tinc la feina de pensar a qui li dono jo!!!
ResponEliminaLes tapetes amb fruita m'encanten...
Petonets.
De res, Gemma! Encantada! Ara et toca a tu, sí!
Eliminaveus com llegint aquest bloc sempre aprenc coses? perquè la moixama m'agrada molt però la compro ja feta, i mai no havia pensat que, lògicament, també es pot fer a casa... ni se m'havia acuidt combinar-la tan bé!
ResponEliminaQuan a les cases no hi havia nevera se les van empescar per a conservar els aliments d'altres maneres (en conserva d'oli, amb sal, amb sucre, per assecatge,...). Els qui encara tenim nevera petita continuem conservant amb sistemes alternatius...! Petons
EliminaJa se que jutjar només per la aparença és vulgar i superficial. Però et juro que veient la foto amb aquests colors ho compro sigui el que sigui!! I a més m'agrada la moixama :)
ResponEliminaJa ja ja! Te'n guardo una mica? ;-))
EliminaQuina tapa més bona i acolorida Ummm
ResponEliminaLa moixama ens agrada, però sempre l’he comprada feta, veig que es fàcil fer-la a casa, amb el teu permís m’emporto la recepta.
Petonets
i tant!!!
EliminaNo he provat mai la mojama, però pel tipus de peix amb el pernilet i l´arròs deu ser una delicía de tapa. A casa quan no tenien nevera, et parlo del segle passat, conservaven els queviures tal com tu ho exposes.
ResponEliminaDoncs sí! Una manera de conservar d'abans, però també ben útil avui! Oi? petons
Eliminaquina bona idea! a mi m'agrada la moixama però no se mai ben be com acompanyar-la...m'ho apunto!
ResponEliminaAra ja tens algunes idees, doncs! Petons
EliminaMarina, m'encantan aquestes broqutes!
ResponEliminaNani