dilluns, 22 de setembre del 2014

Petit tast a les X Jornades Gastronòmiques de Molins de Rei

Divendres passat vam ser a les X Jornades Gastronòmiques de Molins de Rei. Aquesta és la segona vegada que el Manel i jo ens afegim a una de les propostes que s'organitzen des del 19 i fins al 26 de setembre a Molins, uns actes organitzats per Molins Centre de Comerç, la Unió de Botiguers Bot Mol,  l'Ajuntament de Molins de Rei, el Gremi d'hostaleria i turisme del Baix Llobregat Centre Nord i el Mercat Municipal de Molins. 


Els actes s'emmarquen a la Festa Major de Molins de Rei, que tindrà lloc aquest cap de setmana que ve. Per tant, les jornades són un PRELUDI de tot el que es podrà viure els propers dies. L'any passat, nosaltres vam assistir a un tast de vins i formates a la Fira de la Candelera, que podeu llegir AQUI si us ve de gust. Enguany, hem seguit un taller d'arròs i peix a la cassola, gentilesa de El Fumet Càtering, i un taller de mousse de mandarina, a càrrec de la Pastisseria Cardona. Totes les receptes que ens van explicar, i també les que s'explicaran els propers dies, compten amb un maridatge de vins i caves. En aquest cas nostre, de Juvé i Camps. Us explico tot seguit la nostra experiència.

EL FUMET I EL PEIX A LA CASSOLA

Conduïts pel cuiner i la seva dona, el primer cuiner, i ella somelier, vam poder fer un recorregut per una preparació d'arròs de marisc a la cassola, cuit dins una ample paella perquè totes els assistents poguéssims fer un tast. És clar que, d'arrossos, n'hi ha tants com cuiners cuinen, oi? Així que la que avui us explico és la que ens proposen des del Fumet Càtering, que admetrà totes les variants que hi volgueu fer, és clar! Ens va explicar els ingredients i jo us indico els que calen per a 4 persones:

1 sípia bruta
4 gambes
4 escamarlans
100 g de cloïsses
200 g de musclos
450 g d'arròs bomba
1 got de vi blanc
sal i oli d'oliva

Per al sofresgit, 
1 ceba
1 pebrot vermell
1 pebrot verd

Per a la picada, 
1 gra d'all
1 nyora del fumet

Per al fumet
400 g de galeres
600 g de peix de roca
1 ceba
1 pastanaga
1 porro
1 brot d'api
1 fulla de llorer
1 nyora


Amb ingredients frescos, trets del Mercat de Molins mateix (situat al primer pis), és evidents que per força ha de sortir-ne un bon arròs. Així ens ho va deixar clar en Jordi, ja que ell compra el peix i marisc a la botiga de l'Esperança, també present al taller, per cert. Una de les coses que em va sorprendre en l'elaboració d'aquest arròs és que hi posa picada, i un rajolí de vi blanc un cop té fet el sofregit, tot i que a nosaltres ens hi va afegir cava, i que alhora que no porta gens de tomàquet, amoroseix amb una ceba confitada durant  o 8 hores. L'últim en entrar a la paella és l'arròs, que deixa coure uns 20 minuts i que corona amb la reincorporació del marisc (escamarlans i gambes). Dos minuts de repòs i... ja el tenim llest!



El maridatge, com us he comentat, va anar a càrrec de Juvé i Camps, que ens va proposar un vi rosat Aurora, un vi de nova generació, de color de pell de ceba i fet amb Pineaut noir, xarel·lo i syrah, amb un aroma molt intens que recorda els fruits vermells.

Una altra cosa són les postres, que també vam gaudir molt.

*******

MOUSSE DE MANDARINA

Aquesta va ser la proposta de la Pastisseria Cardona, regentada per en Jesús Cardona. A nosaltres ens va fer el taller el mestre pastisser Jaume Urgellés, que amb simpatia i diligència, ens va explicar el pas a pas d'aquestes postres, elaborant-ne dues versions; una, en pastís; l'altra, en gotets. Prèviament, hi va haver els parlaments de les autoritats, regidors i responsables de l'organització de les Jornades Gastronòmiques.

A dalt, Jaume Ugellés i Jesús Cadrona. A sota, el responsable de comerç, l'alcalde i la regidora.

Aquesta mousse, com ens va dir en Jaume, està pensada per a fer- ne  grans quantitats. Si la feu a casa, haureu de reduïr els ingredients que us explico ara:

330 g de suc de mandarina
350 g de rovells d'ou
350 g d'almívar
2 kg de nata muntada
20 fulles de gelatina
500 g de clares d'ou
400 g de sucre

Amb tots aquests ingredients, i amb l'ajut d'una Kitchen Aid, en Jaume va elaborar les postres, que vam seguir atentament en directe a través, també, d'unes pantalles col·locades a la sala per a captar-ne els detalls.



I així és com va quedar aquesta mousse de mandarina.



I aquest és el tast individual que ens van oferir a cadascú de nosaltres, i que vam gaudir, ja ho diré, salivant molt. És una mousse fantàstica, pel toc cítric i per la dolçor gens empalagosa que té. I que es pot menjar sense dents! Que diria el meu avi... he he he.

Vam maridar aquestes postres amb una cava Juvé i CAmps Essència. Un cava reserva, de la varietat xarel·lo, groc molt pàl·lid amb notes de fruita blanca (pera, per exemple), fonoll i farigola. Un cava untuós.

Esperem poder repetir l'any que ve l'experiència un cop més, si el temps i les circumstàncies ho permeten!  Gràcies, Molins de Rei. I gràcies, Jordi, per tornar a comptar amb nosaltres!

Més informació, als hashtags:
#mdrgastronomic
#jorgastrmdr14




11 comentaris:

  1. Una experiencia muy interesante la que llevan a cabo los de Molins y dos propuestas geniales que gustan a la mayoria.Conozco la pasteleria Cardona y es de las buenas.
    Bona setmana

    ResponElimina
  2. Veu fer un àpat complert Marina, es veu tot boníssim. Nosaltres anirem dimecres.
    Petons.

    ResponElimina
  3. wooww que divertit!! segur que us ho vau passar pipa! petons

    ResponElimina
  4. Menuda fiesta que pasaste, se veía todo delicioso pero ese mouse de mandarina.. esta de vicio. Bss.

    ResponElimina
  5. Quina pintassa les dues coses que van cuinar-se... i quina sort poder provar-les! un petó!

    ResponElimina
  6. Tot té molt bona pinta, segur que ho vareu gaudir molt, un petó maca

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina
  7. Ja vaig veure pel GB les fotos, quina pinta l'arròs! I la mousse... segur que era boníssima. Llàstima de no tenir el pas a pas de la recepta...

    ResponElimina
  8. Ostres, quina experiència més xula...i arròs i mousse havien d'estar deliciosos!!! Petons!

    ResponElimina
  9. Déu n'hi do, Marina, quin tast tan exquisit! No puc escollir entre l'arròs i la mousse, em quedo amb tots dos. Petons.

    ResponElimina
  10. Com vau xalar!!!! Quina sort poder assistir-hi!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...