dilluns, 7 de maig del 2012

Quefir amb llavors de rosella i panses


El quefir és un producte làctic fermentat original de la regió del Caucas. També reben aquest nom els grànuls utilitzats per a la seva producció. És un aliment líquid, escumós i de consistència cremosa. El quèfir té un aspecte similar a la coliflor però es més tou. És una combinació de bacteris probiòtics i llevats en una matriu de proteïnes, lípids i sucres. El Lactobacillus acidophilus és el bacteri i el Saccharomyces kefir és el llevat (que és un fong unicel·lular). Hi ha diferents tipus de quefir, però el més conegut és el quefir de llet.


 
La producció no suporta els processos industrials i és simple:

Ingredients:
Un pot de vidre o plàstic
3/4 de litre o un litre de llet.
Dues o tres cullerades de quefir
Un colador de plàstic
Panses, llavors de rosella, mel, sucre, etc


S'introdueixen la llet i el quefir al pot i es deixen a temperatura ambient durant 24-36 hores. Millor si no rep llum de cap tipus i pot transpirar; s'aconsella tapar amb un drap de cotó. Un cop ha passat el temps es cola el líquid que en resulta i es repeteix el procés. El líquid obtingut és una beguda alcohòlica de baixa graduació (menys de l'1%), carbonatada, de consistència similar al iogurt, encara que menys suau i consistent, amb un gust àcid; es pot barrejar amb sucre o mel, per millorar-ne el gust.


**Recomanacions: El quefir ha d'estar sempre en llet, no ha de tocar objectes de metall i és millor no tapar els envasos on es fa fermentar la llet perquè s'allibera diòxid durant el procés de fermentació i pot arribar a fer esclatar el recipient si s'ha tancat hermèticament.


I... per cert! El quefir no es pot comprar enlloc. S'ha de regalar! Com veieu jo en tinc força, de quefir. Si algú en vol una mica que m'ho digui i amb molt de gust n'hi dono!!


24 comentaris:

  1. A casa que sempre hem estat una mica hippies, vem tenir-ne durant anys. Però al final ens vem cansar perque ell treballa cada dia i arriba un moment en que no donàvem a l'abast :)

    ResponElimina
  2. El bitxo creix molt ràpid, això és cert... però es pot congelar, sempre que es vulgui parar una temporadeta... he he

    ResponElimina
  3. todo lo que haga en casa siempre mejor y mas sano,esta muy bien este quefir amb llavors de rosella i panses una combinacion fantastica.
    Bona setmana
    peto

    ResponElimina
  4. Un producte ben original i curiós. La veritat es que no n'habia sentit a parlar mai. Segur que deu ser ben bó.
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs prova'l quima, és ben bo! Si vols el llevat te'n regalo. Petonet!

      Elimina
  5. Fa anys el vaig tenir, però a força de tenir que estar alimentan el Quefir cada dia i consumint-lo a la mateixa velocitat que creixía el vem acabar aborrint.
    Segur que amb panses i llavors de rosella queda molt bo.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si el fas sempre, sempre, l'avorreixes, però si de tant en tant descanses i el congeles després torna a venir de gust! Si t'agraden els iogurts àcids és fantàstic! Oi? Petonet ana

      Elimina
  6. Reina, guarda-me'n un cagallonet, que m'he de reconciliar amb el kèfir, i ara que veig la teva recepta me'n tornen a venir ganes!!! Fa una pintorra boníssima!

    ResponElimina
  7. A casa el quèfir ens encanta!
    I amb les llavors de rosella ha de quedar fantàstic, m'has donat una bona idea per gastar les llavors que tinc i que no sé què fer-ne ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. he he... quan les hi vaig posar vaig descobrir que hi queden de conya. Ja em diràs el què! Petonet

      Elimina
  8. El quèfir m'encanta però no se m'ha passat pel cap fer-lo a casa, em fa una mica de respecte.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És fàcil! Si en vols una mica ja m'ho diràs! A mi me'n sobra perquè creix molt ràpid! Petonet

      Elimina
  9. Hola Marina!
    No tenia ni idea de que es podia congelar! A casa ens va passar el mateix. En vàrem tenir però no parava de créixer i no donàvem l'abast. Al final vam haver de prendre al dolorosa decisió: o ell o nosaltres! jejejeje. Ara, però, en veure aquesta recepta m'arrepenteixo una mica de la decisió presa... ;-)
    Una abraçada!

    Eva

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si en volguessis te'n torno a donar, Eva! Per congelar: netejar i assecar bé el quèfir amb un drap. Posar-ho dins un tupper o enrotllar-ho amb paper film. Mantenir-ho al congelador. Per tornar-ho a fer servir caldrà descongelar-lo i mullar-lo de nou amb llet. Les dues primeres vegades no ens veurem aquella llet, sinó que ho farem la tercera vegada. S'ha entès alguna cosa...?

      Elimina
  10. crec que no he tastat mai el quefir Marina. No tinc ni idea si m'agrada. petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si un dia pots prova'l! És prou bo i ara molts súpers ja en venen. petonet!

      Elimina
  11. Fa temps vaig tastar el kefir, pero no va acabar d'agradar-me, pero vaja tot es posar-se. Pero també estic pensant que posar-li llavors de rosella al iogur te que estar molt bo

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant! Les llavors amb iogurt també són boníssimes, paraula! Petonet

      Elimina
  12. Marina, aquesta recepta la passo al meu germà Zè, ell sempre té kéfir a casa.
    Nani

    ResponElimina
    Respostes
    1. Guai! Si ell té alguna altra recepta que me la passi també! I fem un intercanvi! Avui t'he vist a la revista Cuines. Molt bé, oi? Petonet!!!

      Elimina
  13. només he begut quefir una vegada i no em va agradar massa, el vaig trobar molt àcid. estaria disposat a tornar-ho a intentar amb aquestes panses i llavors i una bona mel de taronja, però només si sé segur que no trobaré cap d'aquestes crispetes vives movent-se per dins del meu got :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, home, no, que el quèfir només és el bacteri que fa que la llet fermenti. Però un cop això ja està fet es cola el líquid, que és el que et veus. D'altra banda, això que tu en dius crispetes no es mou! Que tot i ser viu és com si fos un fong d'un formatge... oi que no es mou? Mare meva, l'hauràs de tornar a provar, sí...

      Elimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...