La d'avui és una recepta que té un doble sentit; d'una banda, que tota està elaborada a casa, fins i tot la pasta brisa, i l'altre, que és un agraïment al regal de la Dolça, una melmelada de figues que ens va donar durant la Jornada de Pota Blava i Carxofa del Prat. Gràcies, Glòria!
La d'avui també és una recepta que es pot dividir en tres receptes diferents: la de la pasta, la de la crema i la de la melmelada. No patiu, és un xic entretinguda però no és difícil! Som-hi:
Ingredients per a la pasta brisa:
(recepta treta del blog de la Carina, Pa amb oli i sucre, variant quantitats)
100 g de farina
50 g de mantega tova (no desfeta)
1 ou
sal
25 g de sucre
Ingredients per a la crema pastissera:
1 got de llet
1 ou
1 pell de llimona
1 c. de maizena
2 branques de canyella
3 c. soperes de sucre
Comencem a preparar aquest pastís elaborant la pasta brisa. D'entrada, formem volcà amb la farina i, al centre, hi posem la resta d'ingredients. Comencem a aixafar amb l'ajut d'una forquilla. A poc a poc, anem tirant més farina al centre, fins que ja sigui prou consistent per amassar-ho amb les mans, durant uns 5-10 minuts. Després, fem una bola i ho deixem reposar 10 minuts a la nevera perquè la mantega quedi una mica presa i ens sigui més fàcil de manipular la brisa. A continaució, estirem aquesta pasta amb un corró i la col·loquem dins el motlle, tallant, les parts que ens sobresurtin. La punxem amb una forquilla i l'enfornem durant 15-20 minuts, sola, al forn. A 180 ºC.
Quan ja sigui cuita, torradeta per les vores, la traiem del forn i comencem a elaborar la crema pastissera. D'entrada, agafarem part de la llet i hi desfarem la maizena. També hi posarem l'ou. La resta de la llet la posarem a escalfar amb el sucre, la pell de llimona i la canyella. Quan arrenqui el bull parem el foc, deixem que s'atemperi i l'anem incorporant, fora del foc, amb la barreja que teníem feta de llet, maixena i ou. Després, ho colem tot i ho tornem a escalfar perquè la crema s'espesseixi.
Finalment, elaborem el pastís, que ja no tornarà a necessitar forn perquè ja tot és cuit. D'entrada, fem una base de melmelada de figues. A sobre, hi repartim la crema pastissera i, al capdamunt, ho decorem amb un crocant d'ametlla, que també podeu substituir per figues seques, ja que no és temps de figues. Així tindreu les dues versions de conservat de figa: la seca i la melmelada.
(El pot de melmelada, un regal de la Dolça)
Deixem que el pastís reposi a la nevera una mitja hora i ja el podem servir. Ja us puc dir que amb aquest pastisset tindrem tres textures fantàstiques: el cremós de la crema, el suc de la fruita i el cruixent de la pasta brisa... A més, si voleu, també podeu servir la porció en calent, que no es desfà res!
I què se'n va fer, del pastís? Ens el vam menjar ahir amb el Manel i la meva mare... un bon final per un sopar amb molt bona companyia...i bon menjar!
Que bon!!!!
ResponEliminaVas estar a la jornada? he vist alguna crònica i em va semblar un dia fantàstic. Felicitats!
Sí, hi vaig anar. Va estar molt bé, malgrat una garbancita que hi havia per allà... Ja publicaré alguna cosa, però és que hi ha tantes fotos que encara no m'hi he posat!! Gràcies, Gemma!
EliminaA quines hores ens ensenyes coses tan bones per esmorzar... Fa una pinta boníssima!!
ResponEliminaPetons!
He he he... els llaminers no tenim remei, oi? Gràcies per la visita, Víctor, encara que no te'n pugui donar un tallet... :-/
EliminaQuina bona pinta Marina, una part cruixent, la base i les ametlles amb la dolçor de la crema i la melmelada, un final d'àpat genial.
ResponEliminaPetons.
Ens el vam menjar ahir amb ma mare... boníssim, sí! Vam dormir planets, he he he. Petons
Eliminaja veus!! la massa cruixent, la mermelada dolça i la crema...juasss...un bombasssu de sabor! i fàcil! quin pastis noia, me'l enduc amb el teu permís! petonets
ResponEliminahe he he! Doncs agafa'l que és boníssim!
EliminaUmmmmmmmmm!!! la foto val més que mil paraules!!!
ResponEliminaPetonets
Gràcies, Marylou!
EliminaAixò si que està be......un bon pastís en bona companyía ....és pot demanar més? Gaudix dels teus tot el que pugis !!!!!!!
ResponEliminaI tant, no es pot demanar res més, ja tens raó, ja... petons!
Eliminaara que ja domines tots els passos, la melmelada, la crema i la massa... no hi haurà qui t'aturi! ;-)
ResponEliminaTot és millor si és compartit I amb tu... més!
EliminaDona gust "obsequiar" les amistats si són tan apanyades com tu.
