dilluns, 21 de desembre del 2015

Bacallà confitat amb embolcall de poma, allioli del confitat i espurnes de xocolata

 Avui us presento un plat de bacallà. En ell hi participen, principalment, tres ingredients que a mi m'encanten, com són el bacallà, la poma i la xocolata. El perquè d'aquest plat és llarg d'explicar. De fet, és l'excusa perfecta per a parlar-vos d'un espai que fa poques setmanes vam visitar amb el Manel i l'Arlet, i amb altres bloguers. Gràcies a la insistència i paciència de la Nuni, vam tenir ocasió de visitar per dins una empresa que es diu Espai Tonyina. Potser ja abans, molts de nosaltres havíem tastat algun dels seus peixos, que ultracongelen, preparen i distribueixen a mercats i alguns supermercats. El que passa és que amb aquesta nova manera de donar-se a conèixer, vull dir, amb aquest nom, sembla que la cosa començarà a emprendre el vol, o potser hauria de dir, començarà a navegar a tota vela, tractant-se de peix. Però ja us en parlaré més avall, de l'espai. De moment, us presento aquest bacallà que ens van oferir després de la visita, perquè a més de tonyina, a l'Espai Tonyina també serveixen bacallà, salmó i altres conserves, mariscs i productes.

Ingredients per a dos:
2 lloms de bacallà dessalat
1 gra d'all
1 branqueta de farigola
1 -2 poma golden
1 nou de mantega
Xocolata negra 90 %


Comencem a preparar el plat, confitant el bacallà amb oli d'oliva verge suau, un gra d'all i la farigola fresca. Recordeu que perquè es confiti, l'oli no ha de bullir, ja que sinó el bacallà se'ns couria i quedaria ressec. Per tant, foc al mínim i durant uns 5-8 minuts, depenent de si el bacallà és molt o menys gruixut. Un cop ja veiem que es lamina i que ha passat del color translúcid al blanc, ja el podem treure del foc i el deixem escórrer sobre un paper absorvent. No llenceu l'oli, que després l'aprofitarem!


A continuació, preparem la poma. La pelem, la tallem ben fina amb l'ajut d'una mandolina, i la saltem en una paella on hi haurem desfet una nou de mantega.


Apaguem el foc i deixem que la poma es refredi una mica.  Ara, recuperem l'oli amb la gelatina de bacallà i l'all confitat que abans havíem guardat. Traiem la branca de farigola i ho passem per la batedora. Aconseguirem un allioli deliciós.


Arriba el moment d'embolcallar el bacallà. ho fem amb compte, i procurant que quedi cobert amb les làmines de poma. Seguidament, fem una canelle amb l'allioli del confitat i, a sobre, hi disposem el llom de bacallà. Ho rematem amb una mica de xocolata negra ratllada per sobre.


Ja tenim el plat acabat. El podem acompanyar d'un arròs, d'unes patates o d'una amanida. En qualsevol cas, també sol ja és un plat exquisit. Bon profit!




Visita a l'ESPAI TONYINA


Gràcies a la benvinguda que ens van fer a l'Espai Tonyina vam poder conèixer de més a prop com funciona el món de l'ultracongelat i el procés de descongelació del peix. Més de 3 tonelades entren diàriament a l'Espai per a ser congelades. Algunes, a -60 ºC, després es "desrefreden" fins a -40 ºC, després a -20 ºC i, finalment, passen per un túnel de descongelació per aire, que seria el truc d'aquest Espai Tonyina i que cap altre centre o empresa ha utilitzat. Si voleu més informació ja us he enllaçat el link de la pàgina oficial, perquè com que no vaig prendre apunts de ben segur que em deixaria de dir coses prou importants. 

En tot cas, si que recordo que el Marc, encarregat de comunicació de l'empresa, ens va comentar que el personal de l'Espai Tonyina està altament qualificat. No tothom serveix, perquè es treballa a molta velocitat i es requereix molta precisió en les tasques a desenvolupar. La manipulació, el tallat de les peces, l'envasat... tot és una cadena perfecte com si d'una fàbrica de muntatge es tractés. Nosaltres vam trobar-nos, però, amb la cara més amable o, si més no, més tranquila de l'espai, ja que el vam visitar en dissabte, dia de descans del personal. Aquí us deixo una mostra gràfica de la trobada de bloguers. No hi ha fotos de l'interior perquè no estan permeses. Sí que en veureu de la botiga i la part de magatzem. També del tast de productes que vam fer en finalitzar la visita.







Gràcies, Espai Tonyina!












5 comentaris:

  1. Al meu restaurant preferit hi ha un plat que m'entusiasme: bacallà confitat amb puré de poma i muselina d'allioli! ja veus, el teu és un plat amb els mateixos contrastos però fets d'una altra manera diferent. Em sembla super original i encara més boníssim amb el toc de xocolata! petons i molt bones festes!!

    ResponElimina
  2. Em sembla un plat espectacular!!! Quina cosa més bona...poma, bacallà, aquest allioli i el punt de xoco...ha de ser de mossegada celestial!!! Bones FEstes!

    ResponElimina
  3. Muy buena combinación y queda muy bien al final.Ya veo que fue muy interesante la visita al l'ESPAI TONYINA.
    Molt Bones Festes

    ResponElimina
  4. Un plat espectacular, ve de gust només veure-ho.
    Et desitjo un Bon Nadal i unes Bones Festes, amb familia.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  5. un plato totalmente gourmet! me encanta! Te deseo unas muy felices fiestas, bicos

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...