dijous, 14 de juny del 2012

Timbal de bacallà esqueixat, olivada negra i albercocs cuits


Aquí teniu una nova proposta del Tapa't de tapes. Un timbalet que tant pot ser una tapa per a començar, un primer per seguir o bé un segon per acabar. Fent-lo així, el podeu posar on volgueu. Perquè és fred i perquè porta tres ingredients ben diferents, dolços i salats. Ahir vam ser dos a sopar i vaig aprofitar per a fer aquesta recepta que ja feia dies que em feia la gara-gara... I el preparat, ja ho veureu, és ben fàcil, si bé una mica entretingut.
Què necessiteu?
Ingredients:
5-6 albercocs amb pell i nets
100 g d'olives negres o mortes
200 g de bacallà esqueixat
Oli d'oliva verge extra

El primer que farem serà tallar pel mig els albercocs, treure'ls els pinyols i tallar-los a làmines fines. Mentrestant, prepararem una planxa a foc fort. Seguidament, disposarem les làmines d'albercoc i les courem, volta i volta fins que quediin torradetes i s'estovin una mica . Notareu, amb l'olor, que desprenen un aroma com d'orellana, perquè els sucres comencen a caramelitzar. Quan els tingueu daurats els reserveu fins que feu el muntatge.


L'albercoc és el fruit de l'albercoques i pertany al mateix subgènere que la pruna. El seu nom i el de l'albercoc deriva de l'àrab, que alhora ve de la paraula latina "praecox" ('precoç') que fa referència a la precocitat  de l'albercoc comparat amb el préssec. A la Xina s'associa amb la seva medicina tradicional  ja que molts dels medicaments d'aquesta l'usen com a component bàsic. A la nostra terra, al mes de juny ja podem trobar albercocs ben bons i madurs, de dues menes, els que són més grossos i peluts, i els petits i de pell més fina.

Si seguim amb la recepta, el que farem a continuació serà preparar l'olivada. Tinc el "mal" costum de fer-m'ho tot a casa, també l'olivada. Que si bé és entretinguda, és també ben bona. L'únic que heu de fer és triar unes olives al mercat que tinguin bon aspecte. Jo faig servir les olives mortes negres perquè, com que contenen menys aigua, fan una olivada més bona i untuosa. Un cop tenim l'oliva sencera el que ens portarà una mica de feina serà treure'ls el pinyol. Però bé, amb una  mica de música per acompanyar, tampoc no es fa excessivament pesat. Després, la pasta que hàgiu obtingut la passeu per la batedora, per acabar de triturar la pell.


Seguim: Agafem el bacallà esqueixat i, amb l'ajut d'unes tisores, el trinxem en petits trossets, de manera que després ens vagi més bé per fer els pisos sense que en fer-ne forquillada se'ns desmonti.  Finalment, doncs, muntem. Si tenim una anella metàl·lica podem fer el timbal en forma d'esfera. Si no, qualsevol motlle ens anirà bé o ho feu sense suport. A la base, posarem una capa d'albercoc cuit a la planxa, que cobrirem amb un dit de bacallà. Farem una capa d'olivada (ha de ser més fina que la del bacallà), i a sobre, una altra capa d'albercoc. I així fins que arribeu al capdamunt del motlle. Per a cobrir el timbal hi posarem una capa d'albercoc, que li donarà més llum que l'olivada. I podem pintar el plat amb una mica d'olivada per a decorar... o amb el que se us acudeixi! Visca la imaginació... ! Ho regueu amb un rajolí d'oli i serviu el timbal, tevi o a temperatura ambient, això ja depèn de vosaltres...


