La llegenda de Sant Jordi
Fa molt i molt de temps, un poble de Catalunya era devastat per un monstre ferotge i terrible, que podia caminar, volar i nedar, i tenia un alè tant pudent, que des de molt lluny amb les seves alenades enverinava l'aire i produïa la mort a tots els qui el respiraven. El monstre era l'estrall dels ramats i les persones, i per tota aquella contrada regnava el terror més profund. Preocupats per la situació, els habitants de Montblanc van pensar en donar al drac, cada dia de menjar a una persona, per intentar calmar-lo. El problema, era trobar la persona que vulgues sacrificar-se cada dia per ser devorada pel drac.
I així fou com després d'una llarga discussió, els vilatans van decidir sortejar cada dia qui seria la persona que aniria a para a l'estomac del drac. I així ho feren, i sembla ser que la jugada els va sortir bé, l'abominable bèstia se'n deuria sentir satisfeta, perquè deixà de fer estralls i malifetes per aquelles terres. Però heus aquí que un dia, la sort feu que li toqués ser devorada a la filla del rei. La jove princesa era molt simpàtica, amable, bonica i elegant. Tenia el cor de tots els ciutadans robats, i per aquest motiu centenars s'oferiren per substituir-la. Però el rei, afligit i adolorit, fou just i sever, la seva filla era com qualsevol altre. Si li havia tocat hi havia d'anar.
I així fou com la jove donzella sortí del castell per trobar-se amb la bèstia mentre tot el poble mirava desconsolat i afligit, com la princesa es dirigia cap al sacrifici. Però mentre la noia es dirigia cap al cau del monstre, un jove cavaller, amb una brillant armadura, muntat sobre un cavall blanc, es va presentar. La donzella se'l mirà i l'advertí:
- Fugiu! fugiu ràpidament d'aquí! noble cavaller, si us quedeu per aquí, apareixerà la bèstia i només us vegi us devorarà.
El jove cavaller, se la mirà i li contestà:
- No patiu jove donzella.Si sóc aquí es perquè hi he vingut expressament. He vingut des de molt lluny per protegir-vos a vós i a alliberar el vostre poble d'aquesta fera.
No va tenir temps ni de dir això, que de cop i volta va sortir la fera, davant l'horror de la princesa i el goig del cavaller. Va començar una intensa però breu lluita, fins que el cavaller li va clavar una bona estocada amb la seva llança, que va deixar malferida a la terrible bèstia i la matar. De la sang que en brollà, en sorgí ràpidament un roser, amb les roses més vermelles que la princesa hagués vist mai, roser del que el jove cavaller en tallà una rosa i li oferí a la princesa.
El dia 23 d'abril és un dia molt nostrat a cada nostra perquè, com ja bé sabem, celebrem el Sant Jordi, que no és diada nacional de Catalunya però gairebé. Els carrers s'omplen de flors i llibres i els catalans passegen gaudint de la festa. Per a mi, una de les més boniques que tenim. A més de regalar roses i llibres... també podem regalar receptes, oi? L'he fet de pasta fil·lo perquè, simbòlicament, imita les pàgines d'un llibre.. oi? La pasta també és en forma de fulls! Aquest és el pastisset que us proposo i, aprofitant el moment, felicito tots els Jordis i Jordines:
Ingredients per la crema:
2 ous
midó de blat (maizena)
2 branques de canyella
sucre
llet
Ingredients per al pastís:
pasta fil·lo
la crema
maduixes
xarop de maduixes
sucre glaç
menta per a decorar
menta per a decorar
Comencem posant la pasta fil·lo, dues làmines, al forn. La part que ens sobri del retallat el podem manipular en forma de llacet, ja l'aprofitarem per a la decoració. Hem de deixar-la coure poc, ja que la fil·lo de seguida queda torrada.
A continuació, comencem a preparar la crema. D'entrada, fem bullir tres parts de la llet que tenim amb el sucre i la canyella. L'altre part de llet, la desfem en fred amb la maizena i els dos ous. Quan haguem fet això ja podrem treure la pasta fil·lo del forn i la reservarem a part, a temperatura ambient.
Ara, aboquem la llet encara calenta, però no molt, a la barreja d'ous i llet. Ho farem a poc a poc i filtrada amb un colador, perquè els ous no quallin.
Un cop fet aquest procés tornarem a posar la crema al foc i anirem remenant contínuament fins que sigui força espessa. Després, la col·locarem a sobre la pasta fil·lo que ja tenim torrada i ho taparem amb dues làmines més de fil·lo. Ho tornarem a posar al forn durant 5 minuts a temperatura d'uns 170 ºC.
