Un any més, i ja en van dos, vam tornar a ser convidats al Dia Cuina que la revista Cuina organitza per tercer any consecutiu en el marc de la Festa del porc i la cervesa de Manlleu. Tant jo com també el meu company havíem estat proclamats finalistes del concurs per a bloguers que la publicació organitza, comptant amb la col·laboració de pernil La Selva. El requisit era presentar una recepta elaborada amb pernil cuit, l'ingredient amb el qual s'havia de plantejar una proposta, amb foto opcional, i que s'havia d'enviar per correu electrònic.
Gairebé fregant el termini de presentació, vaig presentar-hi la meva proposta, que va resultar ser guanyadora. I la recepta va ser una de les propostes que ja us vaig explicar fa uns dies:
(Millor recepta tradicional als premis de la revista Cuina per a bloguers)
Abans, però, que es donessin a conèixer els premis, els bloguers vam fer moltes altres coses. Només pel sol fet de ser finalistes, els 20 bloguers escollits podríem gaudir d'una visita a la Colònia Rusiñol, d'un showcooking i d'un dinar al restaurant Sambucus de Manlleu.
Vam començar amb la visita a la COLÒNIA RUSIÑOL, un indret que no podeu deixar de visitar si aneu a parar a Manlleu. Molt ben restaurada, la colònia acull una antiga fàbrica tèxtil, que va tancar l'any 2009, fruit de la proliferació d'aquesta indústria a la zona, on se n'hi van comptar fins a 33 en els bons temps. Acollia unes 60 famílies, per tant, una colònia petita, a més de la casa de l'amo i l'encarregat. Actualment, s'hi ha ubica un restaurant, el Cau Faluga.
Tot i que la fàbrica, com ja us he dit, ara és tancada, encara s'hi poden apreciar les màquines que, gràcies al guia que vam tenir, el Pere, vam veure funcionar. Molt curiós com, del teixit en brut i sense consistència, en surten uns fils tan resistents, no només de cotó sinó de molts altres tipus de fibres, fins i tot de cànem.
La colònia es diu Rusiñol perquè forma part de l'herència o llegat que el mateix pintor Santiago Rusiñol va gaudir, a més del seu germà Albert, també empresari i principal vigilant de la fàbric.
A continuació, ens vam desplaçar a Cau Faluga. Allí, només a l'entrada del recinte, ens hi trobem dos quadres: el de la dreta, és Santiago Rusiñol pintant Ramon Casas. El de l'esquerra, el de Ramon Casas pintant Rusiñol. Una bona manera de representar el que ambdós pintors van tenir en vida, una amistat, un mateix recorregut professional, tant empresarial com artístic. Aquí una mostra:
A l'interior del restaurant, i sala principal, s'hi pot veure una xemeneia enorme en la qual hi queden plasmades diverses escultures representatives del pintor Rusiñol: la dualitat entre el seu afany empresarial i la seva vocació pictòrica (representats amb el fus al costat esquerre i la paleta de pintor, al costat dret), i també els seus desitjos i plaers, a la part inferior de la xemeneia (menjar i beure, amb una pollastres i el raïm). A La part superior de la xemeneia, un aligot vigila l'espectador, símbol metafòric de la potència de l'animal i la persona.
Gràcies als responsables del Cau Faluga, vam poder gaudir d'un aperitiu: salmorejo amb peu de porc i oli de tòfona, i un pastisset de cansalada cuita a baixa temperatura i formatge de cabra amb salsa de cervesa.
Després del tast, ens vam dirigir a l'Aula Mercat del Mercat de Manlleu, on ens esperava el cuiner Manel Guirado per a fer-nos uns showcooking centrat en tres receptes que, llastimosament, no vam poder veure finalitzar (potser una manca de control del temps per part del cuiner). Les receptes, de caire molt oriental, van ser: ceviche d'hortalisses, panache d'hortalisses amb salsa de sèsam i arròs melós de verdures i pernil cuit. En general, les opinions que vaig copsar entre els assistents bloguers i la opinió personal que n'extrec és que aquest taller no va agradar massa, ja que hi va faltar dinamisme, interacció entre cuiner i assistents, explicació d'ingredients i que intentés contextualitzar el perquè de les receptes, no tant l'explicació, que ja teníem anotada en els fulls que se'ns van repartir. S'ha de tenir en compte que, essent bloguers gastronòmics, hi ha coses en les que cal aprofundir i, en canvi, coses que podríem passar per alt o donar per conegudes.
