dijous, 10 de març del 2016

Fondue de formatge dins una carbassa





Els qui em seguiu ja ho sabeu, que normalment sempre inicio l'explicació d'una nova recepta amb una foto única del resultat final de la preparació. Però, aquesta vegada, m'ha semblat que per il·lustrar aquesta fondue em calien les tres imatges, per poder reflectir molt més bé aquest resultat final del que us parlo i que, en el cas d'aquesta recepta d'origen suís, segueix tot aquest ritual.

Perquè, senyores i senyors, la fondue és un plat de ritual i, sobretot, per gaudir en companyia. La tradicional fondue es menja al voltant d'una taula, on sasseu tothom per a menjar del mateix recipient. L'ajuda d'unes forquilles metàl·liques llargues i primes és essencial per a no cremar-nos les mans i per a poder fer rodolar en el seu propi eix l'ingredient que se suqui a la barreja de formatges. Normalment, s'hi suca pa.

La fondue està formada per formatges com el gruyère, l'appenzeller, el Vacherin i el tête de moine, que es fonen en un cassó acompanyats amb vi blanc i aromatitzats amb Kirch. En el meu cas, he substituït l'appenzeller per l'havarti i no hi he afegit Kirch. Hi ha qui també frega un all a les parets del cassó on courem els formatges, perquè aromatitzi la fondue.

Per saber-ne més, la fondue no sempre es fa amb formatge. De fet, és una especialitat culinària que consisteix a sucar en un líquid els trossos d'un aliment. La paraula fondue significa fosa, el participi femení de fondre, seria com dir paellada per a alguna cosa que es fa a la paella. Els camperols muntanyencs de Suïssa sucaven el pa al formatge fos i barrejat amb altres coses, la fondú, per poder gaudir d'un menjar calent. Va ser així com va sorgir la mundialment coneguda fondue de formatge, el plat nacional suís que acabaria traspassant les fronteres del país.


L'altre ingredient que avui us presento és la carbassa. Sobradament coneguda entre nosaltres, és als mesos de fred quan es troba en el seu millor moment i quan es consumeix de forma generalitzada. No em posaré a especificar tipus de carbassa ni res de tot això perquè em caldria obrir un altre capítol, però sí que us comentaré que jo he utilitzat aquesta...


M'ha servit de recipient per a ficar-hi la fondue i, a més, m'ha anat bé per a barrejar-la amb el formatge, ja que les parets, un cop cuites, queden prou toves per a poder ser arrossegades pel pa, que alhora suquem amb el formatge. Una delícia, vaja...

Aquí teniu el pas a pas, a sota us l'explico:

Agafem la carbassa i li tallem el cap. La posem al forn a coure durant 1 hora a 170ºC (dependrà de la mida, aneu controlant). Seguidament, la traiem i la buidem, traient les llavors. Deixem les parets de carbassa gruixuda, de manera que encara hi quedi carn. A continuació, fem la barreja de formatges i vi en un cassó. Anem removent, a foc mig, fins que veiem que la barreja ja és fosa. A continuació, tornem a agafar la carbassa i la farcim amb la fondue. També tallem uns daus de pa, en aquest cas, és un pa de pagès rodó, que anirem sucant a la fondue.

Us recomano col·locar la fondue sobre una superfície que es pugui escalfar, d'aquesta manera, mentre l'aneu menjant a taula podem posar-hi una espelma a sota i alçar-la sobre unes potes perquè els formatges es mantinguin calents. Per exemple, jo he fet servir una plataforma de pissara, col·locada sobre unes potes i, a sota, espelma encesa.

Ens la vam menjar per sopar amb el Manel, acompanyada d'una cervesa torrada ben fresqueta, i com la vam gaudir...! Us hi animo a vosaltres també. Bon profit!





7 comentaris:

  1. La fondue de formatge ens encanta i la fem moltes vegades, presentada amb la carbassa en força original, m’agrada molt.
    M’adona’t que no he passat aquesta menja al blog.
    Petons

    ResponElimina
  2. Es una bona idea servir la fondue dins la carbassa queda molt maca la presentació i també ha de tenir un sabor ben bo.
    Petons.

    ResponElimina
  3. Madre mía! Con lo que me gusta el queso fundido uummm... Me apunto esta idea!

    Saludos!

    ResponElimina
  4. Marina!! A Suïssa ara mateix el teu plat és la cosa més "IN" del moment!!!!! Jajajajaja
    El formatge de la Fondue es fon normalment dins una cassoleta de terrissa que es diu Caquelon. Les més tradicionals porten pintats els típics dibuixos de la zona d'Appenzell passant per la bandera suïssa i un munt de vaques en totes les seves variants. Es el mejar estrella de l'hivern!!! En mengem cada 2 dies!! Sobretot en celebracions de grup, sopars "easy" amb amics, un divendres qualsevol sense masses ganes de cuinar,... És boníssima!!! :D

    Des de fa un parell d'hiverns, suposo que per donar-li un toc modern i innovador a la Fondue, es serveix dins la carbassa! Sobretot als restaurants i si te la serveixen només per tu. D'aquesta manera no cal que tothom mengi Fondue ;)

    M'ha encantat veure la teva carbassa amb tot el formatge fos... ummmm!!

    Petons guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Què dius, ara! Quina gràcia! Et prometo que no ho sabia pas, això que també es fes servir carbassa!! A mi se'm va acudir perquè aquesta la teníem per a decorar el centre de taula del menjador i ja feia dies que pensava que si no la coïa se'm faria malvé... ha ha ha. M'ha encantat la teva súper explicació!! Petons!

      Elimina
  5. Una manera molt original de servir aquesta foundie.
    Petons a la família, Marina

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...