Diumenge passat, després d'un dinar de Festa Major, tornàvem cap a casa amb els núvols de tempesta a la finestra, amenaçadors, que finalment no van regar aquest territori que tant ho reclama. Com deia, per la finestra del cotxe, vam topar-nos gairebé de morros amb el munt d'esbarzers que, ara i durant les primeres setmanes de setembre, estan carregats de móres ja madures. A casa tenim costum de fer-ne melmelada, ja recordo veure ma mare als fogons, amb aquella olor de móres caramelitzades, intensa, inoblidable. Però, a més, com que sempre n'hi ha moltíssimes i n'acostumem a collir a grapats, algunes de les que haguem recol·lectat les podem guardar per a fer-ne batut. Una beguda que us animo a fer ja que, tant de gust com de color, sorprèn i força! Som-hi!
Ingredients (2 persones):
100 g de móres
2 gots de llet
1 c. de sucre (opcional, depèn de si les agafeu molt madures o no)
El primer que farem serà, evidentment, anar a buscar-les. No us deixeu la bossa o el sac, ja que les móres taquen de seguida les mans i són molt sensibles a l'escalfor. Les fotografies estan fetes amb mòbil i, ja em disculpareu, per això no són prou esplèndides. La veritat és que, vistos en directe, els esbarzers feien goig, tan carregats...
Esbarzers a Castellterçol
Ens anem apropant al fruit, entre les branques que punxen i que ens han esgarrinxat una mica... Al fons, els núvols amenaçadors...
Quan arribem a casa triem les que volem fer servir pel batut, procurant escollir les més madures (les que porten més fructosa). I la resta, les guardem a la nevera sense rentarr. Si ho féssim, l'aigua ens les marciria i ens durarien molt poc. Hem de tenir en compte que les móres són de consum ràpid, els sucres que porten les fan fermentar aviat. En el nostre cas, en vam fer melmelada, que ja sortirà en alguna altra publicació del tapes...
Doncs bé, seguim amb el batut. Triturem les móres amb la llet en un bol, amb l'ajut d'una batedora. Ho triturem uns 3-4 minuts, fins que les móres quedin ben triturades. Prèviament, n'haurem tastat un parell de senceres, per saber si són prou dolces i cal, o no, afegir sucre. Un cop triturades, les passem per un colador xinès. Tota la pellofa ens quedarà al colador, mentre que en el bol ens hi quedarà el batut, ja ho veureu, d'un color lila intens i com de vellut.
El batut es pot servir en copa, en un bol o amb el que us vingui més de gust
Procureu posar-lo un parell d'hora a la nevera abans de consumir-lo. Guanya molt! Això sí, no us passeu i el tingueu més d'un dia. Com he dit abans, la móra fermenta i l'endemà ja no el trobarieu bo. Vaja, que és un batut de... FER I MENJAR!
Espero que us agradi i que us animeu a fer-lo!
Això em recorda la meva infància! Anava al mas del meu cosí, a Anglès i recolliem mores per a fer-ne pastís després!! :D Quins records!! :D
ResponEliminaBon dia, Marina!! :D
Ara estan estupendes, sí!! Una vida amb móres, oi? :P Petonets
EliminaWooo, com quan era petita!!! mores!!:D tambe feiem pastis!
ResponEliminapetons!
Jo també! De formatge amb les móres a sobre... que bo, el pastís, oi?
EliminaDoncs sí, sí que m'agrada... aquests útltims dies he vist moltes receptes amb móres,però de batuts no!
ResponEliminaCinta
Doncs prova-ho, Cinta, ja veuràs que bo!
Elimina¡Copazo!
ResponEliminaTu ho has dit! Petonet
EliminaMare meva, tenen una pinta estupenda Marina! Mmmm..., fa un temps recordo que vaig fer una mermelada de mores que va quedar ben bona! Nyam. :) Salutacions.
ResponEliminagràcies Joel! Si proves el batut també t'encantarà, promise!
EliminaAra estan al millor moment. Petons!
ResponEliminaAna de. 5 sentidos en la cocina
I tant! S'ha d'aprofitar! Petons
Eliminaen tinc moltes ganes de porder-ne fer. l'any passat va ser un mal any de mores, gairebé no vàrem poder fer melmelada, a veure aquest any, amb tanta poca aigua...
ResponEliminai tant, aquest any jo ja n'he vist força, i grosses! petonets i sort!
EliminaOOoohhh com m'encanteen!!! i ara n'es el temps?!!! ni ho sabia , tu!! que malament!! aquest batut té una pintassa.....a veure si en puc anar a buscar!!! petons
ResponEliminaDoncs sí, Roser! Ara és temps de móres... s'ha d'aprofitar! Petonets
EliminaMai he fet batut de mores, el que si que he fet es melmelada.
ResponEliminaSegur que aquest batut, deu estar boníssim.
Prova-ho, Isabel, ja veuràs que bo! peto
EliminaN'hem estat collint aquests dies i n'hem fet melmelada.
ResponEliminaLa propera collita unes quantes seran per tastar aquest batut.
PTNTS
Dolça
Petons, guapa.
EliminaVols dir que amb aquest coloret tant maco no es una copeta de vi??? jaja
ResponEliminaPetonets.
Ha ha ha! Com un vi però més dolç i cremós! petonets
EliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaHola reina , tans dès sense puguer visitarte que he perdut el nort !!!ja,ja...sort que amb aquestas mores he recuperat la pila, amb rechiflan !!!records i records de la meva infancia....gracies i petons !!!
ResponEliminaHola Mamilu!!! Estic contenta de tornar-te a veure! Espero que hagis descansat i que les piles estiguin ben carregades!! Petonets
EliminaNo he fet mai batut, i mira que tenim móres per a donar i vendre, bé quasi tothom al camp les té. Una bona manera d'aprofitar-les.
ResponEliminaNani