dijous, 7 de març de 2013

Pastís de melmelada de figues i crema pastissera decorat amb crocant


La d'avui és una recepta que té un doble sentit; d'una banda, que tota està elaborada a casa, fins i tot la pasta brisa, i l'altre, que és un agraïment al regal de la Dolça, una melmelada de figues que ens va donar durant la Jornada de Pota Blava i Carxofa del Prat. Gràcies, Glòria!

La d'avui també és una recepta que es pot dividir en tres receptes diferents: la de la pasta, la de la crema i la de la melmelada. No patiu, és un xic entretinguda però no és difícil! Som-hi:

Ingredients per a la pasta brisa:
(recepta treta del blog de la Carina, Pa amb oli i sucre, variant quantitats) 
100 g de farina
50 g de mantega tova (no desfeta)
1 ou
sal
25 g de sucre


Ingredients per a la crema pastissera:
1 got de llet 
1 ou
1 pell de llimona
1 c. de maizena
2 branques de canyella
3 c. soperes de sucre


Comencem a preparar aquest pastís elaborant la pasta brisa. D'entrada, formem volcà amb la farina i, al centre, hi posem la resta d'ingredients. Comencem a aixafar amb l'ajut d'una forquilla. A poc a poc, anem tirant més farina al centre, fins que ja sigui prou consistent per amassar-ho amb les mans, durant uns 5-10 minuts. Després, fem una bola i ho deixem reposar 10 minuts a la nevera perquè la mantega quedi una mica presa i ens sigui més fàcil de manipular la brisa. A continaució, estirem aquesta pasta amb un corró i la col·loquem dins el motlle, tallant, les parts que ens sobresurtin. La punxem amb una forquilla i l'enfornem durant 15-20 minuts, sola, al forn. A 180 ºC. 


Quan ja sigui cuita, torradeta per les vores, la traiem del forn i comencem a elaborar la crema pastissera. D'entrada, agafarem part de la llet i hi desfarem la maizena. També hi posarem l'ou. La resta de la llet la posarem a escalfar amb el sucre, la pell de llimona i la canyella. Quan arrenqui el bull parem el foc, deixem que s'atemperi i l'anem incorporant, fora del foc, amb la barreja que teníem feta de llet, maixena i ou. Després, ho colem tot i ho tornem a escalfar perquè la crema s'espesseixi. 


Finalment, elaborem el  pastís, que ja no tornarà a necessitar forn perquè ja tot és cuit. D'entrada, fem una base de melmelada de figues. A sobre, hi repartim la crema pastissera i, al capdamunt, ho decorem amb un crocant d'ametlla, que també podeu substituir per figues seques, ja que no és temps de figues. Així tindreu les dues versions de conservat de figa: la seca i la melmelada. 

(El pot de melmelada, un regal de la Dolça)

Deixem que el pastís reposi a la nevera una mitja hora i ja el podem servir. Ja us puc dir que amb aquest pastisset tindrem tres textures fantàstiques: el cremós de la crema, el suc de la fruita i el cruixent de la pasta brisa... A més, si voleu, també podeu servir la porció en calent, que no es desfà res! 




I què se'n va fer, del pastís? Ens el vam menjar ahir amb el Manel i la meva mare... un bon final per un sopar amb molt bona  companyia...i bon menjar!










44 comentaris:

  1. Que bon!!!!
    Vas estar a la jornada? he vist alguna crònica i em va semblar un dia fantàstic. Felicitats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, hi vaig anar. Va estar molt bé, malgrat una garbancita que hi havia per allà... Ja publicaré alguna cosa, però és que hi ha tantes fotos que encara no m'hi he posat!! Gràcies, Gemma!

      Elimina
  2. A quines hores ens ensenyes coses tan bones per esmorzar... Fa una pinta boníssima!!
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. He he he... els llaminers no tenim remei, oi? Gràcies per la visita, Víctor, encara que no te'n pugui donar un tallet... :-/

      Elimina
  3. Quina bona pinta Marina, una part cruixent, la base i les ametlles amb la dolçor de la crema i la melmelada, un final d'àpat genial.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ens el vam menjar ahir amb ma mare... boníssim, sí! Vam dormir planets, he he he. Petons

      Elimina
  4. ja veus!! la massa cruixent, la mermelada dolça i la crema...juasss...un bombasssu de sabor! i fàcil! quin pastis noia, me'l enduc amb el teu permís! petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. he he he! Doncs agafa'l que és boníssim!

      Elimina
  5. Ummmmmmmmm!!! la foto val més que mil paraules!!!
    Petonets

    ResponElimina
  6. Això si que està be......un bon pastís en bona companyía ....és pot demanar més? Gaudix dels teus tot el que pugis !!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, no es pot demanar res més, ja tens raó, ja... petons!

      Elimina
  7. ara que ja domines tots els passos, la melmelada, la crema i la massa... no hi haurà qui t'aturi! ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tot és millor si és compartit I amb tu... més!

      Elimina
  8. Dona gust "obsequiar" les amistats si són tan apanyades com tu.

