divendres, 26 de setembre del 2014

Taller de melmelades i conserves a Espai Cuina'm


Dissabte 13 de setembre vaig tenir l'ocasió de dirigir un dels tallers de l'Espai Cuina'm. Ja us vaig parlar d'aquest espai del Mercat de la Vall d'Hebron aquí. En aquella ocasió, la meva assistència va ser com alumna d'un taller de cuina en anglès. Aquesta vegada, era jo qui impartia el taller, un de conserves dolces. L'Àgata Albero, que coneixeu també pel blog Receptes amb vida, és la responsable de les activitats d'Espai Cuina'm, que per cert dissabte està d'enhorabona perquè justament celebra el seu primer any de vida, i ho fan amb una proposta atractiva durant tot el matí, que compta també amb l'assistència del reconegut xef Carles Gaig. Felicitats i per molts anys més!! Si podeu apropar-vos-hi, hi haurà sarau! 

El taller que vaig impartir, de dues hores de durada, va comptar amb l'assistència d'11 alumnes, tots ells molt interessats en conèixer de prop tant les qüestions teòriques com pràctiques sobre què són i com es fan les conserves a casa. Per això, a més de l'elaboració que vam fer in situ, també se'ls va entregar un dossier amb les quatre receptes que vaig proposar. Molt aplicats, van prendre notes de tot allò que els pogués ser útil a casa, quan s'enfrontessin a l'elaboració de conserves en solitari.



Les melmelades que vaig explicar van intentar servir de resum de les milers i milers que es poden fer. D'entrada, també vaig parlar de les conserves salades i dels conservants: sal, oli, vinagre, espècies, i d'altres formes de conservar sense pots, com els fumats, els assecats, els congelats, etc...

Vam posar en pràctica, com he dit , quatre melmelades. Tres d'elles fetes amb verdures i la quarta, amb fruita. Figues, en concret, aprofitant que n'és temporada. Aquí teniu les receptes i un resum del desenvolupament del taller. He d'agraïr a l'Àgata la cessió de les fotos, sense les quals no hagués pogut fer pas aquest post. 



Melmelada de pebrot verd i vermell

 Ingredients:
2 pebrots vermells
2 pebrots verds
sucre
llimona
pectina (o pell de poma)


Preparació: Comencem traient les llavors dels pebrots i trossejant-los. a continuació, afegim el sucre i deixem que maceri durant una hora. Seguidament, ho posem al foc. Ho deixem coure uns 15 minuts i després hi afegim el suc de mitja llimona. Ho seguim coent, a foc baix, durant 30 minuts més. Després, ho triturem i ho passem pel colador xinès. Ho tornem a deixar coure 10 minuts més. Finalment, i encara en calent, ho posem dins els pots de vidrre, prèviament esteril·litzats, i ho tapem ràpidament. Ho deixem refredar amb el pot de cap per avall.



A mig camí, mentre les verdures coïen a l'olla, vaig proposar-los un JOC. Jo havia portat de casa tres melmelades  i els les vaig fer tastar, era un TAST A CEGUES. N'hi havia tres i havien d'anotar en un full de què era feta cadascuna. A veure si em sabien endevinar de quina melmelada es tractava...?


La solució? Melmelada de pastanaga / melmelada de pebrot del padrón / melmelada de tomàquet. Entre els assistents, hi va haver respostes de tot tipus. A més de pastanaga, també els va semblar que la melmelada podia ser de moniato o carbassa, amb la de pebrot verd, carbassó... i la més clara, la de tomàquet.

Va ser divertit, compartir entre tots el tast a cegues. Crec que és una de les coses més bones dels tallers i, segurament, és per això que m'agrada tant fer-ne, i també assistir-hi com alumna en d'altres ocasions, és clar! 

Vam seguir amb les conserves... i en aquest punt vaig voler introduir-me al món dels chutneys, que no és un tipus de conserva que al nostre país sigui molt comú però que reuneix unes característiques que sempre m'agrada explicar: la barreja de conservants: sucre, sal, vinagre, espècies... i el chutney que vaig proposar, i que sí que coneixem força a casa, va ser...


Quetxup casolà (un chutney)


Ingredients: (per mig litre de quetxup)
1 kg de tomàquets
1 ceba gran
1 pebrot verd
1 gra d’all
50 g de compota de poma
6 c. de vinagre de poma
1 c. de mostassa
½ c. de sal
½ c. de pebre vermell dolç
1 pessic de canyella
1-2 claus d’espècie mòlts
Oli d’oliva verge extra

Preparació: Poseu a coure la ceba tallada fina, el pebrot a tires i l’all laminat, amb una mica d’oli. Mentrestant, escaldeu i peleu els tomàquets. Talleu-los a quarts, traieu les llavors, i els afegiu a la cassola amb les verdures. Ho salem tot, ho deixem coure tapat, a foc lent, durant una mitja hora, removent de tan en tan.  Quan tot sigui ben cuit, ho triturem amb la batedora fins que quedi ben fi. Fora del foc, hi afegim les espècies, la mostassa, el concentrat de poma i el vinagre. Ho tornem a coure a foc llent, durant 40 minuts més, fins que s’espesseixi. Si és per conserva, ho ficarem en pots esteril·litzats i ben tapats. Ho courem al bany maria durant 25 minuts més.
Aquest quetxup acompanya molt bé les patates al caliu, la pasta, les verdures al vapor, els ous, la carn a la brasa, les botifarres...



