dilluns, 19 de març de 2012

Crema de Sant Josep


Per Sant Josep, una bona crema. A casa sempre n'havíem fet, perquè el meu avi se'n deia i perquè, amb tot l'esforç i dedicació, la meva àvia sempre ens en preparava. Des d'aleshores, i ara que ja ha passat el temps, encara en preparo. D'alguna manera, torno a recordar aquells temps feliços de crema i d'una diada, que tot i no ser festiva al calendari per a tothom, sí que es viu d'una altra manera.

Ingredients:
1/2 l de llet
4 rovells d'ou
125 g de sucre
20 g de midó
1 branca de canyella
1 pell de llimona
sucre per cremar

Preparar la crema és ben fàcil, tot i que és important seguir uns passos concrets perquè ens agafi la textura i gust adequats. D'entrada, el que fem és posar a escalfar bona part de la llet, tot i que en reservem un got per a desfer el midó en fred. En un altre bol desfem els rovells amb el sucre. Després, anem incorporant aquesta barreja al bol de la llet tèvia, sense deixar que aquesta bulli. A continuació, i sense deixar de remenar, incorporarem el midó ja dissolt, la canyella i la llimona. Seguirem remenant fins que la barreja s'espesseixi i després a pagarem el foc.Retirarem la pell de la llimona i la branc a de canyella. Ho servirem en cassoletes.



El darrer pas, i quan la crema ja sigui freda, serà cremar-la. Hi ha qui diu que la crema de Sant Josep no es crema, a diferència de la crema catalana, però un amic pastisser sempre m'ha dit que no és així, que de fet, són la mateixa crema, només que la de Sant Josep s'elabora en motiu de la festivitat. Així que jo la cremo. No ho faig amb un "soplete" perquè no en tinc, sinó que encara segueixo amb la planxa de ferro roent, la que heu vist a la imatge. Simplement, la poso a escalfar als fogons. Seguidament, tiro el sucre llustre per sobre de la crema i, finalment, hi faig la pressió amb l'eina roent.


I ja ho veieu! La crema de Sant Josep ja s'ha acabat! A casa no en queda mai ni l'ombra. I és que de bona que és ens quedem amb les ganes que cada dia sigui altra vegada Sant Josep. I el dia del pare, és clar! Així que felicitats a Joseps, Josepes, Pepets, Pepetes, Josefines, i tots aquells que avui celebreu al sant... i si és amb bona crema millor!

I encara una última recomanació. Si avui teniu una estona per a desplaçar-vos fins a Castellar del Vallès, on sí que celebren una jornada festiva, no us en penedireu. Allí trobareu 70 parades d'aliments artesans durant tot el dia que podeu consultar aquí.

31 comentaris:

  1. que buena que es la crema,muy bonita la foto Marina
    peto

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Miquel! Molt bona la teva, també. Petons

      Elimina
  2. la crema de sant josep per a mi també va associada a una festa familiar (abans a castellterçol era festiu). la mare feia la crema i la sevia en una gran plata que semblava que no s'havia d'acabar mai! la feia sense cremar, però m'agrada de les dues maneres,com aquesta, servida en aquestes cassoletes tan boniques que segur que les deus haver fet tu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Unes cassoletes 'made in' marina, sí. Gràcies per la visita, Manel! És bona la crema, oi? sempre ve de gust, trobo. Petons

      Elimina
  3. Visca les tradicions! Enguany no n'he fet, tinc festa i hem marxat el cap de setmana fora. Però tornant segur que caurà una crema tan bona com aquesta ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. També la he fet, que bona és!!!! te molt bona pinta:) feliç dia!

      Elimina
    2. Visca les tradions, sobretot les gastrònomiques! Que a Catalunya ens agraden tant... he he. petons

      Elimina
  4. Es veu boníssima amb aquesta foto, visca el dia de la crema! jeje
    petons!

    ResponElimina
  5. Marina, qué rica, a mí también me quedan las tarrinas así de limpias, no es broma, le pasan la lengua, je, je. Bonitas fotos. Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta terrina també va acabar ben llepada, Conchi... hehe. És inevitable, oi? ;-) Petonet!

      Elimina
  6. Avui, com a pràcticament únic partidari de la crema feta sense midó em toca patir hahaha (no pas perque la crema que has fet no sigui bona, sino perque em trobaré unes quantes fetes amb el midó i a mi un mestre pastisser me la va ensenyar a fer sense midó i espesseida a base de voltes i treball de canell :) )

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre pots fer una altra visita al teu amic pastisser, doncs!! Petonet i bon sant!

      Elimina
  7. Quina crema tant bona, m'agraden les cassoletes!!!

    ResponElimina
  8. La crema sembla immillorable, se'ns està fent la boca aigua amb tanta crema! I la cassoleta és preciosa, molt ben presentat.

    Avui a Esfruita hem penjat el clandari de fruita i el de verdura al bloc d'Esfruita perquè puguis conèixer quina és la millor temporada per comprar les fruites i verdures que pots trobar a esfruita.com

    www.esfruita.com/assessorem/calendari-de-verdura
    www.esfruita.com/assessorem/calendari-de-fruita

    Us recordem que si feu clic a "m'agrada" a la pàgina de Facebook d'ESfruita, aconseguireu un 25€ de descompte en la primera compra. A què esperes?

    facebook.com/Esfruita

    ResponElimina
  9. Avui és el dia de la crema catalana!! Que be! Amb el que m'agrada! T'ha quedat delciosa! I la tarrina molt original m'ha encantat! Petons

    ResponElimina
  10. Doncs jo no tinc crema perquè ja he abusat de "patisseries i gourmandises" però si te´n sobra vinc.

    ResponElimina
  11. Digues que sí com mana la tradició !!!Y amb el goix que fa aquesta teva tots els PEPETS en diran molt bè !!!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  12. Fantàstica, jo també la he fet, però no la he cremat aquesta vegada.
    Petons.

    ResponElimina
  13. Que n’és de bona la crema catalana, preparar-la per el dia d’avui el fa més festiu, tot i que sigui dia feiner.
    Petons

    ResponElimina
  14. La cremeta espectacular... i en aquesta cassoleta tan xula encara fa més patxoca! :D
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  15. la crema deliciosa pero aquesta terrina m'ha semblat "lo más!" que divertida!! petons

    ResponElimina
  16. M'ha agradat aquest pas a pas fins a quedar ben net! Què bona la crema!

    ResponElimina
  17. Marina, les tradicions s'han de seguir i aquesta no la podem deixar perdre.
    Petonets guapa,
    Nani

    ResponElimina
  18. Genial recepta i recull de fotos (aquestes fotos a la inversa, son genials). Quina llástima que el cremador amb la vitrocerámica no siguin molt amics :(

    Petons!!

    ResponElimina
  19. Pero que bona que es la crema de Sant Josep. Nosaltres a casa, festa grossa...
    M'agraden moltíssim les cassoletes !
    Petonets.

    ResponElimina
  20. Molt bona pinta Marina i quina cassoleta mes mona!
    Un petonet, vaig a veure les teves taronjes mmm

    ResponElimina
  21. No en vaig fer i mira que m'agrada.
    També l'has fet tu la cassoleta?
    Petons.

    ResponElimina
  22. a casa també al fem, tot i que va ser diumenge que es quan vem cel.lebrar Sant Josep (el nom del meu home)
    quines cassoletes més originals

    ResponElimina
  23. Felicitats a tots els Joseps i Josepes, les Pepis i els Pepitos. No m'he pogut estar d'entrar a veure com era aquesta crema. És de les de sempre, com a mi m'agrada. Petons.

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...