dimarts, 28 d’agost de 2012

Batut de móres... ara que n'és el temps!

  
Diumenge passat, després d'un dinar de Festa Major, tornàvem cap a casa amb els núvols de tempesta a la finestra, amenaçadors, que finalment no van regar aquest territori que tant ho reclama. Com deia, per la finestra del cotxe, vam  topar-nos gairebé de morros amb el munt d'esbarzers que, ara i durant les primeres setmanes de setembre, estan carregats de móres ja madures. A casa tenim costum de fer-ne melmelada, ja recordo veure ma mare als fogons, amb aquella olor de móres caramelitzades, intensa, inoblidable. Però, a més, com que sempre n'hi ha moltíssimes i n'acostumem a collir a grapats, algunes de les que haguem recol·lectat les podem guardar per a fer-ne batut. Una beguda que us animo a fer ja que, tant de gust com de color, sorprèn i força! Som-hi!

Ingredients (2 persones):
100 g de móres
2 gots de llet
1 c. de sucre (opcional, depèn de si les agafeu molt madures o no)

El primer que farem serà, evidentment, anar a buscar-les. No us deixeu la bossa o el sac, ja que les móres taquen de seguida les mans i són molt sensibles a l'escalfor. Les fotografies estan fetes amb mòbil i, ja em disculpareu, per això no són prou esplèndides. La veritat és que, vistos en directe, els esbarzers feien goig, tan carregats...

Esbarzers a Castellterçol

Ens anem apropant al fruit, entre les branques que punxen i que ens han esgarrinxat una mica... Al fons, els núvols amenaçadors...


Algunes móres encara han de madurar. Millor! Així en tindrem per força dies... he he.

Quan arribem a casa triem les que volem fer servir pel batut, procurant escollir les més madures (les que porten més fructosa). I la resta, les guardem a la nevera sense rentarr. Si ho féssim, l'aigua ens les marciria i ens durarien molt poc. Hem de tenir en compte que les móres són de consum ràpid, els sucres que porten les fan fermentar aviat. En el nostre cas, en vam fer melmelada, que ja sortirà en alguna altra publicació del tapes...

Doncs bé, seguim amb el batut. Triturem les móres amb la llet en un bol, amb l'ajut d'una batedora. Ho triturem uns 3-4 minuts, fins que les móres quedin ben triturades. Prèviament, n'haurem tastat un parell de senceres, per saber si són prou dolces i cal, o no, afegir sucre. Un cop triturades, les passem per un colador xinès. Tota la pellofa ens quedarà al colador, mentre que en el bol ens hi quedarà el batut, ja ho veureu, d'un color lila intens i com de vellut.

El batut es pot servir en copa, en un bol o amb el  que us vingui més de gust

Procureu posar-lo un parell d'hora a la nevera abans de consumir-lo. Guanya molt! Això sí, no us passeu i el tingueu més d'un dia. Com he dit abans, la móra fermenta i l'endemà ja no el trobarieu bo. Vaja, que és un batut de... FER I MENJAR!

Espero que us agradi i que us animeu a fer-lo!





26 comentaris:

  1. Això em recorda la meva infància! Anava al mas del meu cosí, a Anglès i recolliem mores per a fer-ne pastís després!! :D Quins records!! :D

    Bon dia, Marina!! :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara estan estupendes, sí!! Una vida amb móres, oi? :P Petonets

      Elimina
  2. Wooo, com quan era petita!!! mores!!:D tambe feiem pastis!

    petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo també! De formatge amb les móres a sobre... que bo, el pastís, oi?

      Elimina
  3. Doncs sí, sí que m'agrada... aquests útltims dies he vist moltes receptes amb móres,però de batuts no!

    Cinta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs prova-ho, Cinta, ja veuràs que bo!

      Elimina
  4. Mare meva, tenen una pinta estupenda Marina! Mmmm..., fa un temps recordo que vaig fer una mermelada de mores que va quedar ben bona! Nyam. :) Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. gràcies Joel! Si proves el batut també t'encantarà, promise!

      Elimina
  5. Ara estan al millor moment. Petons!

    Ana de. 5 sentidos en la cocina

    ResponElimina
  6. en tinc moltes ganes de porder-ne fer. l'any passat va ser un mal any de mores, gairebé no vàrem poder fer melmelada, a veure aquest any, amb tanta poca aigua...

    ResponElimina
    Respostes
    1. i tant, aquest any jo ja n'he vist força, i grosses! petonets i sort!

      Elimina
  7. OOoohhh com m'encanteen!!! i ara n'es el temps?!!! ni ho sabia , tu!! que malament!! aquest batut té una pintassa.....a veure si en puc anar a buscar!!! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, Roser! Ara és temps de móres... s'ha d'aprofitar! Petonets

      Elimina
  8. Mai he fet batut de mores, el que si que he fet es melmelada.
    Segur que aquest batut, deu estar boníssim.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Prova-ho, Isabel, ja veuràs que bo! peto

      Elimina
  9. N'hem estat collint aquests dies i n'hem fet melmelada.
    La propera collita unes quantes seran per tastar aquest batut.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  10. Vols dir que amb aquest coloret tant maco no es una copeta de vi??? jaja
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ha ha ha! Com un vi però més dolç i cremós! petonets

      Elimina
  11. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  12. Hola reina , tans dès sense puguer visitarte que he perdut el nort !!!ja,ja...sort que amb aquestas mores he recuperat la pila, amb rechiflan !!!records i records de la meva infancia....gracies i petons !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mamilu!!! Estic contenta de tornar-te a veure! Espero que hagis descansat i que les piles estiguin ben carregades!! Petonets

      Elimina
  13. No he fet mai batut, i mira que tenim móres per a donar i vendre, bé quasi tothom al camp les té. Una bona manera d'aprofitar-les.
    Nani

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...