En motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, el passat dia 5 de juny, la ciutat vallesana de Rubí va organitzar un taller de cuina d'aprofitament. Ja fa més d'un any que imparteixo periòdicament aquests tipus de cursos, de vegades perquè l'Alfonso de Cuina de Safareig m'avisa, de vegades ho faig a nivell particular, segons com són les escoles les que demanen el servei...
Els que oferim en aquesta publicació que veieu ara són tallers d'aprofitament impulsats pel Consorci de Residus del Vallès Occidental del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Si entreu al web hi trobareu on i quan tenen lloc aquests tallers, que s'ofereixen a moltes poblacions catalanes.
Són tallers molt participatius, on gaudeixo moltíssim perquè els assistents venen a la cita de molt bon humor i amb ganes d'aprendre receptes fàcils per fer a casa. Però encara hi ha un motiu més importan pel qual m'agrada ensenyar cuina en aquests tallers d'aprofitament i és: el granet de sorra que puc i podem oferir la gent que fem això per a conscienciar encara més la població. Un tema tan sensible com és la cuina del reciclatge i l'estalvi, la preservació del medi ament, bé mereix una mica d'atenció, si més no.
Perquè, en definitiva, cuinem la vida. I només de nosaltres depèn el seu futur.
En aquesta ocasió, el taller es va traslladar de l'escola al carrer, on els tècnics de medi ambient de Rubí van instal·lar un escenari que es convertiria, la tarda del passat dimecres, en una cuina a l'aire lliure. Una cuina on vam cuinar, és clar, però sense fogons. Vam elaborar receptes fredes que, amb el sol que queia aquella tarda, us ben asseguro que venien més de gust que les calentes.
Els tallers d'aprofitament no són només pràctics, sinó que amb ells es pretén que les persones prenguin consciència de la necessitat de reciclar i aprofitar els aliments al màxim. Per això, sempre que començo el taller dedico una primera part al que podríem anomenar "teoria", on explico com podem tenir cura del mediambient i de nosaltres mateixos d'una manera més racional i sostenible. Actualment (i aquesta dada és alarmant) es llencen 151.000 tones l'any de menjar a Catalunya. Menjar que no està per força caducat i que podríem aprofitar si sabéssim com fer-ho.
És important saber comprar adequadament, com i on guardar els aliments a casa, com consumir-los quan comencen a tenir mal aspecte, com estalviar energia quan els cuinem... en fi, tota una sèrie de consideracions que ens farien viure més bé, per l'estalvi que suposaria a casa i pel favor que faríem al planeta.
El taller va tenir lloc a la Plaça Pere Esmendía (davant dels Jutjats), en el marc d'una jornada festiva per a commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient 2013.
Després de l'explicació, vam començar a preparar les receptes: un hummus, una amanida cèsar i un gaspatxo de maduixes. Receptes ben fàcils, ja us ho he dit, que no necessiten ni fogonet.
No sé a vosaltres, però a mi m'agrada tenir ajudants a la cuina. Sempre poden ajudar-te a fer-te veure la recepta d'una altra manera. Per què? Doncs perquè tu potser tenies al cap fer-ho així i aixà... i qui s'ofereix d'ajudant ho talla o ho comença a preparar d'una altra manera. I penses... veus que bé? Així també ha de ser fàcil! Això és el més bonic: compartir la cuina amb altri. O no? Per aquest motiu, sempre m'agrada demanar l'ajut d'algun voluntari o voluntària. Aquesta vegada, van ser la Rosa (dona) i la Júlia (nena).
Durant dues hores vam cuinar per a tots els rubinencs que van assistir a la plaça . I va sortir-ne això:
Hummus
Gaspatxo de maduixes
Amanida Cèsar
I abans d'acabar, el tast! Vam repartir uns gotets a cadascú perquè poguessin tastar allò que havien vist fer. Això segur que els animarà a fer-ho a casa, perquè no és gens difícil. Pel servei, vam utilitzar gots i coberts compostables, és clar!!
Això és el que va donar de sí el taller d'aprofitament, que podreu veure també en vídeo i escoltar a la Ràdio, perquè ens van venir a gravar. Aquí us deixo l'enllaç del vídeo de Rubi TV:
I aquest és un altre vídeo del taller que vam fer fa uns mesos de Rubí TV:
Enllaç a Ràdio Rubí:
Altres moments del taller:
I si voleu algun taller ja ho sabeu, contacteu-me aquí!
Com m'ha agradat aquesta entrada, Marina! A casa no llencem res, ja no ho hem fet mai però ara encara menys, estirem el menjar com un xiclet, jeje! i ja no només per economia, que si, sinó també per concienciació. Encara que encara s'hi ha de treballar molt, hi ha gent que continua vivint a la parra i 'el sentit comú' reina per la seva ausència. Aquesta setmana, per exemple, a la veïna li van regalar una bossa ben gran de patates velles i la vam aprofitar, com no! Que siguin velles no vol dir que siguin dolentes, el contrari. Ja sabem que les novelles són més bones però... no cal llençar res, segur que al veí del costat li pot fer un bon servei. Abans la gent vivia molt alegrement en aquest sentit i hem de començar a concienciar que la cuina d'abans, la del que jo en dic "què faig amb el que tinc la rebos i a la nevera" i no "amb el que podríem anar a comprar", perquè moltes famílies no poden anar a comprar sempre tot el que voldrien. Llavors és un aprenentatge, que vol temps i dedicació, si, però que val la pena fer-hi un esforç.
