dijous, 24 de setembre del 2015

Xampinyons farcits amb ous de guatlla tofonats, tot gratinat amb arrebossat de panko


Mentre esperem a casa que arribi la temporada de bolets (de moment, només hem sentit que se'n facin al pirineu) aprofito per a presentar-vos aquesta recepta de bolets farcits, xampinyons, que ja fa temps que tenia ganes de fer perquè darrerament, de xampinyons, en trobo de macos i grans al mercat i supermercat. Aprofitant que la "cassoleta" que utilitzaré per a ficar-hi un ou de guaylla és un bolet, també aprofito per aromatitzar l'ou amb un altre bolet, segurament, amb un dels que més bé aromatitza l'ou, la tòfona. No vull dir que inclogui la tòfona com a tal, sinó que he utilitzat un oli de tòfona, un dels molts aromatitzats que tenim al rebost... ai, que no es pot ser dos i tots dos amants de la cuina, vaja, que aleshores no s'hi cap!! he he he.

Aquesta recepta es podria titular COULANT SALAT, perquè l'interior del farcit (l'ou) es manté cru, com veureu a la foto de més endavant, però m'ha fet mandra fer servir aquest terme. No és una recepta complicada, només que és un xic llarga. Tot està fet amb el sistema tradicional, també el sofregit de tomàquet. I si no teniu massa temps i voleu estalviar-vos algun pas, sempre teniu la possibilitat de comprar-lo ja fet o bé de fer servir una termomix o similar, si és que teniu la sort de tenir-ne a casa.

A més, és una recepta que també agradarà molt als nens més petits de casa. De fet, jo l'he elaborat pensant que també n'hi donaré a l'Arlet, ja que és una nena molt "gurmet" i li agrada tastar coses noves, he he he, picat ben petit, això sí!, encara mastega només amb quatre dents. Sigui com sigui, en tot cas, aquesta és la meva proposta.

Ingredients:
9 xampinyons de mida grossa
9 ous de guatlla
3-4 c. d'oli de tòfona
3-4 tomàquets pera
1 all
julivert fresc
panko (o pa ratllat)
oli, sal i pebre


Comencem amb el sofregit, ja que necessitarem una estoneta perquè el tomàquet quedi ben fet. Ratllem els tomàquets i els posem a la paella, amb oli sal i sucre. Ho deixem coure, primer a foc fort perquè s'evapori l'excés d'aigua, i després a foc mig. Que vagi sofregint.


Mentre ho anem vigilant, prepararem l'arrebossat que gratinarem al forn. Picarem el julivert fresc ben petit, farem el mateix amb l'all i, després, hi afegirem el panko (que és un pa per arrebossar japonès). Finalment, ho regarem amb un rajolí d'oli, perquè tot quedi més compacte i sigui més fàcil de torrar al forn.


Mentrestant, hem anat remenant el sofregit de tomàquet i quan ja ha estat a punt hem apagat el foc, ja que ens cal que sigui fred a l'hora de farcir. Ara, traurem les cues dels xampinyons i les reservarem (ens podran servir per fer un altre plat, per exemple, una crema de xampinyons). Els barrets dels xampinyons els passarem per la paella amb una mica d'oli, perquè agafin color i ja no siguin crus (recordeu que el xampinyó cru és tòxic). 


Un cop els tinguem dauradets, els traiem del foc i també els deixem refredar. Com el sofregit de tomàquet, cal que a l'hora de farcir sigui tot fred (temperatura ambient) perquè quan hi figuem l'ou de guatlla no se'ns cogui amb l'escalfor. Busquem un ou que quedi cru per dins. Comencem els passos del farcit: primer, el sofregit al fons; després, l'ou de guatlla, el reguem amb l'oli de tòfona i, finalment, ho tapem tot amb l'arrebossat de panko, all i julivert.


Ho figuem al forn, primer dalt i baix, durant 5-7 minuts a 170 ºC i, finalment, en posició de gratinador 5 minuts més, a 200 ºC, fins que veiem que el panko queda daurat. 


Un cop trets del forn, els podem servir en plats individuals, com una tapa, i llestos! Els podem acompanyar amb una mica de pa per sucar l'interior d'ou del xampinyó i també amb una amanida completa. Bon profit!















5 comentaris:

  1. Abans es troobaven poques vegades el xampinyons grans per farcir, ara ja es més fàcil trobar-los a les botigues.
    M'agrada molt com t'han quedat, l'oli de tòfona, el panko, tot es tan bo que venen de gust.
    Petons.

    ResponElimina
  2. ummm, niña me encanta esta idea y te la voy a copiar pero ya!! A mi los bolets no me gustan mucho pero si los champiñones, pero ojala tengáis buena temporada a los que os gustan tanto. un besote bonita.

    ResponElimina
  3. Ostras pinta de fabula estos champiñones Marina
    petons

    ResponElimina
  4. Aq xampinyó coulant m'ha robat el cor.. i tens raó q pela amants de la cuina, l'espai...o millor la manca d'ell, és un gran problema!

    ResponElimina
  5. Queda un plat molt vistós, oi? Deu tenir un gustet boníssim, molt de tardor... Quina sort l'Arlet de poder tastar aquestes delícies!
    Marta

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...