dimarts, 15 de març del 2016

Cuinar amb nens: pa de xapata i personatges de conte



Hi havia una vegada... una recepta com la que avui us presento i que té el seu origen en una de les receptes de pa del llibre dit 'Pan' del Xavier Barriga. Tot i que només em va servir com a punt de partida.

 V
Vaig treballar una massa de pa de xapata que serviria per a donar forma als personatges de conte que vaig explicar aquest mes de març a la Biblioteca Municipal de Castellar. I és que ja fa força anys que, esporàdicament, sóc una contacontes que sempre intenta passar-ho bé amb els més petits de casa, de l'escola, del poble. M'encanta compartir amb la quitxalla tots els moments que puc, i si és al costat d'un bon conte, encara millor per fer volar al seu costat la imaginació.

Sota el títol 'Contes amb pa màgic', en aquesta ocasió, la sessió de contes tenia el pa com a fil conductor. Vaig incloure quatre històries, algunes d'elles, de ben segur que ben conegudes per a tots vosaltres perquè són clàssics de la literatura universal: 'Les 7 cabretes i el llop', 'La cigala i la formiga', 'L'homenet de pa (adaptació d' 'El soladet de plom') i 'La gota que va aprendre a fer ploure'. 

Els ingredients per elaborar la massa del pa que vaig fer són:
500 g de farina de força
10 g de llevat
1 got de llet tèbia
1 got d'aigua
4 g de sal
1 rajola de xocolata negra fondant
50 g de mantega 
lacasitos

El que vaig fer primer va ser barrejar el llevat amb llet tèbia, i una mica de farina, perquè comencés a treballar la massa mare. Seguidament, vaig abocar la farina en un bol, hi vaig fer forma de volcà i hi vaig abocar la barreja de llevat i llet amb farina. Vaig pastar-ho primer amb la màquina. Vaig afegir la resta de llet i també l'aigua. Finalment, hi vaig incorporar la sal. Vaig seguir treballant la massa a sobre la taula. I en aquest punt, la meva petita Arlet ja em va voler ajudar! Fer massa de pa és ideal per a començar a iniciar els petits a la cuina, perquè els encanta fer pastetes i la massa no embruta gaire. Un cop amassada la massa, fent la manipulació de fora cap a dintre perquè hi vagi entrant aire, la deixarem reposar fins que dobli el volum, tapada amb un drap. Aquesta ha reposat una hora.
  (Si us hi fixeu bé, veureu que unes petites manetes també han ajudat a l'amassat, he he he)

Un cop tenim la massa llevada, ja la comencem a treballar. Aquí he fet diferents formes: unes formigues que després he recobert amb xocolata fondant que he desfet amb una mica de mantega al bany maria i que he decorat amb uns ulls de sucre, unes gotes d'aigua fetes de pa, uns homenets també fets de pa i decorats amb lacasitos, finalment, he incorporat també un saquet de farina per il·lustrar el conte de les cabretes.


Finalment, al cap d'una tarda ben entretinguda, aquest va ser el resultat:

 Les set cabretes i el llop

La cigala i la formiga

 L'homenet de pa

La gota que va aprendre a fer ploure

I ja per acabar, aquí us deixo un resumet fotogràfic de la sessió de contes que prop d'un centenar de persones, entre infants i adults, van gaudir a la biblioteca.












5 comentaris:

  1. Ets la més millor!!! quina gràcia els panets amb formes... els nens segur que es queden ambadalits... les manetes petites, molsudetes són de la Arlet? apunta maneres!!!
    Una abraçada!!

    ResponElimina
  2. Què divertit tot plegat! Ja veig que ets molt feliç! que segueixi així...

    ResponElimina
  3. Els tenies ben i atents!!! això vol dir que estaven encantats escoltant-te!! un pa deliciós! i les figuretes molt maques! petó

    ResponElimina
  4. Me imagino la ilusión de los niños, no solo escucharon un cuento maravilloso, sino que también disfrutaron de una merienda divertida y deliciosa.

    Saludos!

    ResponElimina
  5. Que maco i agraït es fer cosetes per nens.
    Felicitats

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...