dimecres, 14 de març de 2012

Espardenyes amb suc, patates i fonoll


Avui us proposo un plat d'espardenyes, però no de les espardenyes que ens posem per anar per casa o per caminar per la fresca pel passeig. Aquestes espardenyes que avui ens mengem vénen del mar i són animals. A Palamós també se n'hi diuen 'llongos' i popularment també són conegudes com cogombrets de mar. No us ensenyaré com és la bèstia, perquè per experìència sé que pot provocar un cert fàstic... i és que en veure'l, tal i com és amb pell, fa una mica d'angúnia. I és curiós que molts cops ens provoqui aquest efecte perquè, en canvi, és molt apreciada en alta gastronomia i molt cara al mercat. El seu sabor s'ho val, les esperdenyes són una delícia, de textura fina i sabor suau. Si teniu curiositat per saber com és l'espardenya dins l'aigua la podeu buscar pel 'gugle', que allà hi és tot ;-). Us ensenyo com són un cop pelades i crues.

Un altre dels ingredients d'aquest plat és el FONOLL (Foeniculum vulgare). És una planta perenne, que conserva una tija subterrània que rebrota cada any. Pot arribar a fer 2 metres d’altura i és molt aromàtica, amb un sabor intens d’anís. Les fulles estan molt dividides i les flors són petites i grogues. Creix entre les males herbes i vores de camins i s’hauria de collir des de l’agost a la tardor per aprofitar-ne al màxim els seus principis actius. Sobretot, se n’aprofiten els fruits. És digestiu i galactogen (és a dir, que estimula la pujada de la llet a les mares). La infusió es fa amb els fruits trinxats amb un morter però actualment no s’usa gaire en aquest sentit. Es fa servir més per aromatitzar pastissos i plats dolços i també alguns peixos. És molt útil, mastegat en cru, per  treure el mal alè.
Bulb de fonoll i patates Kennebec


I ara sí, preparem el plat. Els ingredients per a dues persones són:
4-5 patates mitjanes
1/2 bulb de fonoll
8 espardenyes
1 l de brou de peix
sal i pebre
oli d'oliva

El que fem primer és trossejar i enrossir les espardenyes. En cru és un animal dur, així que l'hem d'enrossir i estovar amb la cocció perquè tingui el seu punt just (una mica com el pop, vaja, però no necessita tanta cocció). A la mateixa cassola, i havent retirat les espardenyes, hi sofregim el fonoll trossejat petit. Després, pelem les patates i les incorporem senceres, si no són excessivament grosses, i també afegim el brou de peix. Tornem a introduir les espardenyes a la cassola i deixem que faci xup-xup durant uns 40 minuts. I, un cop tot cuit, ho deixem reposar un parell de minuts amb el foc apagat perquè gelatinitzi un xic. I ja ho tindrem a punt per menjar!




40 comentaris:

  1. Marina, rico plato sí señora. Yo sólo las he probado una vez y estaban muy ricas. besos.

    ResponElimina
  2. Uau, una combinació sensacional, m'encanta el fonoll!!! A casa no cuinem mai esparfdenyes, segurament pel preu i perquè costa trobar-ne... però el mateix amb cloïsses imagino que també pot quedar bé, oi? Ho provaré ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, Gemma, costa trobar-ne i són molt cares. A mi mes les aconsegueixen, per això em permeto el petit "luxe" he he. bon dia guapa!

      Elimina
  3. L'aspecte no serà bo però són tan bones. El fonoll només l'he tastat en cru.
    Un plat boníssim.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El fonoll és molt bo, oi? Cru i cuit! Bon dia!