30 comentaris:

  1. Quin color que te més maco...combida a l'estiu.

    Mai he tastat fruita combinada amb bacallà

    Un petonet

    ResponElimina
  2. Bacallà amb fruita, somriure assegurat. Boníssim Marina!! :O

    ResponElimina
  3. Aquests sabors m'agraden per separat i junts. Una recepta de les que et quedes embadalida mirant-la.
    Si una mica futbolera soc, encara que m'ha costat, jejeje. Ara em donc compte que la recepta haurie servit per l'Enfogona't. A veure si faig un altre.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. he he... doncs encara pots participar-hi, Ana! Posa'ns l'enllaç a l'entrada i ens ho envies al facebook si vols! M'agrada la idea de pilota! Petons

      Elimina
  4. Ummm els contrastos m´agraden molt!!!i aquest és genial, el probaré!!! Petonets

    ResponElimina
  5. tremendo timbal Marina fantastica combinacion y muy refrescante tambien
    peto

    ResponElimina
  6. Uaaauuu! quina convinació de gustos! m'agrada tot per separat, però probaré de fer-ho junt! a més té molt bon aspecte! molt innovador!

    ResponElimina
  7. M'has arribat al cor! Un trio d´ingredients que m´enamoren...Sensacional. Chapeau!

    ResponElimina
  8. La combinació dolç salat m'encanta! I trobo que el bacallà i els albercocs han de combinar molt bé de gust.

    ResponElimina
  9. Yo he probado el bacalao con naranja, así que esta combinacion seguro que me gusta. La mezcla de colores es muy bonita. Besos.

    ResponElimina
  10. No he tastat mai el bacallà amb fruita, però té una pinta fantàstica! M'imagino la olor dels nespres fent-se al foc... MMMMMM!
    Marta

    ResponElimina
  11. Dissabte cap a plaça a comprar albercocs, sens dubte! En tenia un munt i no sabia què fer-ne i al final els vaig convertir en melmelada... Si ho arribo a saber, en deixo uns quants! ;)

    ResponElimina
  12. Ah!!!!!!!! A quina hora vinc!
    No n'he menjat mai de bacallà amb albercocs però ara vaig veient que la fruita combina amb gairebé tot.
    Preciós!

    ResponElimina
  13. Quina proposta més bona ...el bacallà m'encanta però aixi amb albercoc ha de ser bonissim.
    Petons

    ResponElimina
  14. A banda que queda sun plat molt vistós, la combinació dels ingredient ha de ser boníssima!! hem d'aprofitar els albercocs que tene curta temporada!!

    ResponElimina
  15. quin plat més original, bo, bonic i economic!! m'encanta Marina!!! petons

    ResponElimina
  16. Quina combinació més original! M'ha agradat molt aquesta combinació, queda molt lluïda i segur que el gust és espectacular!

    ResponElimina
  17. Hola,
    Si que ho fas tot a casa dona feina, però sovint val la pena. Trobo que és tot un encert la combinació del bacallà amb la fruita i l'olivada. A mi aquest plat m'encanta, segur!! Petons

    ResponElimina
  18. Yo lo he probado con naranja, y la combinación muy rica, seguro que con albaricoques está igual de rico, una presentación estupenda
    Bss

    ResponElimina
  19. Quina combinació més sorprenent.

    Bacallà i l'olivada, m'agrada ..... amb els albercocs ¡sorpresa! Quin sabor més especial i quines fotos més atractives.

    Enhorabona Marina!

    ResponElimina
  20. Quina delicatesen !!!!es digna de la millor taula !!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  21. Marina, un excel·lent timbal i porta bacallà que a mi em torna boja...
    Nani

    ResponElimina
  22. Ummm, m'encanta aquest timbal. Tots els ingredients per separats m'encanten o sigui que tot junt ha de ser boníssim. I t'ha quedat una presentació molt bona. Petonets Marina!!

    ResponElimina
  23. Això te una pinta impressionant .... no en dubtis que ho tastaré

    Salut

    Manel

    www.irreductibles.cat

    ResponElimina
  24. Què bo, Marina!. M'encanten els albercocs, el bacallà i l'olivada: ho hauré de provar...
    Una abraçada

    ResponElimina
  25. Una combinació bestial!!! Quin color més bonic el dels albercocs cuits! Una abraçada Marina!

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...