dimarts, 21 de gener de 2014

Lluç 'en adobo'


Quan al març de l'any passat vam passar la Setmana Santa al Cabo de Gata i vam descobrir el CAZÓN EN ADOBO ja cap peix va tornar a ser igual que abans... El cazón és, a més de boníssim, una espècie de tauró que a Andalusia es pot trobar fàcilment al mercat però que aquí és dificilíssim d'aconseguir, sobretot, fora de Barcelona. Ja ho vam intentar amb el Manel, preguntant en alguns mercats del Vallès i el Baix Empordà i res de res, no en vam trobar de fresc. A mi m'havia quedat amb l'espina clavada (metafòricament parlant, és clar) i volia tornar aquesta delícia, vaig posar-m'hi l'altre dia amb un llom de lluç, i sorprenentment... l'èxit va ser absolut! Hem tornat a repetir la recepta fa un parell de dies amb l'emperador, un peix probablement més similar al cazón, i ahir (ves quina cosa) ens en van oferir durant el refrigeri que vam degustar al Dry Martini en motiu de la master class en directe amb el Jordi Roca, Meritxell Falgueras i Javier de las Muelas, la CreativeSign

Així, doncs, marcada per l'actualitat... he he, no m'he pogut esperar més a publicar la recepta de l'adobo. Segur que també us ha passat, que de vegades penseu o feu alguna cosa i des d'aquell precís moment la veieu repetida continuament a la realitat que us envolta. Des que vaig preparar el lluç en adobo que no hem parat, amb el peix adobat. Sense cazón però amb molt de gust. I amb aquest gust també us l'explico, que és ben fàcil de preparar. La referència la vaig treure d'una recepta del Karlos Arguiñano, que trobareu fàcilment a google i que podreu adaptar al vostre gust, com vaig fer jo mateixa.

Ingredients:
Lloms de lluç (també queda molt bo l'emperador)
1/2 got de vinagre de xerès
1 c. d'orenga en espècie
1/2 got d'oli d'oliva
El suc de 1/2 llimona 
2 meitats de llimona sencera
3-4 bitxos
1 gt de vi blanc
sal i pebre
3 grans d'all
comí mòlt
3-4 fulles de llorer
1 pessic de pebre vermell de la vera


Per l'arrebossat (que he triat jo)
1 ou, farina, aigua i sal


És tan fàcil de fer que no caldrà massa explicació. Del que es tracta és de macerar el peix amb tots aquests ingredients i deixar-ho reposar a la nevera durant 8-10 hores. El peix s'amara del suc i es mig cou, de manera que després ja només ens falta arrebossar-lo i fregir-lo amb oli abundant. Seguiu aquests passos i l'èxit queda assegurat. 

Primer tallem el lluç a daus i l'introduïm en un bol de vidre.

Afegim el vinagre
El vi i els alls...
L'oli, el llorer i el bitxo...
el suc de llimona, les mitges llimones, el pebre vermell...
L'orenga i el comí, la sal (i el pebre mòlt, opcional)...
Ho remenem bé...
Ho tapem amb paper film i ho guardem a la nevera durant 10 hores.

Ara, fregim el peix, arrebossant-lo primer amb la crema de farina, ou, aigua i sal.




Escorrem els daus de peix adobat sobre un paper absorvent i ja els podrem servir. Podeu acompanyar-los amb una salsa, que pot ser una maionesa o un allioli, que hi lliguen bé, tot i que sols també  són deliciosos perquè el macerat els dóna molt de gust.

En aquest cas, els he presentat en forma de tapa individual, acompanyats per una culleradeta d'allioli a la base.






Aquest és el cazón que vam tastar a Los Albaricoques, un poble de cine al Cabo de Gata.
















23 comentaris:

  1. Ei, mira, la recepta que parlàvem ahir :)
    Ja saps que no sóc de fregits, però anoto la recepta, que un dia és un dia i ha de quedar un peix molt gustós.