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Gràcies de nou, en vam gaudir molt. Una melmelada molt bona! Això de les cometes "" no ho he entès... hi hi hi. Petons
Eliminamm quin pastís mès apetitos...en voldria un mos ara amb el café amb llet...!!!!
ResponEliminaBon dia que per començar ja es molt maco!
MMmmm tot el que porti crema pastissera em xifla!!! T'ha quedat un pastis original i segur que bonissim!! petons
ResponEliminahola,
ResponEliminam'alegro molt que la pasta brisa et sortis bé, em feia una mica de por que no s'entenguessin bé les explicacions; la veritat és que es tan senzilla de fer, ràpida i fàcil de "manipular" qiue val la pena fer-la a casa!!
la recepta té una pinta bonissima!! m'agrada la idea del crocant per decorar!! li ha de donar un bon toc!!
(Anirac és Carina a l'inrevés :-) )
he he he. ok! ja m'ho havia imaginat, que era Carina, però per no inventar-me res... ara ho afegeixo! Petons i gràcies. S'ha entès perfectament!
EliminaBonissim Marina.
ResponEliminaT'ha quedat una coca perfecta! :D M'animaré a provar-la ^^ Tinc un pot amb figues seques per casa :) Serà una bona recepta per aprofitar-les :P
ResponEliminaMolts petonets! :)
Que bo! La melmelada de figues, juntament amb la crema pastissera i aquest toc de crocant... ha d'estar boníssim! Molt encertada aquesta combinació :)
ResponEliminaUna abraçada!
OHHHHHHH Marina que bo !!!!!!!!!! ...Mira que tinc un pot de mermelada de figues i segur que el probo. A més casolà 100% , ja que hasta la pasta brisa t'has fet.
ResponEliminapetons
mare meva que cosa mes bonaaaaaaaaaaaaaaaaa
ResponEliminaboníssim Marina, m´encanta el crocant per damunt, deliciós, bsts
ResponEliminaBonissim!!! crema, melmelada de figa casolana, crocanti.... irresistible!!! petons
ResponEliminaummmmmmmmm, Marina, deliciós i preciós
ResponEliminaque trocito tan apetitoso!! me encanta, bicos
ResponEliminaOle ole, has fet un bon pastís i ara mateix li pegaria una mossegada. Bona la melmelada de la Dolça eh...
ResponEliminaNani
muy bueno Marina, buenísima combinación y fantástico como te ha quedado y el corte se ve sublime¡¡
ResponEliminaHola Marina!
ResponEliminaT'acabo de deixar uns quants premis al meu blog :) Ja fa una temporada que et vaig seguint i m'agrada molt el que fas. Així que he cregut que te'ls mereixies ;)
Una abraçada!
Hola Cristina! Ara vinc a fer-te una visita. Gràcies per passar per aquí! Petons
EliminaHola Marina, tiene una pinta sensacional, ¡buenísima!
ResponEliminaMe la apunto para practicar en mis ratos libres, aunque no me saldrá lo bien que a ti se intentará.
Gracias por molestarte en enseñar a los que sabemos menos de cocina.
Saludos desde felicidadenlavida;
Saludos,
Francisco M.
Gràcies a tu pel comentari!
EliminaOstres!!!! quin pastis fa una pinta magnifica, et felicito.
ResponEliminaUna abraçada
Crema i crocant? M'encanta!I si és en bona companyia molt millor.;)
ResponEliminaPetons i bon cap de setmana.
Em costa posar-mi amb les bases i sempre les acabo comprant fetes. Però veient aquest pastís, pot ser m'animo. Aquesta recepta m'arribat a l'ànima, tot tan natural com a mi m'agrada, ja tens una nova seguidora. Una abraçada i bon cap de setmana.
ResponEliminaHola Mercè! Encantada de saludar-te. Benvinguda al Tapa't de tapes! I feliç dia de la dona!
EliminaFa uns dies em vaig agenciar un pot de melmelada de figues...i estic buscant-li destí....Aquesta teva recepta m'ha inspirat (com sempre)!!! Petons
ResponEliminaQuina pinta!, L'any passat vaig mermelada de figues i encara m'en queda, ja se on la faré servir. T'ha quedat molt bé.
ResponEliminaUna abraçada
Simplemente espectacular!!! :)
ResponEliminaFa temps que segueixo el blog i de tant en tant m'animo a fer alguna recepta. Tenia aquesta guardada des de feia temps i avui l'he feta (celebràvem l'aniversari del meu pare; un gran fan de les figues i la crema!). Ha triomfat moltíssim, no n'ha quedat ni una mica i al meu pare li ha encantat. Com que no tenia quasi temps, la massa l'he comprat feta i la veritat és que el resultat ha sigut igualment espectacular. A la pròxima, m'animo a fer-la jo!
ResponEliminaMoltes gràcies per compartir aquesta recepta (i per ajudar a fer el meu pare una mica més content!).
Salutacions,
Maria.
Maria, quina il·lusió que us hagi agradat tant! Gràcies a tu per fer créixer una mica més la recepta!! felicitats al teu pare! Petons
Elimina