dijous, 11 de juliol del 2013

Sushimaki variats


De tan en tan m'agrada fer les tapes segurament més típiques tapes del Japó: makis, sushi, sashimi, com a principals formes que treballem avui. De vegades, sembla difícil recordar aquests noms poc habituals en el nostre vocabulari, però si en destriem tres grans tipus ens serà més fàcil: Els maki són els típics rotllets d'arròs que poden  portar o no alga nori, a fora o a dintre, però que en tot cas s'enrotllen amb arròs i altres ingredients. El sushi és el puny d'arròs amb el peix o l'ingredient cuit o macerat a sobre. El sashimi és el peix o marisc cru, marinat, fumat, però sense arròs. 


El tret fonamental del sushi és l'arròs, amanit amb vinagre d'arròs. La preparació de l'arròs de sushi és un pèl entretinguda, però per facilitar-vos la feina podem trobar arròs per fer sushi a mercats especialitzats. Un cop a casa, l'haurem d'esbandir, després el coem 20 minuts amb l'aigua suficient perquè la xupi tota. Després, deixem reposar l'arròs en una safata fins que es refredi i, finalment, l'amanim amb vinagre d'arròs.



Avui us proposo un assortit de makisushi, que us explico de seguida, però abans també us apunto altres variants d'aquesta "tapa" japonesa. De tipus de maki, sushi, sashimi, n'hi ha molts... en funció de la mida que tenen, del farcit que porten, de com es mengen, de què s'acompanyen... aquí en teniu alguns exemples:
Makizushi (巻き寿司)
El sushi en rotlles es munta col·locant l'arròs sobre una làmina d'algues nori seques, i farcint-la amb verdures o peix. Alguns cops el nori se substituït amb una làmina prima de truita francesa. Emprant una estoreta de bambú anomenada makisu s'enrotlla el conjunt i es tanca humitejant les vores de la làmina d'algues per a què s'enganxi. 
Futomaki (太巻き)
El sushi de rotlle gruixut. És cilíndric i llarg, amb el nori a l'exterior. El futomaki comú medeix de dos a tres centímetres d'espesor i quatre a cinc centímetres de llarg. Moltes vegades es confeccionen amb dos o tres farcits, triats per complementar i millorar el seu sabor i color.

Hosomaki (細巻き)
El sushi de rotlle prim. És cilíndric i petit, amb el nori a l'exterior. El hosomaki comú medeix dos centímetres d'espesor i dos de llarg. Es confeccionen generalment amb un sol farcit, a causa de la seva mida menuda.
Uramaki (裏巻き)
El sushi del revés. És un sushi de mida mitjana i cilíndric, amb dos o més farcits. L'uramaki es diferencia dels altres sushi perquè l'arròs està a l'exterior i el nori es troba a dins. El farcit està al centre rodejat per una capa de nori, després una capa d'arròs, i apart altres ingredients com ous o llavors torrades de sèsam.
Oshizushi (押し寿司)
El sushi premsat és un bloc d'arròs, premsat en un motlle de fusta, anomenat oshibako; es recobreix el fons de l'oshibako amb el farcit, es col·loca damunt l'arròs i es fa pressió a la tapa del motlle per crear un bloc compacte i rectilini, que després es talla en rodanxes.

Nigirizushi (握り寿司)
És possiblement la forma més comú de sushi al Japó. El sushi pastat es modela a mà amb forma de vareta oblonga; damunt d'un bloc d'arròs es col·loca peix, marisc o algun altre ingredient pla, normalment assaonat amb una mica de rave japonès, i de vegades s'hi afegeix una tira prima d'alga per mantenir el peix al seu lloc.
Gunkanzushi (軍艦寿司)
El sushi cuirassat. Sushi ovalat i pastat (semblant al nigirizushi) s'enrotlla amb una tira de nori, per formar-ne una conca que es farceix amb algun ingredient, com per exemple: ou, nattō o de manera més esporàdica amanida de macarrons
Chirashizushi (散らし寿司)
El sushi escampat és un bol d'arròs assaonat amb altres ingredients. També se l'anomena barazushi 
Edomae chirashizushi
Sushi escampat estil Edo. Els ingredients no es cuinen i es decoren d'una manera ingenyiosa damunt la bola d'arròs.