    ResponElimina
  2. Sí senyora!! Un Pintxo digne de les barres de pintxos de per aquí Euskadi. Genial de presentació, i m'hi jugo un pésol que també de gust :)

    Petons!!

    Cuina d'emergencia
    http://cuinademergencia.blogspot.com

    ResponElimina
  3. un bocado de lo mas apetecible y sano 100%, bicos guapa!

    ResponElimina
  4. un bocado de lo mas apetecible y sano 100%, bicos guapa!

    ResponElimina
  5. Es veu deliciós!! i segur que amb sabor a l'adob està boníssim!!

    ResponElimina
  6. Marina, no sabes como me gusta el cazón en adobo, pero es cierto que aquí lo encontramos muy poco. Pero una idea genial con merluza lo probaré a ver que tal. La pinta es estupenda. Bss.

    ResponElimina
  7. que buenooo!! un aperitivo de lo más rico seguro!

    ResponElimina
  8. A Andalusía el fan boníssim i ahir també estava molt bo el que ens van possar.
    Amb lluç també està bé, pero millor encara amb els peixos de carn més dura. T'ha quedat molt ben arrebossat.
    Petons.

    ResponElimina
  9. Quina bona pinta!! ancara que no sigui cazón ha de estar bonissim!!

    ResponElimina
  10. Molt bona pinta i boníssim segur.
    Petons

    ResponElimina
  11. Quina pinta més bona, ets tota una artista. Excel-lent manera de menjar peix sense aborrir i molt ben presentat :)

    ResponElimina
  12. Si que ha de ser bo aquest peix, jo no le provat mai de fer- lo aixi, pero m'ho apunto. La fare segur. Un peto

    ResponElimina
  13. i tan que boo!! jo prefereixo el lluç al cazon de tota la vida en adobo!! quina pinta te noia! petons

    ResponElimina
  14. Marina,
    Qué bo ha d'estar!
    La presentació t'ha quedat genial.
    Salutacions :)

    ResponElimina
  15. Aquest "adobo" és genial, el lluç deu agafar mil sabors. L'arrebossat li va molt bé, m'imagino que, al mossegar, primer tens el toc cruixent de l'arrebossat I després la melositat del peix adobat. I l'allioli és la cirereta! Aquest cap de setmana el provo. Petons.

    ResponElimina
  16. Coincideixo 100% amb tu Marina, el cazón en adobo és un plat deliciós, però mira que és difícil trobar-lo... només en algún lloc ho he trobat ja preparat i congelat, però clar, no és el mateix!
    Aquesta variació canviant cazón per lluç em sembla molt bona alternativa, no trigaré gaire en posar-ho en pràctica!

    Petons!

    ResponElimina
  17. Jo aquí si que trobo el cazon al mercat, tot i que com no puc anar tan sovint com m'agradaria no el compro gaire... I mira que com tu dius hi ha un abans i un despres... Segur que la versió amb lluç també es bonísima!! Petons

    ResponElimina
  18. yo encuentro cazon ocasionalmente, pero de tomas maneras super pinxo tambien¡¡ aunque sea merluza.
    Peto

    ResponElimina
  19. Òstres Marina, quina marinada més bona! M'agrada molt la idea, sempre he trobat el lluç una mica insípid (segurament la culpa és meva, no seva) i aquest "adobo" li ha de donar moltíssima gràcia.
    Qué bé que cuïnen el "pescaíto" per allà abaix, oi? ;-)
    Petons

    ResponElimina
  20. El lluç, així adobat, ha de ser espectacular! I el que has de pensar és que ets tu que marques tendència en això de l'adobamenta peixeril!!!

    ResponElimina
  21. Ep!! Doncs per aquí se'n troba de tant en tant de cazón. Ja sé com fer-lo d'una altra manera. Nosaltres l'hem escabetxat alguna vegada.

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...