En aquest punt del taller, vam proposar que alguns dels alumnes baixessin al Mercat a comprar figues fresques. Molts d'ells, la majoria, encara no coneixien el Mercat de la Vall d'Hebron, que us recomano que visiteu perquè fa molt de goig i hi trobareu molt producte. L'Àgata els va acompanyar i, qui sap si per això, van regalar als alumnes una bosseta de raïm molt bo... he he he. Aquí els tenim:


Mentre, al pis de sobre, les melmelades seguien coent. Ja sabem que la conserva vol temps, oi?

Melmelada de figues

Ingredients:
Figues (de coll de dama o no)
Sucre (1/4 de pes de les figues)
1/2 suc de llimona (per ajudar a la conservació)


Preparació: Començarem la recepta parlant de la melmelada de figues. Per fer-la, cal pelar-les totes, trossejar-les, i introduir-les dins d'una cassola una mica fonda, i ho deixem coure a foc lent. Al cap de 5 minuts incorporem el sucre i la llimona i seguim coent durant 1/2 hora més. Passat aquest temps, el que farem serà triturar la melmelada amb la batedora, fora del foc, i després la tornarem a posar a coure, 1/2 horeta més, aproximadament. Veurem que la melmelada està cuita quan, en posar-ne una culleradeta en un plat i empenyent-la amb el dit, la melmelada s'arruga. Si la melmelada ja és cuita l'introduirem dins un pot de vidre prèviament esteril·litzat (bullit durant 15 minuts a 100 ºC mínim). Taparem el pot i l'etiquetarem amb Nom + data d'elaboració. El color de la melmelada pot variar en funció de la varietat de figues que haguem triat. En aquest cas, com que n'hi ha de coll de dama però també de verdes, el color no és vermellós, sinó que tendeix al marró. És bona igual, eh? Tot i que les més apreciades siguin les de dama, la resta també són del tot mediterrànies.



Després de dues hores i mitja, les conserves estaven fetes. I el tast també estava a punt! Vam combinar la melmelada de figues i la de pebrot vermell amb una torradeta i formatge fresc. I el quetxup, amb raviolis de pasta fresca! Vam lamentar no poder fer el tast de la melmelada de pebrot verd perquè, xerrant, xerrant, el sucre del a cosnerva se'ns va caramelitzar excessivament i no ho vam poder deixar prou líquid, així que vam tastar el pebrot directament de la cassola! 

Melmelada de pebrot

Per acabar, he d'agraïr la col·laboració i implicació de tots els alumnes, tota l'estona disposats a fer servir les mans i seguir atentament les explicacions. Espero que els sigui útil tot el que van aprendre. I també he d'agraïr molt la confiança que l'Àgata va dipositar en mi. Esperem que no sigui l'última vegada que puguem muntar un taller ben xulo, tot i que de moment m'hauré d'esperar uns mesets, ja que estic a punt de ser mare i això voldrà dir que la meva rutina i vida canviaran força...! ;-)









6 comentaris:

  1. Felicitats per l'èxit! No et conec personalment però crec que ets de les persones que els agrada transmetre el seu coneixement sense guardar-se cap secret i això és una gran virtut, si més no, a mi m'encanta "descobrir" això en certes persones. Felicitats!
    Marta

    ResponElimina
  2. Es veu a tothom engrescat amb el taller, es nota que va ser un èxit. Ara et tocarà descansar una mica, però els teus alumnes et trobaràn a faltar.
    Petons.

    ResponElimina
  3. M'encanten aquests tallers tan interactius, segur que els assistents els va encantar! I el tast a cegues de les melmelades de verdura segur que va ser molt divertit.
    Encara no he estat mai a l'Espai Cuina'm, ja tinc ganes de passar-hi.

    ResponElimina
  4. Vaig tornanat a posar-me al dia amb els blogs tot i que em costa i de vegades no puc deixar comentaris. Ara obro el teu blog i em trobo amb aquesta entrada, m'encantes les melmelades, i salades! Quina delicia!
    Les anoto ben bé i aplicadament.
    Petons.

    ResponElimina
  5. Bona feina Marina. No pares!!!
    Jo també en vaig fent de Tallers, no tants com tu, i la veritat és que m'ho passo molt bé i veig que elles i ells també gaudeixen, i si aprenen alguna coseta, millor!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  6. Felicitats per aquest taller, un taller divertit.
    Quina il·lusió i quina panxeta mes xula.
    Aquesta setmana he vist a l' Àgata, es encantadora.
    Petons i felicitats.

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...