      Elimina
  4. Dons mira que el fonoll i jo no som gaire amics, però en aquest plat me'l menjava segur, quina bona pinta que fa!!!!!!!!!!
    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. El fonoll, un cop cuit, canvia de gust i és molt suau... prova'l! Petons

      Elimina
  5. Mai he tastat ni el funoll ni les espardenyes...ala ja puc espavilar-me jajaja

    petons i bon dia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs vinga! Cap a la cuina... he he. Petons

      Elimina
  6. Les espardenyes no les he tastades mai, el fonoll si, el faig servir sobretot a les amanides. Serà complicat trobar les espardenyes a Badalona, potser a la Boquería.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A la Boqueria segur que les trobes... i si no pots provar a la llotja del peix! Aquestes són de Palamós! Petons

      Elimina
  7. Marina, amb aquesta explicació és evident que les hauré de tastar, les espardenyes!! I les patates kennebec, mi-te-les... Ens agraden tant les patates... ;) M'encanta el plat, a més està molt bé que hagis utilitzat el fonoll, que està una mica oblidat. Un petonet

    ResponElimina
    Respostes
    1. No te'n penediràs, més bones que les navalles! Que per a mi ja són marisc de 'copete' he he. El fonoll m'encanta, i quan les pageses tenen bulbs sempre me'n compro! Abans era més fàcil, tenia hortet... :-(

      Elimina
  8. el funoll y yo no somos muy amigos, pero las espardenyes todavia no he tenido la suerte de probarlas,pero todo se andara.
    me parece una receta 10
    petons

    ResponElimina
  9. Tampoc he provat mai les espardenyes! potser ja v sent hora! un plat amb molt bona pinta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encara se'n troben! Però no a tot arreu... petonet!

      Elimina
  10. una sensacional combinacío ..........bonissima recepta.

    ResponElimina
  11. Mai els he provat, jo li dic botifarres de mar, i realment abans pensava que no es menjaven....recordo les practiques de zoologia amb les estrelles i les botifarres de mar. quins temps....i l'aspecte tambe deixa molt a desitjar!! tot i que no et diria que no alhora de tastar-ho!! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt més bones que vistoses, Roser. És cert que vives no són gaire guapes, les pobres... he he. Ets biòloga? Petonet!

      Elimina
  12. Es nota que és una noia de mar...Jo no les he provades mai. Així que ja saps a Palamós hem d´anar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, el mar... el meu gran amant... he he. Petonet!

      Elimina
  13. Un gran plat ple de mediterrani, les espardenyes son boníssimes i les patates aquestes de 10 amb el gustet que han agafat.
    Petons

    ResponElimina
  14. Mon pare veu aquest plat i s'hi llença de cap...es torna boig amb les espardenyes!! El Xavi encara fa cara de fàstic de quan les va veure per primer cop... jejeje amb lo bones que són! Genial!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  15. No n'he menjat mai però es veu un plat exquisit. Et cuides bé eh!

    ResponElimina
  16. Es veu un plat de luxe.... No hi ha res com ser de vora mar..jeje
    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí! N'estic molt contenta de la Costa Brava... petonet!

      Elimina
  17. Que bo Marina, ja tinc fam de bon mati jaja
    Un petonet

    ResponElimina
  18. Un plat que ara per ara és inaccesible a la meva butxaca :((( Amb les ganes que li tinc!!!
    Aixx......

    Per cert, la utilització del fonoll és molt original (a casa no triomfa gaire, la veritat)

    ResponElimina
  19. Diria que no n'he menjat mai d'espardenyes i pel que veig es una pena, perque tenen molt bona pinta.
    Una abraçada

    ResponElimina
  20. Marina!!! una gran recepta que em menjaria ara mateix i ja he dinat!!! fa temps que no menjo:) Petons

    ResponElimina
  21. Que rica!!! em menjaria ara la recepta! jaaja♥

    et segueixo i espero la teva visita

    ResponElimina
  22. Quin platillo dels de sempre per quedar com una reina !!!!!!
    petonets

    ResponElimina
  23. Marina, envies a domicili? Ja em diràs com. Aquest plat una meravella. Les fotos: cada cop més boniques.
    Nani

    ResponElimina
  24. Quina combinació més original! A nosaltres ens encanten les espardenyes, ho haurem de provar això! Petonets!!!

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...