diumenge, 25 de setembre del 2011

Trinxat de la Cerdanya

Fa unes setmanes, vam estar al Pirineu. Els xàfecs no ens van permetre fer massa activitat a l'aire lliure i, potser per això, se'ns va acudir fer cuinetes. Aquesta vegada, vam voler fer honor al lloc on ens allotjàvem, una casa rural de Bellver, i per això vam fer un deliciós trinxat! És molt fàcil de fer, i boníssim de tastar. Només cal que tingueu una bona olla per bullir la col i la patata, una paella on enrossir les rostes de cansalada i un bon raig d'oli per a regar-ho tot. Primer bullireu la col i patata, salant-les una mica, després enrossireu la cansalada, a continuació posareu a desfer la mantega a la paella, afegireu les verdures i les aixafareu amb una forquilla. I, finalment, hi posareu les rostes de cansalada que ja haureu fregit prèviament. I, abans de servir, un bon raig d'oli d'oliva. Ah! I no cal que estigueu a la Cerdanya, que el podeu fer on us vingui de gust!  Bon profit!

Ingredients per a dues persones:
1/2 col
2 patates mitjanes
2 nous de mantega.
2 cull. d'oli d'oliva verge extra
2 rostes de cansalada viada tallada gruixuda
1 xic de sal

9 comentaris:

  1. ara que ve l'hivern, és un plat fantàstic. al moianès en diem beieton, i el fem una mica diferent: un cop bullida i escorreguda la col i la patata, l'aixafem a dins de l'olla amb una llosa de fusta (ara ja no en queden, fem-ho amb un batedor de varetes) i hi aboquem la cansalada fregida i el seu suc (normalment, es fa servir cansalada blanca salada, que quan es posa a la paella es desfà i deixa prou greix per amanir la patata i la col. se serveix calent tal qual.
    com que sempre se'n fa de més, l'endemà sí que la passem per la paella, on primer fregim també cansalada tallada petita, fins que la verdura queda ben enrossida per les dues bandes i amb forma de truita.

    ResponElimina
  2. Caram, caram! Doncs Manel, prenc nota de la vostra versió moianesa, que això s'ha de provar! Deu quedar més enrossit, tot plegat. Jo això ho havia vist en algun restaurant del Pirineu, que t'ho serveixen per acompanyar alguna carn. Es deu notar més el rosset a les verdures. oi?

    ResponElimina
  3. Hola bon dia Marina avui e descobert el teu Blog i me agradat molt, et faix una variacio de aquesta recepta, canvian sols el tipo de col, la fei la meva mare, i que era nascuda molt a prop de Puigcerda, ella la feia amb escarola i sols de las fullas verdes, las blancas eran per a fe amanida, i si ten queda o en fas mes cantitat i tiras un perell de ous y queda una truita bonisima.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Magda! això de coure l'escarola ho havia sentit dir però encara no ho he provat mai. Serà qüestió de fer cas a la teva mare... he he. T'espero aviat per aquí! Un petonet

      Elimina
  4. Bones, En relació al trinxat de Cerdanya, us haig de dir que es fa amb la col d'aquí, de la Cerdanya, i a més és una col verd fosc i no de cabdell, i per ser autèntic ell trinxat, la col ha d'estar com es diu aquí "tocada pel fred". Tot el demés són succedanis, és a dir: trinxat de col i patata, però no trinxat de la Cerdanya.
    Que consti que no és una crítica, si no una aclariment. El trinxat de col i patata amb rosta, és boníssim i jo sóc la primera que quan tinc col blanca o de cabdell, ho faig també.

    ResponElimina
  5. Bones, només comentar-te que el veritable trinxat de Cerdanya, es fa amb la col d'hivern, és una classe de col verda que aquí diem que ha de ser "tocada pel fred". Respecte a la cansalada, ha de ser com diu el Manel, cansalada blanca salada i amb el suc que deixa anar, és el quin s'utilitza per amanir el trinxat.
    Tot el demés si que és trinxat, però no de Cerdanya.
    Això no és una crítica, només és un aclariment. Jo quan faig col blanca o de cabdell, també la faig trinxada.
    Et deixo el link de la meva recepta del trinxat per si vols tenir una altre opció.
    http://lacuinademussola.blogspot.com.es/2012/01/trinxat-de-la-cerdanya.html

    Una abraçada.

    ResponElimina
  6. Bones, només comentar-te que el veritable trinxat de Cerdanya, es fa amb la col d'hivern, és una classe de col verda que aquí diem que ha de ser "tocada pel fred". Respecte a la cansalada, ha de ser com diu el Manel, cansalada blanca salada i amb el suc que deixa anar, és el quin s'utilitza per amanir el trinxat.
    Tot el demés si que és trinxat, però no de Cerdanya.
    Això no és una crítica, només és un aclariment. Jo quan faig col blanca o de cabdell, també la faig trinxada.
    Et deixo el link de la meva recepta del trinxat per si vols tenir una altre opció.
    http://lacuinademussola.blogspot.com.es/2012/01/trinxat-de-la-cerdanya.html

    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per l'explicació! Ho tindré en compte! No hi ha res com conèixer el plat de primera mà. Ja tinc ganes de tornar-hi, a la Cerdanya, quina comarca més bonica! Petons

      Elimina
    2. Perdona amb les publicacions, no era la meva intenció publicar tres vegades el mateix o similar escrit. Vaig tenir problemes i se m'esborraven cada cop que feia un "Publica". Quan vinguis a la Cerdanya, si vols quedem per fer un cafè, també està per aquí la Glòria Mohedano de "Tot no són postres... a la cuina" Ptnts

      Elimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...