Cuinar algues és cuinar salut. Les propietats d'aquest vegetal marí són moltíssimes. N'hi ha de moltes menes (agar-agar, nori, wakame, potser són les més conegudes). Totes les que trobem al mercat es diferencien per la textura, el color, la forma, les propietats nutricionals i curatives i l'aplicació culinària. És bo aturar-se a mirar les propietats nutricionals de cadascuna d'elles perquè, sovint, ens poden ajudar a superar la carència de vitamines i minerals que poguem patir. Són especialment recomanables per a les dones, ja que sovint contenen una gran quantitat de calci que prevé l'osteoporosi.
Les algues no són plantes autèntiques, ja que tot i que fan la fotosíntesi, les seves cèl·lules tenen una part externa de cel·lulosa i no tenen un texit extern impermeable que eviti la seva dessecació. Per tot això, se les inclou dins un regne anomenat protoctists.
Ja fa anys que vaig començar a tastar les algues. Per les seves propietats, sí, però també pel gust que afegeixen a determinats plats. No totes serveixen pel mateix, ja ho he dit, ni tenen el mateix gust. Si us animeu a tastar una alga cada vegada diferent us adonareu com en són, de diferents, l'una de l'altra.
Avui cuinem amb l'espagueti de mar, una espècie d'alga marrós comestible que trobem al nord-est de l'Oceà Atlàntic i al Mar del Nord, des d'Escandinàvia fins a Portugal.
Espagueti de mar de Rossnowlagh (Irlanda)
L'espagueti de mar viu al fons del mar, enganxada a les roques. Creix depressa i pot arribar a fer dos metres de llargada.
Espagueti de mar viu
L'espagueti de mar té una textura carnosa, i de sabor suau al paladar. Pot afegir-se a les pastes i arrossos, o bé utitzar-la com aperitiu. El gust recorda el de la sèpia o el calamar quan la mengem bullida. Habitualment, aquesta alga es comercialitza en bosses o pots, prèviament deshidratada, per a facilitar el transport i conservació.
(Algues deshidratades en bossa)
Abans d'utilitzar l'espagueti de mar, i de fet, la resta d'algues que ens arriben en bossa assecades, haurem d'hidratar-les amb aigua tèbia durant 10 minuts. Ens quedaran així:
(Algues ja hidratades)
A partir d'aquí, ja les tenim a punt per utilitzar. Com us he dit, les podem bullir amb l'arròs o la pasta, però també les podem fer com una tapa cruixent que és la que avui us proposo. Com qui menja "pescaíto frito" però amb un ingredient força diferent. El que heu de fer, tan sols, és escórrer l'alga i passar-la per farina. També les empolsem amb una mica de sal, ja que aquesta alga no n'és gaire, de salada.
En una paella, posem oli a escalfar i, quan ja sigui ben calent, hi tirem l'espagueti. Ho deixem sofregir durant 3-4 minuts, fins que veiem que agafa un color torradet. Traiem les algues i les deixem escórrer damunt un paper absorvent. I ja la tenim a punt per portar a taula! I si, a més, la mengem acompanyada d'una cerveseta fresca i a la vora del mar ja és tota una delícia!!
També he vist que al nord d'Europa es fa pa d'algues. Al nostre país ja hi ha alguns forns que també n'elaboren.
Aquí teniu foto i referència, per si en voleu saber més:
Pa d'algues: Fleca Pares
I ja per acabar, anoto les propietats nutricionals de l'espagueti de mar, la prova més clara que menjar algues ens ajuda a cuidar-nos!
Valors nutricionals típics de l'espagueti de mar (per cada 100 g)
Calci 490 mg
Fòsfor 240 mg
Magnesi 435 mg
Potassi 8.250 mg
Sodi 4.100 mg
Ferro 59 mg
Proteïnes 8,4 g
Greix 1,1 g
Vitamina A 0,07 mg
Vitamina B1 0,02 mg
Vitamina B2 0,02 mg
Vitamina C 28,5 mg
Destaca el seu baix contingut en greixos, que a més són principalment greixos insaturats omega 3 i omega 6.
(Font: Wikipèdia)
Tinc una bossa d'algues fa temps però encara no li he trobat la utilitat, però així com proposes han de quedar molt bones!!
ResponEliminaM'ha encantat la teva entrada d'avui, Marina. Jo d'algues sol coneixia l'espirulina i la nori que és la que faig servir per fer els rotllets de sushi. M'han vingut ganes de buscar-les i provar aquesta recepta, tan senzilla però amb aquests valors afegits. Petons.
ResponEliminaque bones, jo també en tinc a casa pero amb aquest fregidet no les he tastat!! mmmm....ara em faria una bona tapa! petons
ResponEliminaOhh que maravilla! por la foto reconozco esas algas de verlas aqui en las playas, pero como no estoy segura prefiero comprarlas, las buscare que se ve un plato muy sano y delicioso, bicos
ResponEliminaOstres Marina, si que en saps d'aquest tema!
ResponEliminaI aquest cruixent fa molt bona pinta, ja he dinat però en tastaria una miqueta ara mateix!
Petons!
buena idea Marina y desde luego tendríamos que cocinar mas con algas,yo esta marca la he probado en ensalada.Y con pan también debe de ser interesante. Oido cocina¡¡
ResponEliminaPeto
Hola Marina,me encanta esta tapa y además la explicación sobre esta alga, así la conoceremos un poco más, nunca había visto el pan con algas, seguro que está bueno.
ResponEliminaBesos
Cocinando con Montse
No cuino mai amb algues, és una opció molt interessant aquests cruixents. Ho provaré. petons
ResponEliminaQué maravilla guapa, un plato exquisito, muy original y con una presentación estupenda, tu entrada me ha encantado!
ResponEliminaUn besito guapa!
Carai!!!!! ja tinc ganes de provarles,no les he cuinat mai, pero m'he has fer venir ganes i amb aquesta explicació tant constructiva que as fet, et felicito
ResponEliminaUna abraçada
Ostres, si és tan nutritiva, l'haurem de provar!!!
ResponEliminaTinc un paquetet d'algues al rebost i no sabia què fer-ne. M'has donat una bona idea, segur que ens agradarà
ResponEliminano cuino mai amb algues, però el meu fill si, li pasarè la recepta, segur que està bonissima
ResponEliminaQué original aquest plat! la veritat és que no coneixia aquestes algues deshidratades, no les he vist enlloc, però a partir d'ara m'hi fixaré més i a veure si m'animo a cuinar-les algun dia!
ResponEliminaLas algas cada vez más en nuestras cocinas. Qué buenas.
ResponEliminaCosta una mica introduir les algues als nostres plats i es per falta de costum.
ResponEliminaEm sembla que aquesta nit probaré aquesta tapa cruixent que tinc una bossa d'espaguetis de mar deshidratats. Gràcies per la recepta Marina.
Petons.
Molt interessant. La veritat és que no coneixo gairebé les algues i aquesta encara menys. L'hauré de provar. Petons
ResponElimina