Foto de família del taller 'Fes-te el teu tortell' amb Quins fogons, al Casal Torreblanca.
El passat cap de setmana, vaig impartir un taller de tortells de Reis al Casal Torreblanca de Sant Cugat. El programa Quins fogons va demostrar, d'aquesta manera, que no només a través d'Internet es poden aprendre receptes fàcils i bones. En aquesta ocasió, però, vaig intentar introduir una recepta més tradicional que no la que podreu veure d'aquí a uns dies als vídeos Quins fogons ja que, en aquest cas, partim d'una recepta més pastissera, amb massa mare i farciments clàssics.
Al taller vam tenir una participació plena de 12 alumnes, el màxim permès per aquest tipus de tallers, i va anar molt bé. Vam elaborar quatre preparacions:
RECEPTES DEL TALLER:
Massa de tortell
Massapà per al farcit
Sucre volat per decorar
Taronja confitada
De cadascuna d'aquestes elaboracions en vam fer tres porcions. És a dir, en grups de 3-4, vam aconseguir tenir 3 tortells, tres massapans, tres sucres i tres grapats de taronja confitada. Vam coure un dels tortells.
Aquí teniu el resum de fotos i, a sota, les receptes. Per si us animeu a fer-les a casa!
L'espai de cuina del Casal Torreblanca. Molt ben equipat
Vam tenir uns participants molt actius, quin goig!
Ens va quedar un tortell boníssim que vam poder degustar. Els altres dos tortells que vam elaborar els vam repartir entre els assistents perquè els coguessin a casa.
Massa de tortell
Ingredients de la massa mare:
90 g de farina de força
50 g d'aigua
2 g de llevat de forner
Per a la massa:
tota la massa mare
340 g de farina de força
80 g de sucre
5 g de sal
120 g de llet
20 g de moscatell
15 g de llevat de forner
2 ous
canyella en pols
1/2 pell de taronja
1/2 pell de llimona
100 g de llard
El que fem primer és preparar la massa
mare, escalfant una mica l'aigua i, després, barrejant-la amb la farina i el
llevat fresc. Ho deixem reposar 2 hores.
Seguim la preparació, infusionant la llet
amb mitja pell de llimona i mitja de taronja. També hi incorporem la canyella
en pols (o una branca, si ho preferiu). Colem la llet i la deixem refredar.
Ara, comencem a preparar la massa.
Barregem tots els ingredients (també la llet infusionada i la massa mare)
excepte el llard, que no la posarem fins al final, just quan ja tinguem la
resta d'ingredients ben integrats. Un cop tenim aquesta massa, la deixem
reposar entre 10 i 12 hores a temperatura. La versió exprés que hem fet al
taller l’hem fet deixant reposar la massa al forn amb una mica de temperatura,
durant una hora.
Ara, agafem la massa, que haurà doblat el
volum, i l'estirem sobre una taula. Li farem forma de xurro, i després
pressionarem perquè quedi aixafat, per col·locar-hi el massapà que hem fet. El
folrem, tapant-lo bé, i unim els dos extrems del xurro, fent una forma de
donut.
A continuació, procedirem a decorar el
tortell. El pintarem amb ou batut, hi col·locarem la fruita confitada i també
hi posarem el sucre volat, que tan bé hi queda en un tortell. L'enfornarem a
170 ºC durant, aproximadament, 25 minuts.
MASSAPÀ PEL TORTELL DE REIS
Ingredients:
1 barra de torró de fruita (que pràcticament és tot massapà blanc)
8/10 figures de massapà
1 polvoró de xocolata
1 polvoró de canyella
1 polvoró de l'estepa
1 polvoró d'ametlla
mitja clara d'ou
1 barra de torró de fruita (que pràcticament és tot massapà blanc)
8/10 figures de massapà
1 polvoró de xocolata
1 polvoró de canyella
1 polvoró de l'estepa
1 polvoró d'ametlla
mitja clara d'ou
El massapà és ametlla marcona i
sucre, però el massapà de reis és més fosc. Comencem amb un trosset de massapà blanc, que traurem d'una massa de torró de fruita. Aquesta, es treu i es pot utilitzar per decorar el tortell. També utilitzarem
un polvoró d'Estepa, un polvoró d'ametlla, un polvoró de canyella i
un polvoró de xocolata, que ajudarà a enfosquir la massa i a donar un llunyà
sabor a xocolata. També n'hi podríem posar de llimona, o altres sabors. També incorporarem les figuretes de massapà. Aixafarem els massapans, el torró, els polvorons, les figuretesetc. Ho barregem tot molt
bé, fins que quedi un massapà compacte. Ara, utilitzarem la clara per donar una mica d'humitat al conjunt. Embolicarem el massapà de reis en paper de film i el deixarem una estona a la nevera, que es barregin els gustos.
Sucre granulat o volat
Ingredients: Sucre, aigua i suc de llimona
Coem el sucre al foc amb una mica d’aigua, molt poca. Quan estigui un pèl fos, el traiem del foc, hi afegim unes gotes de llimona i anem remenant amb l’espàtula ,fins que faci grumolls.
Taronja confitada
Ingredients:
1 taronja, 250 grams de sucre, 200-220 grams d'aigua. (Si fas dues, tres o més taronges, augmenta proporcionalment la quantitat de sucre i aigua).
Renta bé la taronja i talla-la en rodanxes de mig centímetre de gruix. Posa el sucre i l'aigua en un cassó, aquest ha de ser ampli perquè les rodanxes de taronja no estiguin amuntegades, superposant dues capes com a molt, i cobertes durant la cocció per fer l'almívar. Posa el cassó al foc i, quan comenci a bullir, incorpora les rodanxes de taronja, Deixa que bombollegi el mínim. Deixa coure la taronja durant una hora, aproximadament, fins que la taronja estigui ben confitada, la polpa es vegi molt brillant, amb una tonalitat taronja més intensa però transparent a contrallum. Quan la taronja confitada estigui feta, escorre i posa-la sobre la coca o pastís. Una altra opció és guardar-la en un pot ben tancat amb el seu almívar i reservar-la a la nevera (una vegada que s'hagi refredat) per utilitzar-la quan convingui.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!