dimarts, 30 de maig del 2017

Record de la trobada #Gastrodespí a Sant Joan Despí

Aquest cap de setmana passat, vam poder gaudir d'una jornada intensa a Sant Joan Despí. La trobada gastronòmica per a bloguers la va organitzar l'amiga Cristina  de Bufet de postres, a qui vull agrair moltíssim l'esforç posat en la trobada, l'estona dedicada a tot plegat perquè tot sortís bé. Enhorabona, Cristina, quina feinada i que bé que te n'has sortit! Ens ho vas fer passar molt bé i, el més important, ens has fet descobrir una part del Baix Llobregat que no coneixíem. Ara, nosaltres també tenim ORGULL DE BAIX.





Vam començar la jornada amb un bon esmorzar a la sala Jujol del restaurant Gran Via de Sant Joan Despí organitzat per El Diván, taller de cuina, amb la col·laboració de forners, establiments i productors de la comarca. Va ser un bufet que ens va deixar bocabadats. Allà hi havia representada bona part dels productes que podem reconèixer com a productes de Sant Joan Despí o, en tot cas, del Baix Llobregat. Uns pastissets deliciosos, unes pastes, cireres, albercocs, embotits diversos, botifarres amb gustos (xocolata, menta i maduixa, sobrassada i mel), pa rodó deliciós, formatge, melmelades, coca de recapte, coca de full amb xocolata... mare meva, quina delícia, tot plegat.

A continuació, les autoritats van donar la benvinguda als assistents. I es va iniciar una xerrada amb la plataforma Orgull de Baix i el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Va ser molt interessant com els responsables del documental 'El pati del darrere', emès al Sense Ficció de TV3 i que es pot trobar penjat a les xarxes, ens van explicar el que havien volgut plasmar, el que representa el Baix Llobregat i com s'estan fent esforços per a revaloritzar la zona.


A continuació, la jornada va seguir amb una visita guiada als dos edificis modernistes més emblemàtics de Sant Joan Despí: la torre de la Creu i la masia de Can Negre, obres de l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol i Gibert. Vam finalitzar amb una degustació amb maridatge de les galetes Carabruta de Sant Joan (les típiques galetes de Sant Joan Despí,que podeu apreciar a la fotografia superior i que vam maridar amb un ètim blanc).

Torre de la Creu, coneguda popularment a Sant Joan com la Torre dels ous, degut a la forma de la part superior de l'edifici, una joia del modernisme, obra de J. M. Jujol.

Masia de Can negre, antiga casa pairal del 1680 que va ser transformada en casa d'estiueig l'any 1915 per Josep M. Jujol. L'arquitecte modernista té un fort component religiós que transmet i reprodueix a totes les seves obres. Així, a la façana de Can negre podem veure unes inscripcions: ave maria gratia plena i una balconada en forma de carruatge dedicat a la Mare de Déu. Antigament, al vidre, hi havia gravat amb àcid la figura de la mare de déu. A l'interior, els elements litúrgics també hi són presents i, fins i tot, hi podem trobar una capella.

Després de la visita a les cases modernistes ens vam dirigir a l'empresa Benfumat, on tenen la millor matèria primera per elaborar peix fumat per a distribuïdors i determinades empreses Gurmet, com el Corte Inglés Gurmet. Benfumat elabora salmó, tonyina, bacallà, seitó, anguila, fumats... i ho presenta en diferents formats: peces grans, mitjanes, petites, a punt per menjar com a sashimi, salmó amb or i tòfona, maki de salmó amb alga nori i crema d'alvocat,... Quina meravella de peixos, són deliciosos! I ho dic perquè vam poder gaudir d'una degustació al final de la visita que ens va deixar meravellats. Per cert, per mantenir la higiene de les instal·lacions ens van vestir amb bates, gorres i peücs. Ningú se'n va salvar, ni l'Arlet, ja ho veieu!


i per rematar la jornada, vam dirigir-nos al restaurant Aire de Sant Feliu de Llobregat, on vam dinar a base d'un menú degustació:


Coca d'escalivada i sardina, croquetes de mascarpone, eriços farcits, braves (estil Arola), seitó en gavardina, xips d'albergínia, calamars amb arrebossat de tinta, espàrrecs en tempura, costelletes macerades, tataki de tonyina, bunyols de formatge brie i melmelada... quin fart de menjar! I de postres i per acabar...

Una mousse d'arròs amb llet i melmelada.

A la tarda, per un problema de salut dels organitzadors, va quedar suspesa la visita al Parc Agrari del Baix Llobregat. En tot cas, tampoc no vam trobar a faltar l'activitat aquell mateix dia i ... qui sap! Potser això ens permetrà un segon @Gastrodespí ???

Gràcies per tot, Cristina!

Encantada de retrobar-vos:












5 comentaris:

  1. Molt bona crònica!! vam pasar un bon dia...!

    ResponElimina
  2. Una d'aquelles trobades per al record que va combinar de meravella la gastronomia i patrimoni del Baix Llobregat (jo també em sumo a l'orgull de bAix!) amb la companyia blogaire com sempre ben interessant per compartir experiència i batalletes. Salut!

    ResponElimina
  3. Molt bona crònica!! I sí, la llavor de GastroDespí II ja està plantada. Ara cal que creixi. Gràcies !!

    ResponElimina
  4. Una trobada molt ben explicada.
    Una experiència fantàstica, en la que vàrem gaudir de la companyia d'alguns blogaires, que només ens coneixíem a través de la xarxa.
    Ha sigut un plaer assistir aquesta trobada i poder conèixer-vos personalment.
    Gràcies Cristina, pel teu esforç, has sigut una super amfitriona.
    Felicitats

    ResponElimina
  5. Una bona crònica d'una genial trobada! Feia molt temps que no anava a una trobada!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...