divendres, 3 de maig de 2013

Taller de cuina amb nens

La d'avui és una entrada - crònica d'un taller que vam dur a terme la setmana passada a La Floresta de Sabadell, amb els alumnes de 5è de primària. El projecte s'inclou al programa de la Fundació Indicis, una organització sense ànim de lucre amb seu a ESDI, l'Escola Superior de Disseny Industrial de Sabadell.

Certament, treballar amb nens és molt gratificant. Tot el que els ensenyes et retorna perquè, alhora que aprenen, també t'ensenyen, i t'aporten una satisfacció difícil de descriure amb paraules. Els infants són treballadors, entusiastes, exploradors, arriscats, creatius i molt i molt agraïts. 

La proposta gastronòmica que els vam fer tenia dos eixos principals: la cuina i la creativitat. El projecte el vam titular "Cuina i crea" i vam basar-lo en productes de l'horta i de proximitat. Jugàvem amb un element avantatjós, i és que aquests nens tenen hort a l'escola. Cada cop hi ha més escoles que tenen hort, i això és fantàstic. 

A partir d'uns ingredients vegetals, essencialment les verdures, els alumnes havien d'elaborar un plat creatiu. El punt de partida era la transformació dels productes a través de la cocció: bullits, ratllats, trinxats, aixafats, etc... per obtenir diferent COLOR, TEXTURA, FORMA. Amb aquests ingredients, ja "processats", els nens i nenes havien de "construir" el seu propi plat. 

Per explicar-ho de forma gràfica, els alumnes tenien: 

PINTURES (les verdures, flors i aromàtiques que vam maniuplar per les diferents preparacions)
TELA DEL QUADRE (una safata de les que s'utilitzen al self-service)


Preparacions: pèsols bullits, pastanaga crua, ratllada, bullida, pells i liquat de pastanaga, faves crues, espinacs bullits i triturats, bròquil bullit, fonoll bullit, ceba confitada, tomàquet triturat, arròs blanc bullit, suc de bledes i bledes bulides, enciams del seu hort escolar, pa de pagès amb llavors, bastonets de pa, pebrot del piquillo en conserva, herbes aromàtiques, flors comestibles, espècies, mongetes del ganxet i cigró menut. 

El cigró menut i la mongeta del  ganxet eren, doncs, els productes estrella, per ser del Vallès (proximitat) i per comptar amb la D.O.P.

El taller es va dividir en tres parts: 

1. Presentació de power point: Els vam explicar quines són les verdures del Vallès, on creixen i com. I perquè aquests productes són tan valorats. 

2. Preparació dels productes

3. Elaboració del plat.


En l'elaboració dels plats vam aixafar, ratllar, tallar i liquar diverses verdures:





A l'aula, fent les preparacions:


Un cop vam tenir totses les pintures a punt... vam fer el quadre. Cadascú el seu!


Primers muntatges a la safata:








Quan vam haver acabat, cadascú es va emportar la seva safata cap a casa. El que no sabem, això no, és si s'ho van arribar a menjar! I del que estem convençuts és que s'ho van passar... fantàsticament bé!! 

I si voleu viure l'experiència... ja ho sabeu, aviseu-me i us muntem un taller!

Bon cap de setmana!

















26 comentaris:

  1. que gusto ver a los futuros chefs !! ya apuntan maneras, se les ve genial! bicos

    ResponSuprimeix
  2. Com en són d'agraits els tallers amb nens, veritat????

    PTNTS
    Dolça

    ResponSuprimeix
  3. Quina bona experiència!!! Molt be, s'ha de començar des de la base. A l'escola que anava la meva filla de petita també tenien un hort i va ser un dels motius que em va fer decidir a l'hora de la tria. Petons i bon cap de setmana.

    ResponSuprimeix
  4. Que xulu!!!! Els nens són un pou sense fons. A mi també m'agrada rodejar-me d'ells, s'aprèn molt. Moltes felicitats pel taller!
    Per cert, 5è d'ESO no existeix, serà 4t?
    Bon cap de setmana, bonica!

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Aix! Doncs ara no ho sé... he he. Eren de 5è segur! Potser 5è de primària?

