dilluns, 13 de juliol del 2015

Quelis - galetes d'oli


Ja fa unes setmanes, teníem previst un viatge a Mallorca. La meva cosina es va casar i el Manel l'Arlet i jo vam dir que no hi faltaríem. Tristament, a l'hora de la veritat, vam veure'ns obligats a anul·lar els vols que ens hi havien de portar per la trista notícia de la mort de l'avi David, el pare del Manel, que ja feia temps que arrossegava una greu malaltia. 

Ja passats aquests dies moixos, les ganes de viatjar a Mallorca continuaven, les de veure la cosina (ja casada) i els altres dos cosins, els fills respectius, i la meva tieta i en Pep, mallorquí com pocs... Ben aviat veurem fet realitat aquest viatge, que hem canviat de dates. I que ja us explicaré a la tornada. Però mentre no hi siguem, aquí us proposo una recepta ben mallorquina, molt popular entre tots els qui som de bona gana... he he he. Aquí tenim les quelis, unes quelis petites.

Aquestes galetes d'oli, també dites galetes d'Inca o bé galetes de barco, pel fet (aquest últim) que antigament sovint eren la menja dels mariners que s'embarcaven a bord en llargues travessies, i sabien que les quelis aguantaven molts i molts dies en bon estat.

Us presento la meva versió de quelis, si més no, que de formes i maneres n'hi ha moltes! M'he basat amb la recepta de De mel i sucre i a casa ens ha encantat. No són difícils de fer, tot i que sí que ens ho hem de prendre amb calma, sobretot, pels temps de llevar. 

Ingredients:
220 g d'aigua tèbia
200 g d'oli d'oliva
1 c. de sal
30 g de llevat de forner
660 g de farina
Per acompanyar: sobrassada, formatge, etc. 


Començarem per abocar l’aigua tèbia i el llevat dins un bol, i amb els dits ho dissoldrem. Quan estigui llest, hi abocarem l’oli, després la sal i, finalment, anirem incorporant la farina a poc a poc.

Quan ho tinguem llest, ho amassem una mica amb les mans sobre una taula.

Fet això, farem una bola i la col·locarem dins un bol tapat amb un drap, i ho deixarem llevarr fins que quasi dobli el volum (1 hora, aprox.). 

Quan hagi llevat, ho traurem del bol, i amassarem de nou la massa perquè perdi l’aire. Després, enfarinem una mica la superfície de treball i estenem re la pasta fins que quedi de mig dit de gruix. Ho tallarem en cercles amb l’ajut d’un motlle.

Col·loquem les Quelis sobre una safata untada amb oli, o sobre un paper vegetal, i les deixem llevar de nou. Ara, les punxarem amb una forquilla petita sense arribar a travessar-les.

Les ficarem al forn prèviament escalfat a 170ºC, durant uns 45-50 minuts si són petites, i una mica més si són més grosses.

Les traiem del forn i les deixem refredar bé, i llestos! Podem acompanyar les quelis amb una bona sobrassada picant de Mallorca, com la que ens va portar a nosaltres la iaia Teresa. 







4 comentaris:

  1. Les Quelis d'Inca son genials, i fetes a casa suposo que encara més.

    ResponElimina
  2. M'encanten les quelis!.
    Em guardo la recepta per fer-les un dia d'aquest estiu...
    Una abraçada,

    ResponElimina
  3. ostres! primer de tot dir-vos que sento la pèrdua. Segon, has preparat unes quelis genials! fa poc en vaig tornar a menjar a la feina, perquè un company va anar a mallorca i ens va portar sobrassada ibèrica i quelis! que bones són, inclús soles! petons

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...