Aquesta setmana he fet melmelada DOLÇA de carxofa. Ja feia dies que m'hi volia posar perquè d'aquí a ben poc la carxofa desapareixerà del mercat i ja no en podrem fer fins l'any que ve...! Així que, tot i anar una mica atabalada m'hi vaig posar fa tres dies, aprofitant que havia de coure uns llegums (mongetes del ganxet i cigró menut) per un curs de cuina que estic impartint amb canalla. Com que el llegum necessita estooona de cocció, mentrestant ho vaig aprofitar per fer la melmelada que us explico i que també necessita estoooona.
Ingredients:
Carxofes (1/2 kg o més)
Sucre (el pes de la carxofa, ja neta)
1/2 llimona
Comencem a preparar la recepta pelanti netejant la carxofa. Ja ho sabeu, molt millor fer-ho de la cua cap amunt, amb el tall del ganivet dirigit cap a nosaltres. Només deixem les parts més tendres, que posem en remull amb una mitja llimona tallada a quarts, perquè la carxofa no s'oxidi.
A continuació, posem la carxofa a la balança, sense aigua, i calculem el mateix pes de sucre. Després, la posem al foc, traiem la llimona però l'escorrem i n'incorporem el suc (ens ajudarà a la conservació perquè la carxofa és alcalina) i hi afegim el sucre. Ho posem a coure durant una hora, a foc molt baix i remenant contínuament perquè no s'enganxi. Si cal, hi afegim aigua.
Passat aquest temps, traiem un moment les carxofes del foc i les triturem amb la tourmix. Després, les tornem a posar al foc, perquè tot gelifiqui.
Ho deixem coure 20 minuts més. Mentre, esteril·litzem els pots (15 minuts amb aigua bullint).
Finalment, apaguem el foc de l'olla de carxofa i introduïm la melmelada en pots. Tapem i deixem refredar amb el tap cap per avall. I ja la tenim! Abans de donar-ho per enllestit, posem una etiqueta a cada pot amb la data i el nom: MELMELADA DOLÇA DE CARXOFA. Així, mai no oblidareu què és el que heu fet, si és que trigueu a menjar-vos-la. Que no sé si serà pas el nostre cas perquè... ha quedat molt bona!!! Ideal per acompanyar-la amb el bacallà, que a casa ens encanta i que ens ofereix el contrast salat.
És el primer cop que veig melmelada dolça de carxofa... i en contrast amb el bacallà ha d'estar boníssim! la presentació molt i molt apetitosa!
ResponEliminaque tapa tan buena! y esta mermelada de alcachofa es la primera vez que la veo,tiene que estar fantastica, bicos
ResponEliminaNenaaaaa, mira que en faig de melmelades però amb la carxofa encara no hi havia pensat, heheh.
ResponEliminaLa veritat és que les meves innovacions i experiments d'aquest hivern han estat els cítrics.
M'apunto la recepta i a veure si m'animo amb les últimes carxofes de la temporada.
PTNTS
Dolça
Ets la reina de les melmelades quina pinta!!!
ResponEliminaBon cap de setmana
muy buena idea y queda un pincho bien bueno
ResponEliminabon cap de setmana
peto
Ostres, quina combinació!
ResponEliminaUna tapa boníssima, mai se m'hagués acudit fer melmelada de carxofa, i menys encara dolça, no deixes de sorprendre'm (positivament, és clar!!).
Petons, i bon cap de setmana!
Un bocado delicioso!! Un acierto lo de la mermelada de alcachofas, si señora. Besos.
ResponEliminaMelmelada de carxofa? No se m'havia ni passat pel cap.
ResponEliminaNo et diria que no a aquestes tapes tan bones, m'encanta el bacallà i les carxofes.
Bon cap de setmana.
Una molt bona pensada combinar-la amb bacallà. La melmelada de carxofa l'havia provat, envasada és clar, però no li vaig trobar gust de pràcticament res, ni dolç ni salat (seguríssim que la teva li dóna mil voltes) i mai se m'ha ocorregut fer-la a casa.
ResponEliminaEl guardat de la carxofa en conserva tradicional és l'única que faig (però encara no la tinc penjada al web).
Res Marina, que ets una artista!
Melmelada de carxofa! Ha d'estar boníssima. Em pensava que amb la carxofa ja ho havia fet tot:)
ResponEliminaFelicitats per la teva creativitat.
Isabel Celma
Ostres quina bona pensada Marina!!! No sé d'on treus aquestes idees... Ha de ser molt boníssima... Petons i bon cap de setmana.