      Suprimeix
  5. Aquestes coses son les que et fan pensar que el futur no és tan negre, que els xavals faran el dia de demà alló que els ensenyem avuí.La lluita és nostra !!!!!

    ResponSuprimeix
  6. Una bona feina !!!! bonica manera de fer disfrutar i aprendre a la mainada, m'encanta !!!
    Petonets.

    ResponSuprimeix
  7. Quin taller més xulo! M'agradaria fer-lo a mi i tot! Una abraçada Marina!

    ResponSuprimeix
  8. Fabulós taller Marina!!

    Treballar amb nens i nenes és molt gratificant i acaba sent un aprenentatge mutu ;) Es nota que van gaudir molt fent aquest taller! :)

    I el resultat preciós, van fer vertaderes obres culinàries!!! Segur que sí que s'ho van menjar i de ben segur que els va encantar!!

    Una forta abraçada guapíssima i bon cap de setmana!!

    ResponSuprimeix
  9. Jo quan treballava feia alguna recepta amb els petits, però clar tenien tres anys!!! Aquests nens si que gaudeixen!!! petons

    ResponSuprimeix
  10. Tot el que els ensenyes et retorna perquè, alhora que aprenen, també t'ensenyen, Marina,això és una cosa absolutament certa.

    ResponSuprimeix
  11. ¡Quins cracks els nens! i a sobre quin enginy amb aquelles cares als plats :)

    Per cert, amb ganes de continuar els tallers amb els nens?

    ResponSuprimeix
  12. És un plaer treballar amb nens.
    Heu fet un taller fantàstic i els plats han quedat de "xef de primera"
    Bon cap de setmana Marina

    ResponSuprimeix
  13. seguro que lo pasasteis todos muy bien y muy buena idea hacer el taller con niños
    bon cap de setmana

    ResponSuprimeix
  14. Quina bona iniciativa! Segur que us vareu divertir molt no? Per cert, m'agrada molt el canvi de look del blog! Petonets!

    ResponSuprimeix
  15. Imaginació al poder, per part de la mestra i per part dels nens :)))

    ResponSuprimeix
  16. Quina experiència tan divertida i instructiva. Ensenyar a menjar sa als menuts és quelcom molt important. Enhorabona.

    ResponSuprimeix
  17. Que gratificant Marina, oi......
    Jo també he fet tallers per a nens i sempre he gaudit molt.
    Per la propera setmana, estic preparant un per infants, de infantil P.5.
    El taller es dirà IMPORTÀNCIA DEL ESMORZARS.
    Espero gaudir com sempre i que em surti tant bé com a tu.
    Felicitats per un taller tant xulo.
    Petonents

    ResponSuprimeix
  18. Per sort, els darrers anys sembla que als nens se'ls convida a entendre que la cuina no és el menjar que troben a taula fet per la mare... Que participin, observin el procés i sobretot que en gaudeixin és bàsic per a fer-los entendre que cuinar pot ser tant o més divertit que jugar a pilota i que no és només cosa de "grans". Aquest taller tan ben preparat segur que va ser un èxit i que van sortir-ne més contents del que s'imaginaven!. Fer cuina amb nens és fantàstic!, jo en faig sovint (a part de les meves filles), i sempre és gratificant a tope!!!, una abraçada Marina!

    ResponSuprimeix
  19. S'ha de aprofirar aquesta creativitat que tenen els nanos, un taller molt interesant.
    Petons.

    ResponSuprimeix
  20. Segur que os ho vareu passar d'allò més bé. Les seves obres d'art son molt divertides.
    Petons

    ResponSuprimeix
  21. Veure als nens cuinar deu ser molt divertit.
    Petons

    ResponSuprimeix
  22. MARINA M'ENCANTAT VEURA EL SOMRIURE DE LES CRIATURES , QUINA FESTASA QUE FAN M'ENCANTA .
    BESADES MENORQINES

    ResponSuprimeix
  23. Que xulo!!! Felicitats. Avui mateix a l'escola hem fet taller de cuina amb nens de 8-9 anys. Han après a fer un hummus, d'entrada, veient els ingredients, no estaven massa entusiasmats però el resultat final els ha apassionat.

    ResponSuprimeix
  24. Molt interessant combinar art i cuina!! M'agrada molt la idea d'aquest taller! Petonets!

    ResponSuprimeix

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...