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies de nou, en vam gaudir molt. Una melmelada molt bona! Això de les cometes "" no ho he entès... hi hi hi. Petons

      Elimina
  9. mm quin pastís mès apetitos...en voldria un mos ara amb el café amb llet...!!!!
    Bon dia que per començar ja es molt maco!

    ResponElimina
  10. MMmmm tot el que porti crema pastissera em xifla!!! T'ha quedat un pastis original i segur que bonissim!! petons

    ResponElimina
  11. hola,

    m'alegro molt que la pasta brisa et sortis bé, em feia una mica de por que no s'entenguessin bé les explicacions; la veritat és que es tan senzilla de fer, ràpida i fàcil de "manipular" qiue val la pena fer-la a casa!!

    la recepta té una pinta bonissima!! m'agrada la idea del crocant per decorar!! li ha de donar un bon toc!!

    (Anirac és Carina a l'inrevés :-) )

    ResponElimina
    Respostes
    1. he he he. ok! ja m'ho havia imaginat, que era Carina, però per no inventar-me res... ara ho afegeixo! Petons i gràcies. S'ha entès perfectament!

      Elimina
  12. T'ha quedat una coca perfecta! :D M'animaré a provar-la ^^ Tinc un pot amb figues seques per casa :) Serà una bona recepta per aprofitar-les :P

    Molts petonets! :)

    ResponElimina
  13. Que bo! La melmelada de figues, juntament amb la crema pastissera i aquest toc de crocant... ha d'estar boníssim! Molt encertada aquesta combinació :)

    Una abraçada!

    ResponElimina
  14. OHHHHHHH Marina que bo !!!!!!!!!! ...Mira que tinc un pot de mermelada de figues i segur que el probo. A més casolà 100% , ja que hasta la pasta brisa t'has fet.
    petons

    ResponElimina
  15. mare meva que cosa mes bonaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ResponElimina
  16. boníssim Marina, m´encanta el crocant per damunt, deliciós, bsts

    ResponElimina
  17. Bonissim!!! crema, melmelada de figa casolana, crocanti.... irresistible!!! petons

    ResponElimina
  18. ummmmmmmmm, Marina, deliciós i preciós

    ResponElimina
  19. que trocito tan apetitoso!! me encanta, bicos

    ResponElimina
  20. Ole ole, has fet un bon pastís i ara mateix li pegaria una mossegada. Bona la melmelada de la Dolça eh...
    Nani

    ResponElimina
  21. muy bueno Marina, buenísima combinación y fantástico como te ha quedado y el corte se ve sublime¡¡

    ResponElimina
  22. Hola Marina!

    T'acabo de deixar uns quants premis al meu blog :) Ja fa una temporada que et vaig seguint i m'agrada molt el que fas. Així que he cregut que te'ls mereixies ;)

    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cristina! Ara vinc a fer-te una visita. Gràcies per passar per aquí! Petons

      Elimina
  23. Hola Marina, tiene una pinta sensacional, ¡buenísima!
    Me la apunto para practicar en mis ratos libres, aunque no me saldrá lo bien que a ti se intentará.
    Gracias por molestarte en enseñar a los que sabemos menos de cocina.

    Saludos desde felicidadenlavida;
    Saludos,
    Francisco M.

    ResponElimina
  24. Ostres!!!! quin pastis fa una pinta magnifica, et felicito.
    Una abraçada

    ResponElimina
  25. Crema i crocant? M'encanta!I si és en bona companyia molt millor.;)
    Petons i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  26. Em costa posar-mi amb les bases i sempre les acabo comprant fetes. Però veient aquest pastís, pot ser m'animo. Aquesta recepta m'arribat a l'ànima, tot tan natural com a mi m'agrada, ja tens una nova seguidora. Una abraçada i bon cap de setmana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mercè! Encantada de saludar-te. Benvinguda al Tapa't de tapes! I feliç dia de la dona!

      Elimina
  27. Fa uns dies em vaig agenciar un pot de melmelada de figues...i estic buscant-li destí....Aquesta teva recepta m'ha inspirat (com sempre)!!! Petons

    ResponElimina
  28. Quina pinta!, L'any passat vaig mermelada de figues i encara m'en queda, ja se on la faré servir. T'ha quedat molt bé.
    Una abraçada

    ResponElimina
  29. Fa temps que segueixo el blog i de tant en tant m'animo a fer alguna recepta. Tenia aquesta guardada des de feia temps i avui l'he feta (celebràvem l'aniversari del meu pare; un gran fan de les figues i la crema!). Ha triomfat moltíssim, no n'ha quedat ni una mica i al meu pare li ha encantat. Com que no tenia quasi temps, la massa l'he comprat feta i la veritat és que el resultat ha sigut igualment espectacular. A la pròxima, m'animo a fer-la jo!

    Moltes gràcies per compartir aquesta recepta (i per ajudar a fer el meu pare una mica més content!).

    Salutacions,
    Maria.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Maria, quina il·lusió que us hagi agradat tant! Gràcies a tu per fer créixer una mica més la recepta!! felicitats al teu pare! Petons

      Elimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...