A dalt, Josep Sucarrats i Manel Guirado. A sota, el cuiner amb una voluntària, la Núria.
Un cop finalitzat el taller de cuina, ens vam dirigir al restaurant Sambucus, on vam gaudir d'un menú boníssim que els mateixos responsables del restaurant van elaborar per a l'ocasió. Si voleu saber-ne més, de la filosofia de Sambucus, restaurant i també, cooperativa, aquí en teniu més informació. Agraïr-los la deferència que van tenir amb els bloguers que vam dinar allí, i que vam quedar encantats.
Botifarra d'ou, bull i bull blanc, en un.
Verat marinat amb cítrics i llúpol
Sopa de remolatxa amb oli de tòfona
Mantell de la reina de porc amb poma i parmentier
I les postres...
Lingot de trufa amb gelat d'oli i escates de sal.
Tot maridat amb...
Un cop finalitzat el dinar, ens vam dirigir a l'Aula del Gust que hi ha situada a la plaça de Fra Bernadí.
Allí és on vam poder escoltar una xerrada sobre l'empresa Bervic, que es dedica al tema del porc, i on es van entregar els tres premis del Concurs DIA CUINA de la revista Cuina.
PRIMER PREMI - MILLOR RECEPTA SALUDABLE
Laura Almendros - Coure coulants
PRIMER PREMI - MILLOR RECEPTA ORIGINAL
Núria Arnau - Amor cuinat
PRIMER PREMI - MILLOR RECEPTA TRADICIONAL
Marina Antunez - Tapa't de tapes
I, ja per acabar, agraïr a la revista cuina aquest premi, i a La Selva l'entrega del fantàstic joc de ganivets Wüsthof i el lot de productes amb pernil. I al Josep Sucarrats, màxim responsable de la revista Cuina, per la confiança. Fins l'any que ve!
Moltes felicitats, Marina!
ResponEliminaMoltes felicitats Marina, aquesta nena no ve amb un pa sota el braç, ve amb pernil cuit!
ResponEliminaPetons.
Moltes felicitats guapíssima!!!! Premi més que merescut: la recepta és molt xula i ha de ser molt bona!!
ResponEliminapetons
Merescut premi Marina, no només per les croquetes, també per la teva trajectòria i la teva manera de ser i de fer. Felicitats! Petons,
ResponEliminaPilar
Moltes felicitats....la recepta te una pinta espectacular!!! i ho vàrem passar genial! Salut
ResponEliminaQuina sort poder viure aquests moments i enhorabona per aquest premi ben merescut!
ResponEliminaUna abraçada,
palmira
Moltes felicitats, Marina. Què guapa, amb aquesta panxeta! Petons.
ResponEliminaMoltes felicitats!!! Quin gran dia que vau poder disfrutar!! :)
ResponEliminaPtons!!
Moltes felicitats Marina, Una abraçada
ResponEliminaMoltes felicitats!! Una abraçada Anna Pigarda de retallsdecuina.cat
ResponEliminaAiss aquestes croquetes! Al final t´han portar al hollywood de la cuina...Ja falta poc, eh? Ja diràs i calma.
ResponEliminaestas feta una crack!!! moltissimes felicitats que t'ho mereixes!! jo demà també publicaré una recepta de croquetes que s'assemblen molt a les teves, ja veuràs!!! un petó
ResponEliminaQuin dia més intens i quin premi més merescut! Petonarros!!!
ResponEliminaMoltes felicitats! ets una craaaak! Ens has fet una super crònica i dentetes a qui no vam poder anar-hi! Ja falta poquet???petonets!
ResponEliminaMiltissimes felicitats, Marina
ResponEliminaMarina un gran dia otra vez en la festa del porc y me alegro mucho por el premio y es que tambien es un premio a tu magnifica trayectoria y a tu caracter y manera de ser.Moltes Felicitats!
ResponEliminaPetons
enhorabuena Marina! te lo mereces todo, bicos
ResponEliminaJa t'ho vaig dir i ho repeteixo, moltes felicitats! Va ser un plaer coneixer-vos :)
ResponEliminaEnhorabona Marina! Cuines molt bé!
ResponEliminaPodem dir que l'Arlet ve amb un pernil sota el braç.
ResponEliminaFelicitats!!!!
PTNTS
Dolça
Moltes felicitats ... un gran premi i una magnifica cronica del dia ....
ResponEliminaFelicitats!!! Un premi ben merescut!! Vaja dia meravellòs q vareu passar!! ♡♡♡
ResponElimina