Aquest passat cap de setmana, amb el Manel, vam collir apagallums. Aquest és un bolet poc valorat però que, fet al forn, vaig trobar deliciós. En vam trobar uns quants cap a la zona del Montnegre-Corredor, a mig camí de la XXXIV Ronda Vallesana que cada any organitza la UES. Són 24 km de recorregut, prou fàcils de fer si s'està acostumat a caminar. Tot i que aquesta última setmana la cosa boletaire s'ha aturat encara en vam trobar alguns. Sobretot, apagallums, pentinelles, dos mollerics i gites de bruixa. Pel què fa aquests últims aquí us n'ensenyo unes fotos perquè són bolets que es fan mirar...!
Tres fotos de gita de bruixa obertes i a la part inferior dreta, l'ou d'on esclaten.
Per saber més coses de la gita de bruixa...
La gita de bruixa (Clathrus ruber) és un bolet d'allò més estrany. Pertany al grup dels gasteromicets, els bolets que com el pet de llop, l'estrelleta, el fetjó o l'ou del diable tenen l'himeni –la part fèrtil- tancat dins d'un embolcall anomenat peridi que no s'obre fins que les espores no són madures. La gita de bruixa apareix primer com un ou o una bola blanca, de fins a 5 cm de diàmetre, a la superfície del qual es trasllueix un dibuix en pentàgons i hexàgons com si fos una pilota de futbol. Quan el bolet és madur, la coberta de l'ou s'esquinça per la part superior i n'emergeix una mena de reixat de color vermell viu. A la cara interior del reixat hi ha les espores. Aquesta part interior fa una pudor intensa de carn podrida o d'excrement que atrau les mosques, encarregades de dispersar les espores. La gita de bruixa viu als boscos y prats, prop d'arrels en descomposició.
També vam trobar, com us deia, els apagallums:
Per saber més coses de l'apagallums...
És un bolet de barret cobert d’escames, que pot assolir fins a 40 cm de diàmetre, primer de forma ovoide, amb el temps convex, per acabar aplanat, de color bru, clar o gris. De peu fibrós, recte i llarg fins a 40 cm, a la part alta té un doble anell que es pot fer moure al llarg de la cama. De carn tova i blanca, immutable al tall, amb gust d’avellanes. Làmines denses i blanques, amb el temps s’enfosqueixen. També se'ls anomena cogomella, cogoma, paraigua, paloma.
El camí de la Ronda Vallesana d'engany va recórrer el paratge del Montnegre - Corredor, amb sortida i arribada a Llinars del Vallès.
Nosaltres, a l'alzina monumental de Ferrerons (Dosrius)
Quan vam arribar a casa vam coure els bolets i ens els vam menjar com a tapa del sopar. En aquesta ocasió, el fam coure al forn, amb oli sal i pebre. Boníssims!
Jo encara no he tastat un bolet!! He de posar remei ja!
ResponEliminaPetons
M'agraden molt els bolets, Marina, però soc un desastre per trovar-ne al bosc. En canvi el meu tiet és un crak. Ell a l'apagallums li hi diu, cogomassa. Quina sortida més productiva!!!
ResponEliminaq ricos tienen q estar y q paisajes mas chulos!!
ResponEliminaUn cap de setmana ben aprofitat, els apagallums també estan bons amb truita.
ResponEliminaNo coneixíem la guita de bruixa, però n’has fet una descripció magnifica.
Petons
M'encanta l'apagallums (o paloma blanca). Es molt bó, però s'ha d'anar amb compte de no collir el tòxic, eh?.
ResponEliminaSí, sí, cal vigilar bé! Aquest cop estava clar, en principi me'ls conec prou, els bolets, però més val no arriscar-se, oi? Gràcies!
EliminaA mi me encanta verlas Marina pero como no las conozco no me atrevo a cojer ninguna, me conformo con las del super, unas fotos preciosas, besos
ResponEliminaUna jornada rodona, amb final saborós. No n'he tastat mai d'apagallums, tenen un aspecte deliciós fets al forn.Petons.
ResponEliminaOstres, està clar que sóc una ignorant del món "boletil"...quin post més interessant. Per si de cas, però, no posaré en pràctica els coneixements que crec haver adquirit...no sigui que les meves dots identificatòries estiguin per sota dels mínims desitjats!
ResponEliminaEls apagallums són una delícia, a casa els acostumem a fer arrebossats! Boníssims! I si són més grans com a base de pizza queden molt originals
ResponEliminaPetonets
Sandra
Doncs jo no l'he provat mai aquest bolet. I això que el vares venir a caçar apropet de casa jejeje...
ResponEliminaPetonets
Molt ull, amb els apagallums!!! Con diu l'Albert es pot confondre amb el tòxic. Davant el dubte millor no collir-los!
ResponEliminaSalutacions
Doncs sí, ho tindré en compte! Ja vigilo, no et pensis, en principi me'ls conec bé, els bolets. Però davant del dubte, rebutjar! Gràcies pel consell!
EliminaNo els he cullit mai els apagallums o (palomes) suposo está mal dit :( no les he tastat mai.
ResponEliminaPotser un dia em decideixo ....
Ohhh aquest any em sembla que en tastaré pocs... quina alegria tornar a llegir-te, us trobava a faltar!! Petons!
ResponEliminaNo m'atreveixo a recollir bolets, per si de cas.
ResponEliminaFets al forn deuen estar molt bons i amb poques caloríes.
Petons.
Diumenge, en una sortida pel bosc, em deien que aquests bolets vermells són els que enceten la temporada boletaire. Jo en sóc una negada, no te'n colliré cap, jeje, bé, pinetells i rovellons potser si, però sempre dubto. Em meravella la gent que els olora de lluny, jajaja! Moltes gràcies per l'entrada! Ah! això si! m'encanta menjar-los!
ResponEliminaPetons, guapa!
Marina, a casa sem. sempre els he sentit anomenar coma cogomes, mai com a apagallums, quin nom més xulo. No coneixia la gita de bruixa, és curiós com canvien els bolets d'un lloc a un altre així com els seus noms. Aquí fa unes setmanes que no plou i ens hem aturat de cercar-ne. Hem tengut arrencada de cavall i arribada d'ase, a Mallorca amb la temporada boletaire. Besades!
ResponEliminaMolt bones explicacions!
ResponEliminaJo no vaig a buscar bolets des de fa anys, però el meu fill, ja ha agafat un munt és un gran "caçador de bolets".
ResponEliminaTé un munt de pots amb bolets secs, congelats, ummm una delícia.
Aquests bolets al forn són meravellosos.