dimecres, 2 de maig del 2012

Sonsos fregits i truita de sonsos



El sonso també és conegut com a barrinaire o enfú, a Menorca. És de mida petita amb el cos molt prim, allargat, cilíndric i lleugerament comprimit, té un cap punxagut amb una taca blava i l'opercle de color groc. El dors és de color verd fosc amb bandes longitudinals platejades als costats i el ventre es platejat. Els mascles poden arribar a fer 17 cm de longitud. Només té escames a la part posterior del cos. La mandíbula inferior és prominent i no té dents. L'aleta dorsal és llarga i ondulada i les pectorals són petites. És peix blau i de mida petita, per tant, no s’ha de confondre amb les espècies immadures il·legals.



És una espècie de fons sorrencs, en els quals s'enterra. Formen bancs a les zones costaneres i s'alimenten de zooplàncton. Tot i que a les illes Balears és un peix de poc interès comercial i es pesca juntament amb el jonquillo o xanguet. A la cuina és molt apreciat cuit fregidet, tant a les costes provençals com a les catalanes. Normalment, els sonsos s'empolsen lleugerament amb farina abans de fregir-los o es fan en truita.

* Si els fem fregits abans els empolsarem amb farina i després els posarem amb oli abundant i molt calent. Després, els rectificarem de sal.

*Si els fem amb truita fregirem els sonsos sense farina i amb molt poc oli. Els salarem i els afegirem a l'ou batut. I farem una truita seguint el procés habitual.



28 comentaris:

  1. Marina, els sonsos freixits, son bonissims!! Petons!

    ResponElimina
  2. Mai els hem provat en truita i ens sembla una boníssima idea!!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. També són molt bons! Donen molt gust a la truita. Ja em diràs! Muaks

      Elimina
  3. A casa ens encanten fregits... la setmana passada en vaig fer per sopar i..volen!!!
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, Gemma, comences i no pots parar, oi? he he. Petons

      Elimina
  4. fritos si que los hago pero en tortilla no lo habia pensado,tomo nota
    peto

    ResponElimina
  5. Són uns peixos tan lletjos com bons!;) Jo en vull que avui encara no he dinat.
    Petonets.

    ResponElimina
  6. <Ben rossets i ben cruixents ens encanten. Un bon platet de sonsos, una amanida i ja tens un sopar deliciós: Amb truita no els he probat mai.
    petons

    ResponElimina
  7. M'agraden molt ben fregidets. M'has fet venir ganes de menjar sonsos. Fets en truita es veuen molt bons també.
    Petons.

    ResponElimina
  8. Quina llicó que m´has donat ja que pel nom de sonsos deconeixa quin peix era. M´agrada la combinació amb truita.

    ResponElimina
  9. Amb truita no els he menjat, però em faig unes tostes de pan i tomàquet d´escandol, ara puc fer el pa igual i acompanyar amb aquesta truita!!!:)) Petonas

    ResponElimina
  10. no son els seitons?? aixx ara no se si em confonc!! de totes maneres, uns plats bonssims!! petons guapa

    ResponElimina
    Respostes
    1. No són el mateix, Roser. Els seitons són els que, secs, són anxoves. I són més amples que els sonsos, i no tan llargs. petons

      Elimina
  11. També els faig fregits com dius, estan molt bons, amb truita els faig quan son molt petits esta deliciosa.
    Petons

    ResponElimina
  12. Fa molt de temps que no n'he menjat. M'agraden molt.
    Nani

    ResponElimina
    Respostes
    1. Han de tenir bona mida, és a dir, ben petitons, això sí...

      Elimina
  13. ummmm, els sonsos fregits son boniiiiiisims, i amb truita ho probarè

    ResponElimina
  14. em falta provar-los en truita, que fan molt bona pinta ;-) però la foto dels fregits té uns colors que enamoren i fa crec crec!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Queda una truita molt gustosa, Manel. Si ho proves ja em diràs el què!

      Elimina
  15. Siempre había probado las tortillas de xanquetes, pero nunca de sonsos, así que cuando vea por el mercado la pruebo seguro. Un beso.

    ResponElimina
  16. No he tastat mai els sonsos, tan petits i sencers em fan una mica de pena... Però estic segura que totes dues opcions han de quedar molt gustoses!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, però si són molt bons! I també ens haurien de fer pena les anxoves i no en fan, no? Si un dia els tastes jo crec que canviaràs d'opinió. Petons

      Elimina
  17. Dues receptes senzilles, ràpides de fer i delicioses! Fan una pinta immillorable!

    Avui a Esfruita.com, la botiga online de fruita i verdura de qualitat us proposem un rissotto de remolatxa! Us convidem a entrar-hi i a dir-hi la vostra!
    www.esfruita.com/assessorem/rissotto-de-remolatxa

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...