Gomokuzushi (五目寿司)
Sushi estil Kansai. Els ingredients poden ser cuinats o no cuinats, i són posats dins de la bola d'arròs.


Les meves opcions

Ara sí, anem a fer la preparació dels makisushi, i ja em perdonareu si no els anomeno amb el nom exacte que tenen, que segons com, se'm fa difícil:

Opció 1

Preparació: 
Primer, fem una petita truita amb dos ous, on hi hem afegit una mica de sucre (al Japó és habitual fer-ho així). La fregim i la reservem perquè es refredi. A continuació, elaborem les boles d'arròs, prèviament amanit amb el vinagre d'arròs. Ho fem premsant-lo amb les mans, en forma ovalada. Després, disposem les boles damunt d'una superfície llisa i hi posem un tall de truita a sobre, i l'alga al capdamunt, per lligar. En aquest cas, l'alga és espagueti de mar.






I els servim acompanyats de wasabi, gingebre confitat i una mica de salsa de soja.





Opció 2

Preparació:
Primer, agafem uns talls de pernil dolç quadrats i els col·loquem sobre una estora de bambú. A sobre, hi disposem l'arròs de sushi, prèviament premsat i ben estirat, hi empolsem sèsam torrat i hi disposem el surimi, filatejat en tres troços per barreta. Seguim amb el farcit incorporant l'alvocat. Després, ho premsem amb l'esterilla i ho tornem a desplegar. Ens ha de quedar un rotlle de pernil dolç farcit ben premsat, que tallarem a troços d'uns 2 cm d'amplada. 









Opció 3

Preparació: 
Agafem un paper film i l'estenem a sobre l'esterilla. Folrem el paper film d'arròs de sushi, a sobre hi posem unes tires de pebrot vermell, cogombre i truita. Enrotllem amb l'ajut de l'esterilla, despleguem i servim, presentant-ho en una plata amb gingebre, wasabi i soja. 









Opció 4

Preparació: 
Farem unes boles d'arròs de sushi, amb l'ajut de les mans, hi col·locarem un troç de surimi a l'interior i taparem. Després, pelarem a tires molt fines una pastanaga crua, que col·locarem al damunt per decorar, juntament amb unes gotetes de sèsam torrat. Ho acompanyarem amb wasabi i salsa de soja.





Opció 5

Preparació:
Agafem l'arròs de sushi i formem unes voles rectangulars amb les mans. A sobre, hi posem una mica de wasabi, que taparem amb un troç de llom de tonyina crua. Ho servirem acompanyat de salsa de soja.











32 comentaris:

  1. Molt instructiva aquesta entrada del Sushi, Marina. A casa en som fans sobretot la meva filla. Sí que és veritat que donen bastant feina de fer, però un cop a taula fan goig de veure. M'agradat molt. Ah! i les meves galetes ja no són d'advocat, ara ja són d'alvocat. Quina vergonya :( Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ha ha ha! Alvocat, sí! Aquesta paraula ens ha fet anar de bòlit des de petits, oi?

      Elimina
  2. si que estem japoneses si, quina crack amb el de pernil dolç i el de la boleta! m'agraden tant els sushis....ahir vaig anar al DobleZeroo, es un restaurant que hi ha al born, de sushis i platets exotics! recomenat! petons

    ResponElimina
  3. Qué de opciones que nos das, a cuál más rica. Hace tres meses me dió por hacer y llegué a aborrecer, jaja, creo que ya se me ha pasado, me quedo con algunas ideas nuevas que das. Gracias. Besos

    ResponElimina
  4. T'han quedat espectaculars Marina!!! Encara no n'he fet mai, però en més d'una ocasió se m'ha passat pel cap provar-ho! Ara, tenint les teves receptes, ja no tindré excusa!! hehehe

    Molts petons guapa!

