dijous, 23 de juny del 2016

Coca de Sant Joan, la coca definitiva

Aquesta és la coca que ens menjarem per la Revetlla de Sant Joan. Una data molt celebrada a Catalaunya i, per a mi, una de les millors festes que hi ha, per tot el que comporta. Disbauxa petardera però amb més mesura que per Carnestoltes, calor d'estiu però sense la cremor de l'agost, nits curtes i somnis llargs... amor, vida, bombolles de cava i sucre de fruita confitada. M'encanta Sant Joan, es nota, oi? I enguany encara m'agrada més perquè, segurament, el Sant Joan 2016 em quedarà gravat al cor. I per què, us preguntareu? Doncs perquè em caso amb l'home que més estimo en aquest món. En Manel serà, des de demà mateix, el meu marit.  I tot que em provoqui encara certa timidesa dir la paraula, sí que em sento orgullosa de poder-la acomplir. Per sempre. Però, bé, no vull posar-me pas romàntica ara, en tot cas ja tindré el meu moment, sinó que vull convidar-vos a compartir aquesta recepta, animar-vos que la intenteu fer, perquè surt molt bona i agradarà als qui la comparteixin en una nit de bruixes com la d'avui.

L'he anomenat coca definitiva perquè, en aquest cas, aquesta coca porta de tot! No només la fruita confitada a sobre el brioix, sinó també els llardons a l'interior, que hi donen un gust... mmmm! Fantàstic. De coques de Sant Joan, en trobareu més en aquest blog: Coca de Sant Joan amb fruita,

Ingredients:
400 g de farina de força
115 g d'aigua
100 g de llet sencera
Fruita confitada (taronja, cireres, meló)
100 g de llardons
150 g de llar de porc
120 g de sucre morè
25 g de llevat fresc
1 pessic de sal
1 pessic de matafaluga (espècie)
50 g de pinyons


Comencem a preparar la coca escalfant l'aigua i la llet. Les aboquem en un bol gran i hi afegim el llevat, el sucre i la farina, prèviament tamisada. Anem remenant.Seguim remenant i hi afegim un pessic de sal i el llard, que ja tenim a temperatura ambient. Seguirem l'amassat a sobre de la taula. Mentrestant, hem trinxat els llardons i hem aixafat les llavors de matafaluga. Seguim amassant una mica, uns 3 minuts més, però sense passar-nos perquè no se'ns transformi massa el gluten de la farina i formem una bola amb la massa. La deixem reposar en un bol, tapada amb un drap de cuina net, durant una hora i mitja. Seguidament, traiem la massa de coca del bol i l'estirem. Com podeu comprovar, he tingut una ajudant molt eficient amb qui he fet la coca. Quatre mans, millor que dues! ha ha ha.


Ara, hi afegim tots els ingredients.  Primer, marquem en forma de creu la massa perquè ens pugi per tots costats per igual. Seguidament, incorporem la fruita confitada, Després, els pinyons i, finalment, el sucre per sobre.


Ho enfornem a 180 ºC durant 25 minuts.


La traiem del forn, la deixem refredar, i ja la tindrem a punt per gaudir d'una bona Revetlla!! Felicitats a Joans, Joanes, Joanets, i tots els que demà fan sant!










13 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Moltes felicitats,Marina i Manel!!!
    La coca molt original amb "de todo" i sense oblidar el "churriflús" de cava... ja,ja,ja... Una abraçada!!

    ResponElimina
  3. Moltes,moltes felicitats.
    Petons i bona revetlla.

    ResponElimina
  4. Moltes,moltes felicitats.
    Petons i bona revetlla.

    ResponElimina
  5. Moltes felicitats per a tu i per al Manel!! Heu triat un dia molt assenyalat !! Que continueu sempre tant feliços o més que no ara!! Enhorabona !!!!

    ResponElimina
  6. Ei amb un ajudant com el que es veu a la foto, aquesta coca te un exit garantit!!

    Petons!! i bon Sant Joan!!

    ResponElimina
  7. Moltes felicitats a tots dos Marina, encara que d'avui a demà no et canviarà la vida si que fa il.lusió.
    Es una data molt senyalada i amb la coca que has fet, la de fruita i llardons a l'hora segur que no sobren ni les engrunes, si no la petita Arlet acabarà amb ella.
    Petons.

    ResponElimina
  8. Marina, Moltes felicitats!! Disfruta ara i sempre, sé feliç!! petons

    ResponElimina
  9. Primer de tot moltes FELICITATS Marina i Manel !!!! La coca tenia que surti bona per força amb aquesta ajudant tant eixerida.
    Petons !!!!

    ResponElimina
  10. Felicitats Marina!!!! Per tu i per en Manel!!! I saps, jo també em vaig casar la nit de Sant Joan!! Just ha fet 4 anys!! Com a tu, m'encanta aquesta diada i com que a Suïssa no és tradicional celebrar la nit de les bruixes, vaig decidir que casant-nos la nit del 23 de juny sempre tindrem el nostre motiu personal per celebrar la Revetlla. I el pastís de noces va ser... coques de Sant Joan!! Portades de Catalunya!! Així que... que no falti ni la coca ni el cava!! I per molts anys!!
    Petons

    ResponElimina
  11. Gran coca, gran diada i gran aconteixement...moltes felicitats!!!

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...