Passat aquest temps al forn, traurem el pastís i ho deixarem refredar a temperatura ambient. Si no ho poseu a la nevera, la pasta fil·lo conservarà tot el seu cruixent. Ho podeu decorar amb unes maduixes. En aquest cas, una rosa feta de maduixa i menta. I un xarop de maduixa per al dibuix de la senyera.
I si voleu altres propostes, aquí us deixo receptes de Sant Jordi que trobareu en aquest blog.
Feliç Sant Jordi!
T'ha quedat genial i amb la pasta filo segur que és deliciós!Que tinguis un bon sant jordi!petons
ResponEliminaHola Marina! Ja em tens per aquí de nou xafardejant les teves propostes, i aquesta fa molt bona pinta, i la rosa feta amb la maduixa i la menta t'ha quedat molt xula!!!
ResponEliminaFeliç diada de Sant Jordi, petons!!
Muy original tu rosa de Sant Jordi sobre el libro de filo.
ResponEliminaFeliç Diada.
Petons
Blanca de JUEGO DE SABORES
Unes postres molt originals, per un dia que s'ho val!!! M'ha sortit un quasi rodolí... Sí que és veritat, per mi la festa més bonica de l'any, la més acolorida i la que visc amb més intensitat... i el meu marit és diu Jordi. A gaudir de la festa, Marina!!!
ResponEliminamuy original y bien bueno Marina
ResponEliminaFeliç diada
peto
preciós Marina!
ResponEliminaque original i segur que és boníssim!
feliç diada!
Aquesta rosa t'ha quedat molt bé amb les maduixes i la menta :-) Feliç diada!
ResponEliminaAhir vam llegir el llibre a casa amb el meu petit cavaller.;)
ResponEliminaMolt bona idea això d'imitar les fulles del llibre.
Feliç Sant Jordi.
Ja saps que la pasta fil·lo m'encanta!!!
ResponEliminaI la decoració t'ha quedat perfecta, ideal per celebrar un sant Jordi ben dolç ;)
Quin pastís més original!!! I cruixent!!! Ara mateix en prendria un bon tros!!!!
ResponEliminaMolt original. M'encanta!!! i ben segur que deu estar boníssim!!!
ResponEliminaFeliç diada!!!
Que ricos y bonitos Marina, me encantan¡¡¡ besos
ResponEliminaMarina, que bonita decoración!! Feliç diada!!
ResponEliminaBon día de Sant Jordi bonica, gracies per aquesta proposta tan bona, es delicios.
ResponEliminaPetonets.
Molt adecuat per un dia com avui!!! bona diada Marina!
ResponEliminaQuin pastis tan maco i deliciós t'ha quedat! petons
ResponEliminaT'ha quedat genial!!! Molt original!! és veritat que la pasta filo pot simular les pàgines d'un llibre!! Les receptes d'altres anys: impressionants!
ResponEliminaBona elecció la pasta filo! Un bon constrast amb la crema.
ResponEliminaPreciós Marina!! M'ha agradat molt aquesta entrada i aquesta recepta, fantàstica!
ResponEliminaJo també penso que és de les festes més boniques i estimades que tenim. A mi m'encanta...
M'agrada molt la idea de las pasta filo en relació amb les pàgines dels llibres! Molt ben pensat :)
Una abraçada guapíssima i que acabis de passar una feliç diada!
Quina manera de celebrar Sant Jordi més dolça i delicada Marina!!!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Ole, ole...m'encanta la pasta fil.lo, m'encanten els llibres, m'encanten les roses...m'encanta Sant Jordi!!! Abraçades
ResponEliminaHola Marina, que rico!!! un pastel delicioso de crema. A mi también me encanta esta fiesta, es un día muy bonito.
ResponEliminaBesos
Cocinando con Montse
Quin postre més boníssim, i amb la senyera ja és el postre perfecte.
ResponEliminaUn petonàs
PD: Per cert, el poble on St Jordi va matar el drac és Montblanc, el meu poble, jejejeje
original, bonic i bo!, visca sant jordi i l'enginy a la cuina!
ResponEliminaQue xules les tres propostes de receptes per celebrar St. Jordi!!!!
ResponEliminaMarina, ets una artista!!!
ResponEliminaQuina bona pinta té Marina, segur que estava ben bo.
ResponEliminaPetons.
Em sembla que tu de contes en saps una mica... :P
ResponEliminahe he he... psi! Ahir a la tarda vaig explicar aquest de Sant Jordi als nens de la biblio de Can Puiggener (Sabadell)!! Fan molta gràcia!!
Eliminaquina bona pintaaaaaa!!!! m'encanta aquesta massa!!!magrada tot!! aiixx petons
ResponEliminaquines coses més bones per Sant Jordi, m´agrada tot, dolç i salat, bsts
ResponEliminaAmb aquestes receptes cada dia voldria que fos sant Jordi!
ResponElimina