ResponEliminaMoltes gràcies, bonica, moltes gràcies per compartir-ho! i que passis un molt bon cap de setmana!
Una forta abraçada!
uau, quina passada de taller, aiò és un showcooking en majúscules!
ResponEliminaA veure quin dia en fas un d'igual a Sabadell, eh? I avisa, que vindrem! ;)
Marina, menuda currada!! Pero vale la pena, una entrada bien chula. Bss.
ResponEliminaM'agrada molt l'idea! Quina sort poder anar. Si alguna vegada els fas a Barcelona ja ens ho diràs!
ResponEliminaPetonets
Son molt interesants aquests tipus de tallers Marina, de vegades es llença el menjar, potser per falta d'idees fins que la gent es dona compte que pot aprofitar els aliments.
ResponEliminaPetons i bon cap de setmana!
alaa que xuluu!! m'agrada moolt marina!! si en fas un a martorell avisa'm ehh!! no en tenia ni idea....petons
ResponEliminaMarina, quan fas coses d'aquestes en has d'avisar uns dies abans!!! A mi concretament m'hages agradat molt assistir-hi. Crec que amb el tema del menjar, s'ha de començar per la base, doncs encara conec moltes persones que a l'hora de anar a comprar, no saben ni per on començar. I ja no parlem de cuinar... Totes aquestes iniciatives , les trobo molt enriquidores. Petons i bon cap de setmana.
ResponEliminaFantàstic Marina!!! M'ha agradat molt aquesta entrada! A veure si algun dia puc venir a veure'n un d'aquests tallers i si vens per la plana ja m'ho diràs, eh?! hehehe M'agradaria molt poder-hi assistir! És, sens dubte, una molt bona iniciativa! ;)
ResponEliminaUna abraçada guapíssima i que passis molt bon cap de setmana!!
Marina esto si que es un autentico showcooking me alegro mucho y espero que le te vayan muy bien estos talleres porque clase y categoría tienes y de sobra¡
ResponEliminaBon cap de setmana
Peto
Fantàstics tallers! El de carrer m'encanta! Receptes d'aprofitament, senzilles i espectaculars alhora! Ets una crack! Una abraçada Marina!
ResponEliminaSimplement imprescindible, Marina !! Per ètica i per sostenibilitat no es pot llençar menjar. Bravo pels tallers i per la tasca divulgadora. Una abraçada, guapa
ResponEliminaCarai Marina!!! quins tallers!!! Enhorabona!!! ets una artista!! Molts petons!!
ResponEliminaQué interesantes son éste tipo de talleres marina, eres una artista!
ResponEliminaUn besito
Marina molt bon taller .................. n'haurien de fer a tots el pobles de tallers com aquest ............. perque amb el que tenim a la nevera podem cuinar i molt bé .......... a més hi ha moltes receptes que les verdure i fruites No han de ser ben lustrosos i fortes; així que quan queden una mica pnsides podem fer moltes altres coses.
ResponEliminaM'encanta ...........a si algun dia vens per la provincia de girona avisa.
petons
Marina quina entrada mes bonica.
ResponEliminaUn taller molt bo, , jo mai llenço res, aprofito tot el que hi ha a la nevera i de les restes que quedan del menjar faig "invents"
Bon cap de setmana
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaPuc donar fe que ho fas de conya!! ets tota una professional!! :-) una abraçada! Marta
ResponEliminaQuina proposta més interessant Marina, felicitats!
ResponEliminaUn taller interessantíssim!! Boníssimes receptes, aprenentatges molt útils, i un format molt atractiu! Petonets!
ResponEliminaM'ha agradat molt aquesta entrada Marina!
ResponEliminaÉs ben bé que són molts necessaris aquests tallers, fins i tot pels que intentem posar-ho en pràctica, perquè segur que més cops dels que ens agradaria no aprofitem com cal el menjar. El més important (i ara més en els temps que corren) és que tothom comenci a conscienciar-se amb aquests temes, i em penso que això és també el més difícil, així que et desitjo tota la sort, i molts ànims!
Petons!
Hola Marina, sóc la mare de la Júlia, la nena que et va ajudar en aquest taller. Ja vam tenir la sort de participar en el que vas fer en les festes de Nadal que també ens va agradar molt. Nosaltres tenim un blog, que et convidem a visitar: http//lasrecetasdelatata.blogspot.com.
ResponEliminaUna abraçada i fins aviat!
Júlia i Maria.
Quina il·lusió trobar-vos per aquí, Maria i Júlia!! Ara mateix vinc a fer-vos una visita. Així que també sou del món gastroblocaire, oi? he he he. No m'estranya, perquè es nota que la cuina us agrada molt!! Petons
EliminaNena que original! Es pot fer melmelada de gairebé qualsevol vegetal pel que vaig veient... que bo! petons
ResponElimina