    ResponElimina
  5. Espectacular lliçó de com preparar sushi Marina!

    M'ha agradat molt la substitució de l'alga nori pel pernil dolç!

    Petons!

    ResponElimina
  6. Renoi Marina quina sorpresa de post. És genial, super ben explicat i amb tot el pas a pas, a més que t'han quedat increíblement bonics i ben presentats i den ben segur boníssims. Enhorabona
    Petonets

    ResponElimina
  7. T'ha quedat fantàstic. No ho he provat mai, un dia haig de començar. Ho has posat tan ben explicat que ja no tinc excusa

    ResponElimina
  8. Apa quina feinada!! tot i que he de dir que no sóc gens fan del menjar asiàtic, algun d'aquests sí que els provaria!

    ResponElimina
  9. Brutal el post! M'encanta el menjar japonès, però mai l'he provat de preparar. Amb aquesta explicació, m'has fet venir ganes de posar-m'hi ara mateix! Una abraçada Marina!

    ResponElimina
  10. Ens agrada molt el sushi i de tant en tant en fem a casa, però es necessita temps per fer-ne. Aquests t'han quedat de primera, Marina, i són noves idees per variar els que fem normalment.

    ResponElimina
  11. fantastico post Marina, un clase master de sushi me los llevo todos¡¡
    peto

    ResponElimina
  12. Gracias!! El sushi solo lo probé con las algas y no me gustó nada pero estas preparaciones que nos presentas seguro que me gustan!! Besos

    ResponElimina
  13. Eo!!!...quina gana !!!...t'ho has currat, eh?....m'encanta...bona feina Marina !

    ResponElimina
  14. Nena!!! Estas feta tota una artista dels makisushis!!! Jo tot ho anomeno sushi per això, ja que ni ha de tanta varietat... T'ha quedat una entrada espectacular amb les teves explicacions, que m'han encantat!!! jejejj Tinc pendent de fa temps de fer-ne però mai m'atreveixo, no me posat ni a buscar els ingredients... petons

    ResponElimina
  15. Ostres nena!! Quin goig i que bons tots, ets una artista i com a mi m’agraden sense l’alga nori, no puc amb ella. Amb el teu permís queden anotats.
    Petons

    ResponElimina
  16. Aquesta tapa és fantàstica pels vespres d'estiu! No coneixia i m'ha agadat molt la variant amb pernil dolç. La faré!
    Marta

    ResponElimina
  17. Marina, aquesta entrada, tot sencera, se li pasho a la meva filla, "adora" la cuina japonesa.
    T'han quedat tots genials.

    ResponElimina
  18. La meva perdició el menjar japonés!!!! ptnts

    ResponElimina
  19. el proper cop que en facis m'avises Marina!!! m'encanta i ara fa temps que no en menjo!!!! petonets

    ResponElimina
  20. Quina bona lliçó de sushis, molt complerta amb els seus noms i la grafía japonessa.
    Tots molt bons.
    Petons.

    ResponElimina
  21. Quina presentació tan guais! Veient-te ens animarem ;)

    ResponElimina
  22. Esta todo muy bien explicado y se me hace agua la boca. Felicitaciones.

    ResponElimina
  23. Veus? Allò que dèiem ahir, je je je... quins menjars que feu a casa vostra! ;)
    I les coques amb xocolata tenen una pinta sensacional, de vici total!

    ResponElimina
  24. Quina classe magistral de sushis, ha mi personalment m'encanten.
    Tots tenen una pinta genial.
    Un peto

    ResponElimina
  25. Això mès que un post es un taller!!!! A mi m'encanta tot això, però auqestes varietats no les he fet mai, així que me les apunto per "copiar-les". T'han quedat d'impressio, i tot aquest "apat" devia ser....mmmmmm

    ResponElimina
  26. Quin goig Marina!!i molt elaborat!!
    Veig que te moltes aplicacions,potser mi atreveixo un dia.
    Un petó

    ResponElimina
  27. UUUUUUffff!! Què valenta ets!!!!! Jo no m'he atrevit amb el menjar japonès!!! Quina passada!!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...