ResponEliminaNo l'havia vist mai la mermelada de carxofa!!! I la veritat és que ha de ser molt bona!! A veure si abans que desapareguin m'atreveixo i en faig un potet per tastar-la!!
ResponEliminaMolt original! M'ha agradat molt i amb el bacallà ha de quedar boníssim.
ResponEliminaUna abraçada
La melmelada de carxofa em sembla molt i molt imaginativa! I amb la tapa de bacallà, lliga a la perfecció! Quina passada! Una abraçada! I bon cap de setmana!
ResponEliminaApa! No se m'hauria acudit mai fer melmelada de carxofa!!!
ResponEliminaHa de quedar ben bona i original.
La combinació amb el bacallà la trobo molt encertada.
M´agrada mooooooooooolt la carxofa, però no sabia de la versió melmelada... amb aquests ingredients combinada ha d´estar exquissssiiita!!! petons,
ResponEliminaQuina bona idea...i un bon contrast la carxofa i coses salades!
ResponEliminaJo tambè en faré abans que acabi la temporada i a mès ara van força barates!!!!!
Mai havia vist melmelada de carxofa, però si tu la fas segur que és bonissima.
ResponEliminaUna tapa sensacional.
Bon cap de setmana
Una melmelada d'allò més original. Amb el bacallà deu fer bona parella
ResponEliminaBona cap de setmana!
Marta
Es un sabor sorprenent, amb el bacallà ha de quedar molt bé.
ResponEliminaPetons.
Marina me creía que había probado las alcachofas de todas las maneras y ya veo que no, ni se me hubiese ocurrido probarlas en mermelada.
ResponEliminaEres increíble. Y con el bacalao tiene que
estar delicioso. Un abrazo.
Sóc molt fan de la carxofa, i em sembla exquisida la combinació que has ideat! Ho provaré segur! Ho poso al meu pinterest per no oblidar-me'n! http://pinterest.com/yepesitas/boards/
ResponEliminamermelada de carxofa?! aixo si que es saber-la aprofitar be!! petons
ResponEliminaNo l'havia vist mai aquesta melmelada! Que bona deu estar! petons
ResponEliminaQuanta sofisticassió !!!! Que be i que bo !!!!!! De segur que ho faré i quedaré tant be com tu !!! Besaetes !!!
ResponEliminaCarxofes? Melmelada? sorprendent!!! Ah! i jo encara que poso llimona a les carxofes, no acaben de quedar tant blanquetes com les teves.
ResponEliminaQuina passada, melmelada de carxofa!! No l'he provat mai, però de la manera que ens agrada a casa em sembla que ens la menjaríem a cullerades!! hehehe Ja la provaré ;) I de la manera que l'has combinat per fer aquesta tapa ha de quedar boníssim!!
ResponEliminaUna abraçada guapíssima!
Un d'aquests òtets de melmelada no podria venir pas a la Bordeta? jejejeje Una tapeta de luxe!
ResponEliminaPetons
Sandra
Com sempre t'has superat......... feliçitats.
ResponEliminaUna abraçada
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminauna altra prova superada, què melmeladaràs ara? un gran encert, tant la melmelada com la combinació amb bacallà.
ResponEliminaAixò no mu puc perdre !!!! i tinc carxofes a la nevera,,,,,adeuuuuuu.....petonetsssss
ResponEliminaNena, Marina, aquí t'has superat a tu mateixa. Fa un goig aquest bacallà amb aquesta melmelada!
ResponEliminaFeliç setmana,
Nani
No la he tastat mai però m'encanta la carxofa!!!!!
ResponEliminaQuant m'agradaría tastar una tapeta d'aquestes!
B7ssss maca!
Una tapa impresionante, esa mermelada de alcachofa es genial y con el bacalao perfecto. Un abrazo, Clara.
ResponEliminaMarina quina combinació tan original! i a sobre de carxofa i bacallà que m'agraden molt!
ResponEliminaHo provaré i si surt com les imatges serà deliciós!
Una abraçada
Me parece un pintxo brutal. Me encanta.
ResponEliminaMuy orginal.
Muxus
La melmelada de carxofes és una molt bona aportació i la combinació amb el bacallà és... per a tastar-ho. Només de pensar-hi ja em ve salivera.
ResponEliminaUna abraçada.
Aquesta melmelada m'ha deixat enamorada. La carxofa és la meva perdició i amb la teva proposta ja sé com tenir-ne per tot l'any. Gràcies, la recepta cau segur!!!
ResponElimina